ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Επιστολή Τουρκίας-Λιβύης στον ΟΗΕ – Αντίδραση ΗΠΑ στις απειλές Τσαβούσογλου

Κοινή επιστολή Τουρκίας-Λιβύης στον ΟΗΕ – Αντίδραση ΗΠΑ για τις απειλές Τσαβούσογλου

Σε κοινή επιστολή προς τον ΟΗΕ προχώρησαν Τουρκία και Λιβύη, προκειμένου να απαντήσουν στην αντίδραση της Αθήνας, τόσο για την συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες, που υπεγράφη στις αρχές Οκτωβρίου του 2022, όσο και για την προηγούμενο μνημόνιο Τρίπολης-Άγκυρας για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών που είχε υπογραφεί το 2019.

Μία επιστολή στην οποία Τουρκία και Λιβύη απαντάνε στην επιστολή της Μόνιμης Αντιπροσώπου της Ελλάδας στον ΟΗΕ, Μαρίας Θεοφίλη, με ημερομηνία 17 Νοεμβρίου και καλούν την Αθήνα να «σταματήσει τις αβάσιμες κατηγορίες, την εχθρική ρητορική και τις ενέργειες που αυξάνουν την ένταση και να σεβαστεί τις κυρίαρχες αποφάσεις των δύο γειτονικών χωρών».

Στην επιστολή που εστάλη στον ΟΗΕ από κοινού από τους Μόνιμους Αντιπροσώπους Τουρκίας και Λιβύης Feridun Sinirlioğlu και Taher El-Sonni αντίστοιχα, υποστηρίζεται μεταξύ άλλων ότι οι «αβάσιμοι ισχυρισμοί και τα επιχειρήματα» της Ελλάδας έχουν στόχο να υπονομεύσουν την νομιμότητα της κυβέρνησης της Λιβύης. Την ίδια στιγμή χαρακτηρίζουν «άκυρη» την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών Ελλάδας-Αιγύπτου που υπεγράφη το 2020.

Τί ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Προηγουμένως, με αφορμή τις νέες δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου που απείλησε με casus belli, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εκφράζει τη θλίψη του για την κλιμάκωση των προκλητικών δηλώσεων και ζητά από Ελλάδα και Τουρκία να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή. «Σε μια εποχή που η ενότητα χρειάζεται περισσότερο μεταξύ των Συμμάχων μας, οι Ηνωμένες Πολιτείες λυπούνται για την κλιμάκωση των προκλητικών δηλώσεων. Προτρέπουμε όλους τους Συμμάχους μας να αποφεύγουν απειλές και προκλητική ρητορική που μόνο θα αυξήσει την ένταση και δεν θα βοηθήσει κανέναν.

Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους Συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, Ελλάδα και Τουρκία, να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματικό τρόπο. Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι και οι δύο ισχυροί εταίροι και βασικοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ των Ηνωμένων Πολιτειών» ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών στην καθιερωμένη συνέντευξη για το κλείσιμο της χρονιάς προς τους εκπροσώπους των τουρκικών μέσων ενημέρωσης, ανέφερε πως το casus belli της Άγκυρας ισχύει για όλο το Αιγαίο, ακόμη και για την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων από τα 6 νμ στα 12 νμ στην Κρήτη. «Όχι 12 νμ ούτε ένα μίλι δεν θα επιτρέψουμε» είπε χαρακτηριστικά σύμφωνα με το Anadolu.

Η Αθήνα απάντησε στις νέες προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου δια του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος επισήμανε ότι «η Ελλάδα ούτε εκφοβίζεται, ούτε τρομοκρατείται». Η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου: «Η ελληνική κυβέρνηση πολιτεύεται με αποκλειστικό γνώμονα το διεθνές δίκαιο και τα εθνικά συμφέροντα. Δεν ετεροπροσδιορίζεται επ’ ουδενί, πόσο μάλλον στα κυριαρχικά μας δικαιώματα», ανέφερε ο Γιάννης Οικονόμου, σχολιάζοντας την τοποθέτηση του Τούρκου ΥΠΕΞ, ο οποίος είχε σημειώσει νωρίτερα ότι η Άγκυρα δεν θα επιστρέψει «την επέκταση των χωρικών υδάτων ούτε ένα μίλι παραπάνω στο Αιγαίο», επαναφέροντας μάλιστα το τουρκικό αφήγημα περί casus belli.

«Η τακτική των απειλών και των προκλήσεων, στην οποία επιδίδεται η Τουρκία, είναι απολύτως αδιέξοδη, αφού η Ελλάδα ούτε εκφοβίζεται, ούτε τρομοκρατείται. Θα ήταν χρήσιμο οι Τούρκοι αξιωματούχοι να αναλογιστούν το αδιέξοδο και να μην συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο και τη νέα χρονιά», υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου.

Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου

Στις δηλώσεις του ο Τούρκος ΥΠΕΞ τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής: «Τις τελευταίες ημέρες στον ελληνικό Τύπο υπάρχουν δημοσιεύματα πως θα γίνει η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια γύρω από την Κρήτη. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη, όχι 12 μίλια αλλά δεν θα επιτρέψουμε την επέκταση των χωρικών υδάτων ούτε ένα μίλι παραπάνω στο Αιγαίο. Η απόφαση που έχει το Κοινοβούλιο μας το 1995 σχετικά με το ζήτημα αυτό είναι ξεκάθαρη και συνεχίζει να ισχύει.

»Για άλλη μια φορά θέλω να προειδοποιήσω την Ελλάδα. Μην κάνεις ψευτομαγκιές βασιζόμενη σε αυτούς που προσπαθείς να έχεις από πίσω σου. Μην μπαίνεις σε περιπέτειες κι εσύ ξέρεις πως το τέλος θα είναι πολύ κακό.

»Είχαμε ξεκινήσει διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα. Όμως λόγω της εκστρατείας που ξεκίνησε ο Μητσοτάκης εναντίον της Τουρκίας, λόγω των προκλήσεων στο Αιγαίο, των ισχυρισμών για γενοκτονία και των πιέσεων εναντίον των Τούρκων της Δυτικής Θράκης, βάλαμε τον διάλογο σε εκκρεμότητα.

Και αποστρατιωτικοποίηση 

»Είχαμε στείλει δυο επιστολές στο ΟΗΕ το 2021 για τις παραβιάσεις που κάνει η Ελλάδα στα αποστρατιωτικοποιημένα νησιά. Κι έτσι καταγράψαμε πως η Ελλάδα επειδή παραβιάζει τους όρους των Συνθηκών Λωζάνης και Παρισίων απέναντι σε μας δεν θα μπορεί να εκφράζει δικαιώματα κυριαρχίας», ανέφερε μιλώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version