Το Μαξίμου, ο Καμμένος και οι Ελληνοαμερικανοί του Τραμπ

Νεφέλη Λυγερού
4
(Ξένη Δημοσίευση) Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος παρέστη την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017, στην εκδήλωση της Επιτροπής Εγκαινίων της Αμερικανικής Προεδρίας προς τιμή των Ελληνοαμερικανών μελών της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ. Συναντήθηκε με τον ελληνικής καταγωγής νέο προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, Reince Priebus, το συνεργάτη του νέου προέδρου, Τζορτζ Παπαδόπουλο, με υψηλά στελέχη του επιτελείου του νέου προέδρου των ΗΠΑ και με σημαντικά μέλη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας ενώ είχε συνομιλία με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο. Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2017. ΑΠΕ- ΜΠΕ/ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΘΑ /STR

Μετά την για πολλούς αναπάντεχη εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, το Μέγαρο Μαξίμου διοχέτευσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση είχε προετοιμαστεί και για τα δύο ενδεχόμενα». Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι την επομένη του εκλογικού θρίλερ και της πλήρους ανατροπής των δημοσκοπήσεων στο Μαξίμου επικράτησε αμηχανία και παγωμάρα.

Οι μέχρι τότε παρασκηνιακές και όχι μόνο κινήσεις της κυβέρνησης δείχνουν ότι είχε ποντάρει τα λεφτά της στο λάθος άλογο. Όχι ότι ήταν η μόνη. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είχαν πράξει το ίδιο. Η αλλαγή φρουράς στον Λευκό Οίκο δημιουργεί εκ των πραγμάτων νέες ισορροπίες σ’ όλα τα επίπεδα. Με άλλα λόγια, αλλάζουν και οι άνθρωποι-κλειδιά που εξασφαλίζουν πρόσβαση στα αμερικανικά κέντρα αποφάσεων και καλλιεργούν ευνοϊκό κλίμα για την προώθηση των εθνικών συμφερόντων τρίτων χωρών στην Ουάσιγκτον.

Η Ελλάδα δεν είναι εξαίρεση. Η κυβέρνηση Τσίπρα είχε επενδύσει όλες τις ελπίδες της για αμερικανική παρέμβαση με σκοπό την ελάφρυνση του χρέους στην επικράτηση της Χίλαρι Κλίντον. Δεν είναι μόνο αυτό, Ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε δημοσίως χαρακτηρίσει «κακό» την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ.

Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού τον διαβεβαίωναν μέχρι και μερικές ώρες πριν το αποτέλεσμα ότι η Χίλαρι Κλίντον θα κέρδιζε άνετα. Δίχως έγκαιρα διπλωματικά ανοίγματα προς την πλευρά του Ντόναλντ Τραμπ και με την ηγεσία της ελληνοαμερικανικής κοινότητας να έχει στηρίξει δυναμικά την υποψήφια των Δημοκρατικών, αλλά με τη μεγάλη πλειονότητα των Ελληνοαμερικανών να ψηφίζει Ντόναλντ Τραμπ, η Αθήνα έμεινε χωρίς διαύλους προς το επιτελείο του νέου προέδρου.

Στον πρώτο “πρωινό καφέ” του Μαξίμου μετά την εκλογή Ντόναλντ Τραμπ, μετά τον θρήνο, ετέθη επί τάπητος το ζήτημα της προσέγγισης του νέου προέδρου. Κατά τη διάρκεια αυτής της σύσκεψης, μάλιστα, ήταν που ενημερώθηκαν και για το tweet του Δημήτρη Παπαδημούλη. Υπενθυμίζουμε ότι ο ευρωβουλευτής εξέφραζε τη θλίψη και τον αποτροπιασμό του για το εκλογικό αποτέλεσμα. Αρκετοί από τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη κούνησαν αποδοκιμαστικά το κεφάλι, μιλώντας για διπλωματικό αυτογκόλ.

Η Αθήνα, άλλωστε, βιάζεται να αντλήσει τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι ο πρόεδρος Ομπάμα να παραδώσει τη σκυτάλη στον διάδοχό του. Παράλληλα, επιχειρεί με κάθε μέσο να προσεγγίσει τους Ελληνοαμερικανούς συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ για να ρίξει γέφυρες προς τη νέα ηγεσία του Λευκού Οίκου και να την πείσει ότι πρέπει η Ουάσιγκτον να συνεχίσει την πολιτική του Μπαράκ Ομπάμα στα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος.

Σε αντίθεση με τον πληγωμένο από το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ένας υπουργός ένοιωθε δικαιωμένος. Εδώ και μήνες ο Πάνος Καμμένος διαλαλούσε σ’ όλους τους τόνους ότι νικητής της αναμέτρησης θα είναι ο Ντόναλντ Τραμπ. Είχε φροντίσει, μάλιστα, να μεταφέρει την πεποίθησή του αυτή και στο Μαξίμου. Ζητούσε, μάλιστα, από τον Αλέξη Τσίπρα να ρίξει εγκαίρως γέφυρες προς την πλευρά του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων.

Στο Μαξίμου οι συριζαίοι ούτε λίγο ούτε πολύ είχαν πάρει στο ψιλό τον Πάνο Καμμένο. Την ημέρα των εκλογών, μάλιστα, ο υπουργός Άμυνας δεχόταν στοιχήματα για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών. Παρότρυνε, μάλιστα, και στενούς συνεργάτες του να ποντάρουν χρήματα. Μετά το αποτέλεσμα, ο Αλέξης Τσίπρας έχει επιστρατεύσει τον Πάνο Καμμένο για να παίξει τον ρόλο της γέφυρας προς το στρατόπεδο Τραμπ. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, τους προηγούμενες μήνες ο υπουργός Άμυνας είχε έρθει κοντά με έναν από τους πιο στενούς συνεργάτες του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων, τον ελληνοαμερικανό Τζορτζ Παπαδόπουλο. Ο Τζορτζ Παπαδόπουλος είναι αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ενέργειας, γεγονός που τον καθιστά πρόσωπο-κλειδί για τα πολλά από τα κρίσιμα θέματα που ενδιαφέρουν την Ελλάδα.

Ο Πάνος Καμμένος είχε συστήσει τον τότε άγνωστο Ελληνοαμερικανό σε ανυποψίαστους δημοσιογράφους ως μελλοντικό παίκτη και δυνάμει πολύτιμο σύμμαχό μας. Οι δύο άνδρες, μάλιστα, είχαν συναντηθεί όχι μόνο στο γραφείο του Πάνου Καμμένου, αλλά και είχαν γευματίσει έξω, συζητώντας σε φιλικό και χαλαρό κλίμα. Φαίνεται μάλιστα ότι είχαν συζητήσει διεξοδικά το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας, αλλά και ευρύτερα τα προβλήματα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο υπουργός Άμυνας συμπέρανε από τις συνομιλίες του ότι ο νέος Ελληνοαμερικανός σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ όχι μόνο ενδιαφέρεται για τον Ελληνισμό, αλλά και είναι διατεθειμένος να βοηθήσει. Για την ομογένεια, άλλωστε, ο Τζόρτζ είναι ο γιος του Αντώνη Παπαδόπουλου, πρώην προέδρου της Παμμακεδονικής Ομοσπονδίας ΗΠΑ με θητεία στην υπεράσπιση των εθνικών θεμάτων. Ο Πάνος Καμμένος επιχείρησε να φέρει τον Τζορτζ Παπαδόπουλο σε επαφή με το Μαξίμου, αλλά προσέκρουσε σε τοίχο. Φρόντισε, όμως, να τον φέρει σε επαφή με ανθρώπους-κλειδιά και στην Κύπρο και στο Ισραήλ, όπου ο σύμβουλος του Τραμπ ταξίδεψε μετά την Ελλάδα.

Το Μαξίμου προσπαθεί τώρα να εκμεταλλευτεί τη σχέση αυτή. Ο υπουργός Άμυνας έσπευσε ήδη να συγχαρεί το νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, με ανάρτησή του στο twitter, κάνοντας ειδική μνεία στον Ελληνοαμερικανό φίλο του. «Συγχαρητήρια στο νέο πρόεδρο Τραμπ. Σημαντική η θέση πλέον του Ελληνοαμερικανού Γιώργου Παπαδόπουλου για την Ελλάδα». Εκτός από τις δημόσιες τοποθετήσεις του, έχει ήδη επικοινωνήσει με τον σύμβουλο του Ντόναλντ Τραμπ, έτσι ώστε να βρίσκεται ενήμερος για τις κινήσεις του νέου προέδρου, χωρίς να υπάρχει ακόμα κάποια ξεκάθαρη εικόνα για τις προθέσεις του.

Από την προσπάθεια της Αθήνας να πιάσει το νήμα της πρόσβασης προς το νέο Αμερικανό πρόεδρο δεν θα μπορούσε να λείπει το υπουργείο Εξωτερικών. Τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, ο Νίκος Κοτζιάς είχε πραγματοποιήσει συναντήσεις με τα επιτελεία και των δύο υποψηφίων. Εκεί είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Τζορτζ Τζιτζίκος, έναν από τους Ελληνοαμερικανούς συνεργάτες του νέου προέδρου που κατά πολλούς είναι ένας από τους αρχιτέκτονες του φαινομένου Τραμπ. Γεννημένος στη Φλόριντα, γιος ιερέα και στενά δεμένος με την ελληνοαμερικανική κοινότητα και ίσως αποτελέσει ένα φιλικό πρόσωπο για την Ελλάδα στον Λευκό Οίκο. Ο Τζορτζ Τζιτζίκος είναι ο άνθρωπος που φιλοτέχνησε το προφίλ του Ντόναλντ Τραμπ. Στο παρελθόν είχε εργαστεί και για τους Ρεπουμπλικάνους υποψηφίους Μπους, Μακ Κέιν και Ρόμνεϊ.

Ο  Νίκος Κοτζιάς σχεδιάζει ήδη τις πρώτες επαφές του με το επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ. Αναμένει τις επιλογές που θα κάνει ο νέος πρόεδρος για τα υπουργεία που είναι κρίσιμα για τα ελληνικού ενδιαφέροντος ζητήματα. Όποιοι και αν είναι οι νέοι αξιωματούχοι, όμως, η ελληνική διπλωματία γνωρίζει τη σπουδαιότητα που έχει η καλλιέργεια σχέσεων με τον Ρινς Πρίμπους. Ο 44χρονος νέος προσωπάρχης του Λευκού Οίκου είναι εκ της θέσεώς του πρόσωπο-κλειδί.

Ο Ρινς Πρίμπους έλκει την ελληνική καταγωγή του από τη μητέρα του Δήμητρα, η οποία κατάγεται από το Πλωμάρι της Λέσβου. Έχει σχέσεις με την ελληνοαμερικάνικη κοινότητα και πηγαίνει τακτικά στην ελληνορθόδοξη εκκλησία της Αγίας Σοφίας στην Ουάσιγκτον. Μιλάει ελληνικά και έχει επισκεφθεί την Ελλάδα και συγκεκριμένα τη Λέσβο.

Προσώρας, παρά τα πρόσωπα κλειδιά που σκοπεύει να προσεγγίσει με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο η κυβέρνηση, τα περιθώρια για την καλλιέργεια στενών σχέσεων μεταξύ της κυβέρνησης Τσίπρα και του επιτελείου Τραμπ είναι μάλλον περιορισμένα. Η τηλεφωνική επικοινωνία του Έλληνα πρωθυπουργού με το νέο πλανητάρχη δεν έχει ακόμα οριστεί, αλλά δεν αναμένεται να ανοίξει αξιόλογες πολιτικές προοπτικές.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.