Υπάρχει τελικά σχέση της Huawei με τις κινεζικές ΕΔ;

Υπάρχει τελικά σχέση της Huawei με τις κινεζικές ΕΔ;

Υπάλληλοι της κινεζικής εταιρείας-κολοσσού των τηλεπικοινωνιών Huawei Technologies Co εργάστηκαν στο πλαίσιο τουλάχιστον 10 ερευνητικών προγραμμάτων των ένοπλων δυνάμεων της Κίνας την τελευταία δεκαετία, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg σήμερα, κάτι ωστόσο για το οποίο η διεύθυνσή της ανέφερε ότι δεν ήταν ενήμερη. Στελέχη της Χουάγουεϊ συνεργάστηκαν με μέλη διαφόρων υπηρεσιών του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας σε διάφορα προγράμματα, που περιλάμβαναν από την ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης ως τις ραδιοεπικοινωνίες, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Μπλούμπεργκ.

Ωστόσο ο εκπρόσωπος της εταιρείας Τζο Κέλι δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι «η Χουάγουεϊ δεν είναι ενήμερη για τις μελέτες που εκπονούν οι υπάλληλοί της ως ιδιώτες», συμπληρώνοντας ότι η διεύθυνσή της δεν συνεργάζεται με τον κινεζικό στρατό ή ινστιτούτα που συνδέονται με αυτόν. «Η Χουάγουεϊ αναπτύσσει και παράγει μόνο προϊόντα τηλεπικοινωνιών που συμμορφώνονται προς τα πολιτικά πρότυπα παγκοσμίως, και δεν συμμετέχει σε προγράμματα τροποποίησης ή έρευνας και ανάπτυξης του στρατού», επέμεινε ο εκπρόσωπός της.

Η κινεζική εταιρεία έχει βρεθεί κάτω από το μικροσκόπιο τον τελευταίο χρόνο, μετά τις καταγγελίες των ΗΠΑ ότι οι δρομολογητές της, οι μεταγωγείς της και άλλα προϊόντα έχουν «πίσω πόρτες» που επιτρέπουν στις κινεζικές μυστικές υπηρεσίες να κατασκοπεύουν τις αμερικανικές επικοινωνίες. Η διεύθυνση της Χουάγουεϊ αρνείται ότι τα προϊόντα της εγείρουν οποιονδήποτε κίνδυνο για την ασφάλεια των επικοινωνιών.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρακτικά απαγόρευσε τον περασμένο μήνα στις αμερικανικές δημόσιες υπηρεσίες να αγοράζουν τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό της Χουάγουεϊ, ενώ επέβαλε εξαιρετικά αυστηρούς περιορισμούς στις αμερικανικές εταιρείες ως προς τις συναλλαγές τους με την εταιρεία που κατατάσσεται δεύτερη στην παραγωγή smartphones παγκοσμίως.

Τη συμμετοχή στελεχών της Χουάγουεϊ σε ερευνητικά προγράμματα του κινεζικού στρατού τεκμηριώνουν οι μελέτες που έχουν δημοσιοποιηθεί, σύμφωνα με το Μπλούμπεργκ, που εξηγεί ότι αναδίφησε τα κείμενα από επιστημονικά περιοδικά και βάσεις δεδομένων που χρησιμοποιούν κυρίως κινέζοι πανεπιστημιακοί και ειδικοί τομέων της βιομηχανίας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι