Υγειονομική βόμβα η Μόρια, με κλείσιμο απειλεί η Περιφέρεια Αιγαίου

-
94

Υγειονομική βόμβα χαρακτηρίζουν το κέντρο υποδοχής μεταναστών στην Μόρια οι υπηρεσίες της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου στην αιτιολογημένη Γνωμοδότηση-Εισήγησή τους. Συνεπεία αυτού, η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, με απόφασή της δίνει προθεσμία 30 ημερών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, πριν προχωρήσει στην απαγόρευση λειτουργίας του Κέντρου, όπως προβλέπει ο νόμος.

Στην απόφαση που στάλθηκε στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα και στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας και κοινοποίηθηκε στην υπουργό Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη, στην εισαγγελία Μυτιλήνης και στην αστυνομική διεύθυνση Λέσβου, ο χώρος λειτουργίας του ΚΥΤ στη Μόρια θεωρείται ακατάλληλος και επικίνδυνος για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον καθώς:

  1. Στην είσοδο του κέντρου διαπιστώθηκε ανεξέλεγκτη διαρροή λυμάτων, τα οποία οδηγούνται στον παρακείμενο χείμαρρο ανεπεξέργαστα και μέρος από αυτά διοχετεύονται και στο δρόμο. Επιπλέον διαπιστώθηκε διαρροή λυμάτων σε άλλο σημείο του χειμάρρου από σπασμένους αγωγούς αποχωρητηρίων, με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονη δυσοσμία και κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον γενικότερα.
  2. Διαπιστώθηκε ότι ο χώρος παρουσιάζει συνθήκες συγχρωτισμού (λόγω μεγάλου αριθμού πληθυσμού προσφύγων-μεταναστών) στους χώρους διαμονής τους (έως 15 άτομα στους οικίσκους και έως 150 σε κάθε σκηνή) με κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών. Επίσης διαπιστώθηκε έντονη δυσοσμία και ύπαρξη εντόμων υγειονομικής σημασίας λόγω της αδυναμίας επιμελούς καθαριότητα των χώρων διαμονής.
  3. Διαπιστώθηκε έντονη δυσοσμία στο χώρο των αποχωρητηρίων, στάσιμα ύδατα και πληθώρα εντόμων υγειονομικής σημασίας με αποτέλεσμα τη δημιουργία ανθυγιεινής κατάστασης.
  4. Ο υπαίθριος χώρος του ανωτέρω Κέντρου παρουσιάζει ρυπαρότητα συνοδευόμενη με πλήθος εντόμων υγειονομικής σημασίας λόγω των απορριμμάτων που υπάρχουν συσσωρευμένα στους κάδους και έξω από αυτούς με αποτέλεσμα έντονη δυσοσμία λόγω σήψης (παρουσία σκουληκιών).
  5. Σε ελαιόκτημα πλησίον του Κέντρου διαπιστώθηκε επέκταση αυτού, με πλήθος σκηνών όπου διαπιστώθηκε η ύπαρξη πληθώρας διάσπαρτων απορριμμάτων.
  6. Ο χώρος προσφοράς των γευμάτων στους φιλοξενούμενους, είναι ακατάλληλος καθώς δεν πληροί τις προϋποθέσεις της κείμενης νομοθεσίας.
  7. Παρά τις προηγηθείσες αυτοψίες κατά τις οποίες δόθηκαν προτάσεις λήψης μέτρων συμμόρφωσης, ο χώρος του ΚΥΤ εξακολουθεί να μην πληρεί τους όρους της σχετικής νομοθεσίας.