ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τί απάντησε η Αθήνα στο προκλητικό διάβημα της Τρίπολης

Τί απάντησε η Αθήνα στο προκλητικό διάβημα της Τρίπολης

Προκλητική κίνηση του Υπουργείου Εξωτερικών της μεταβατικής κυβέρνησης της Τρίπολης που προχώρησε σε διάβημα διαμαρτυρίας κατά της Ελλάδας για τις έρευνες νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Σε  επίσημη ανακοίνωση του το ΥΠΕΞ της Λιβύης αναφέρει πως παραβιάζονται τα κυριαρχικά της δικαιώματα από την Ελλάδα νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Στην ανακοίνωση του το Λιβυκό ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι την στιγμή που η Μεσόγειος πρέπει να «αποτελεί θάλασσα ειρήνης και ανάπτυξης» η Ελλάδα επιχειρεί να «εκμεταλλευθεί την λιβυκή κρίση και να επιβάλει τετελεσμένα για την οριοθέτηση των Θαλασσίων συνόρων μεταξύ των δυο χωρών με την σύναψη συμβολαίων έρευνας υδρογονανθράκων νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης σε μεταξύ μας διαφιλονικούμενη περιοχή».

Το Λιβυκό ΥΠΕΞ δηλώνει ότι μετά την επιβεβαίωση των πληροφοριών για έναρξη ερευνών από το σκάφος Sanco Swift για λογαριασμό ξένων εταιρειών που υπέγραψαν συμβόλαια με την Ελλάδα, έχει ήδη προβεί σε διάβημα προς την Ελλάδα και επισημαίνει ότι θα «προχωρήσει στην υπεράσπιση των θαλασσίων συνόρων και κυριαρχικών δικαιωμάτων της Λιβύης στις θαλάσσιες περιοχές της με όλα τα δυνατά νομικά και διπλωματικά μέσα».

Η υπουργός Εξωτερικών της απερχόμενης κυβέρνησης με έδρα την Τρίπολη, Νάιτζα Μανγκούς δήλωσε ότι η Ελλάδα εκμεταλλεύεται τη λιβυκή κρίση και επιβάλλει τετελεσμένα γεγονότα στον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων Λιβύης-Ελλάδας. «Η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει συμβάσεις για την έρευνα πετρελαίου και φυσικού αερίου σε μια αμφισβητούμενη περιοχή μεταξύ μας. Καταδικάζουμε αυτή τη συμπεριφορά και προειδοποιούμε για τις συνέπειές της». Σημείωσε ακόμα πως «διαβεβαιώνουμε ότι θα υπερασπιστούμε τα θαλάσσια σύνορά μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα με τα διαθέσιμα διπλωματικά μέσα»,

Στην ανακοίνωση του λιβυκού ΥΠΕΞ αναφέρεται: «Τη στιγμή που η Μεσόγειος θα πρέπει να τύχει του ενδιαφέροντος των χωρών που βρέχονται απ’ αυτή και δεδομένου ότι η Μεσόγειος θα πρέπει να αποτελεί θάλασσα ειρήνης και ανάπτυξης μεταξύ των μεσογειακών χωρών, η Ελλάδα ενεργεί με ζήλο για την εκμετάλλευση της λιβυκής κρίσης και μας επιβάλει τετελεσμένα σε ότι αφορά την οριοθέτηση των ελληνολιβυκών θαλασσίων συνόρων, συνάπτοντας συμβόλαια εξερεύνησης υδρογονανθράκων σε αμφισβητούμενη μεταξύ μας περιοχή ( νοτιοδυτικά της Κρήτης).

Το Υπουργείο Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας, καταδικάζοντας και προειδοποιώντας για τις επιπτώσεις αυτής της συμπεριφοράς, για την οποία και έγινε επίσημη διαμαρτυρία, τονίζουμε ότι θα προχωρήσουμε στην υπεράσπιση των θαλασσίων συνόρων και κυρίαρχων δικαιωμάτων μας στις θαλάσσιες περιοχές μας, με όλα τα εφικτά νομικά και διπλωματικά μέσα».

Ελληνική απάντηση

Άμεση ήταν η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) στην προκλητική κίνηση της προσωρινής κυβέρνησης της Λιβύης να αμφισβητήσει τις έρευνες της Ελλάδας για υδρογονάνθρακες, νότια της Κρήτης. Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για σημερινή ανακοίνωση του λιβυκού υπουργείου Εξωτερικών, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου επεσήμανε τα ακόλουθα :

«Σε αντίθεση με όσους συνάπτουν παράνομα και ανυπόστατα «μνημόνια» που αγνοούν και καταστρατηγούν βασικούς κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, η Ελλάδα ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Κάτι το οποίο άλλωστε έχει πράξει και στις οριοθετήσεις ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία.

Υποχρέωση της μεταβατικής κυβέρνησης της Λιβύης είναι να οδηγήσει, άμεσα, τη χώρα σε εκλογές. Προσβλέπουμε να συνεργαστούμε σε πνεύμα ειλικρίνειας και αλληλοσεβασμού και πάντα στο πλαίσιο των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας με μια εκλεγμένη κυβέρνηση της Λιβύης, η οποία θα έχει τη νομιμοποίηση και την αρμοδιότητα να συνάπτει έγκυρες Διεθνείς Συμφωνίες, σύμφωνα και με τον Οδικό Χάρτη του Φόρουμ για τον Πολιτικό Διάλογο στη Λιβύη (LPDF) του 2020».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version