Υβριστική επίθεση στο σπίτι του Μίκη Θεοδωράκη

-
1

Υβριστική επίθεση στο σπίτι του Μίκη Θεοδωράκη έκαναν άγνωστοι λίγο μετά τις  15:30 του Σαββάτου. Οι άγνωστοι δράστες πέταξαν μπογιές στην είσοδο του σπιτιού και έγραψαν συνθήματα κατά του μουσικοσυνθέτη με αφορμή την συμμετοχή του στο συλλαλητήριο της Κυριακής.

Οι αντιεξουσιαστές πέταξαν κόκκινη μπογιά στην πόρτα της εξόδου αλλά δεν έμειναν εκεί. Με μαύρο σπρέι έγραψαν και σύνθημα κατά του μεγάλου μουσικοσυνθέτη. «Η ιστορία του ξεκινάει από το βουνό και καταλήγει στον εθνικό βούρκο της Πλ. Συντάγματος» αναφέρει το σύνθημα.

Η ταυτότητα και ο αριθμός των δραστών δεν έχει εξακριβωθεί μέχρι στιγμής.

Μίκης Θεοδωράκης: Είμαι ήρεμος και έτοιμος

«Είμαι ήρεμος και έτοιμος» απάντησε ο Μίκης Θεοδωράκης μετά την επίθεση με μπογιές και συνθήματα που έκαναν άγνωστοι αντιεξουσιαστές  το απόγευμα του Σαββάτου στο σπίτι του.

Στην ερώτηση ποιο είναι το μήνυμά του για τον κόσμο, ο γνωστός μουσικοσυνθέτης απάντησε: «Να μην πτοηθούν. Να αυξήσουν την θέληση, τον θυμό, την αποφασιστικότητα και την ορμητικότητά τους».

Την ίδια ώρα στην ιστοσελίδα του αναφέρεται: «Ότι και να κάνουν τους ενημερώνουμε ότι ο Μίκης Θεοδωράκης δεν φοβάται τις απειλές, όπως δεν φοβήθηκε ποτέ τίποτα και κανέναν στη ζωή του και αύριο θα είναι στην εξέδρα της πλατείας συντάγματος.

»Ο Μίκης Θεοδωράκης αύριο έχει ραντεβού με την ιστορία.

»Οι σκοτεινοί κύκλοι που τον πολεμούν απ' το 1940 και συνεχίζουν μέχρι και τις μέρες μας, είναι βέβαιο ότι θα καταλήξουν και πάλι στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας.

»Ως γνωστόν, τα ποντίκια όταν έρχεται η γάτα, πάντα εξαφανίζονται...»

Οι πρώτες αντιδράσεις

Με ανακοίνωσή της η ΝΔ «καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τον βανδαλισμό στο σπίτι του Μίκη Θεοδωράκη, λίγες ώρες πριν από τη διεξαγωγή του συλλαλητηρίου» και προσθέτει: «Υπενθυμίζουμε - για άλλη μία φορά - ότι η Κυβέρνηση είναι απολύτως υπεύθυνη για την ασφάλεια των πολιτών και την ομαλή διεξαγωγή του συλλαλητηρίου». «Οι παρακρατικές μέθοδοι, όχι μόνον αποδοκιμάζονται από σύσσωμη την ελληνική κοινωνία, αλλά δεν φοβίζουν και ούτε πτοούν τους πολίτες», καταλήγει η ΝΔ.

«Ας μην τα κάνουμε όλα ίσωμα. Κανείς και ειδικά ο Μίκης δεν μπορεί να κριθεί από μια και μόνο απόφαση του. Η τεράστια προσφορά του στην Ελλάδα και στην τέχνη δεν αλλάζει επειδή είπε ότι θα μετάσχει στο συλλαλητήριο. Η ιστορία του δεν μουτζουρώνεται», έγραψε στο  twitter ο Σταύρος Θεοδωράκης.