Ζάεφ: Μια αποτυχία δεν θα είναι η συντέλεια

-
1

Σε σκληρό διαπραγματευτή εξελίσσεται ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος αν και εκφράζει την πεποίθηση ότι η χώρα του ποτέ δεν ήταν πιο κοντά σε μια επίλυση της διένεξής της με την Ελλάδα, σημειώνει ότι μια αποτυχία στις διαπραγματεύσεις δεν θα ήταν και «το τέλος του κόσμου». Έχει εξασφαλίσει άλλωστε σύσταση της ΕΕ για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ενώ για το άλλο μεγάλο ζήτημα, αυτό της ένταξης στο ΝΑΤΟ, όλα δείχνουν ότι δεν προλαβαίνει την σύνοδο του καλοκαιριού οπότε δεν έχει λόγο να "καίγεται".

"Πιστεύω ότι ποτέ δεν είχαμε καλύτερες συνθήκες για να πετύχουμε μια συνολική λύση, η οποία θα διαρκέσει για πάντα», δήλωσε ο Ζάεφ σε συνέντευξη που έδωσε το βράδυ της Παρασκευής, λίγες ώρες μετά την διαβεβαίωση του εκπροσώπου της κυβέρνησής του ότι επίκειται νέα συνάντηση Κοτζιά – Ντιμιτρόφ έως το τέλος του μήνα.

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων δήλωσε επίσης ότι «αν αυτή η διαφορά  δεν επιλυθεί, δεν θα είναι το τέλος του κόσμου» για να προσθέσει ότι η ΠΓΔΜ θα ακολουθήσει το ευρωπαϊκό της πρόγραμμα «με τον έναν ή άλλο τρόπο».

Αν και επιβεβαίωσε ότι «ένα τεράστιο μέρος του προβλήματος» έχει ήδη επιλυθεί, ο Ζάεφ αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για τις διαπραγματεύσεις, υποστηρίζοντας ότι «αυτό θα μπορούσε να καταστρέψει εντελώς τη διαδικασία».

Παραλλήλως χαρακτήρισε «ανοικτή πόρτα» την σύσταση για έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης στην ΕΕ, τονίζοντας ότι «είναι πολύ σημαντικό για την ΠΓΔΜ» και υποστηρίζοντας ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων αποτελεί παραλλήλως μια υπόσχεση «σταθερότητας» στην Ευρώπη.