Υπόθεση Σκριπάλ: "Ψέματα" για το Λονδίνο, οι ρωσικές εξηγήσεις

-
30

"Η προσπάθεια της Βρετανίας να λάβει εξηγήσεις από τη Ρωσία για τη δηλητηρίαση των Σκριπάλ αντιμετωπίσθηκαν πάντα από τη Μόσχα με κρυψίνοια και ψέματα και αυτό δεν έχει αλλάξει", δήλωσε ο εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε αναφέρει νωρίτερα πως η Μόσχα γνωρίζει την πραγματική ταυτότητα των δύο ανδρών που κατηγορούνται από Βρετανούς εισαγγελείς ως οι παραλίγο δολοφόνοι του Ρώσου διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια, και πως είναι πολίτες και όχι μέλη των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας, όπως είχε υποστηρίξει το Λονδίνο.

«Οι άνδρες αυτοί είναι αξιωματικοί της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, της GRU. Η κυβέρνηση αποκάλυψε τον ρόλο της GRU, τους ανθρώπους της και τις μεθόδους της, η θέση αυτή υποστηρίζεται από τους διεθνείς συμμάχους μας», επανέλαβε ο εκπρόσωπος της Μέι.

Δημόσια εμφάνιση;

Ο ένας από τους δύο Ρώσους που έχουν κατονομαστεί από τις βρετανικές αρχές ως ύποπτοι για τη δηλητηρίαση του πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του, της Γιούλια, ανέφερε ότι ίσως να μιλήσει δημοσίως για την υπόθεση αυτήν την επόμενη εβδομάδα.

Την περασμένη εβδομάδα το Λονδίνο κατονόμασε τους δύο Ρώσους που υποστηρίζει ότι ενέχονται στην υπόθεση αυτή, τον Αλεξάντερ Πετρόφ και τον Ρουσλάν Μποσίροφ. Σύμφωνα με τη Βρετανία, επιχείρησαν να δολοφονήσουν τους Σκριπάλ χρησιμοποιώντας τον νευροτοξικό παράγοντα Νοβιτσόκ.

Το κανάλι Rossiya-24 ανέφερε ότι ρεπόρτερ του μίλησαν με τον Πετρόφ και εκείνος απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο προς το παρόν. Είπε μόνο ότι εργαζόταν για μια φαρμακευτική εταιρεία στην πόλη Τομσκ της Σιβηρίας. "Ουδέν σχόλιο προς το παρόν. Ίσως αργότερα. Την επόμενη εβδομάδα, νομίζω" φέρεται να είπε ο Πετρόφ.