ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τί διαμηνύει ο Μενέντεζ στην Τουρκία για το αμυντικό νομοσχέδιο

Τί διαμηνύει ο Μενέντεζ στην Τουρκία για τις υπερπτήσεις

Ο Μπόμπ Μενέντεζ έστειλε ένα νέο μήνυμα προς την Τουρκία ότι το μπλόκο στα μαχητικά F16 παραμένει. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, σχολιάζοντας το αμυντικό νομοσχέδιο, ανέφερε πως το μπλόκο στην πώληση των αμερικανικών αεροσκαφών παραμένει, εάν δεν απομακρυνθεί η Τουρκία από την τακτική των προκλήσεων και παραβιάσεων.

«Σε αντίθεση με ορισμένους ισχυρισμούς, ο αμυντικός προϋπολογισμός δεν συνιστά νίκη για την Τουρκία. Πρόκειται μόνο για ένα από τα πολλά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας στη Γερουσία όσον αφορά τις πωλήσεις όπλων. Θα το ξαναπώ. Ως πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων ΔΕΝ θα εγκρίνω τα F-16 για την Τουρκία έως ότου ο Ερντογάν σταματήσει τις παραβιάσεις στην περιοχή», αναφέρει ο Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Μιλιέτ «άρθηκαν τα εμπόδια για την πώληση των F-16 στην Τουρκία στις ΗΠΑ» και προσθέτει ότι «η Ελλάδα έχασε». Στο ίδιο μήκος ήταν και πολλά πρωτοσέλιδα τουρκικών ΜΜΕ.

«Πιστεύουμε ότι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει να πραγματοποιούν μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις σε εναέριους χώρους άλλων νατοϊκών συμμάχων», σημειώνεται στο συνοδευτικό επεξηγηματικό κείμενο των επιτροπών Αμυντικών Υποθέσεων της Βουλής και της Γερουσίας, για τον αμυντικό προϋπολογισμό (NDAA).

Τί αναφέρει η διάταξη

Η συγκεκριμένη διατύπωση θεωρείται μια δήλωση νομοθετικής πρόθεσης από το Κογκρέσο προς την κυβέρνηση Μπάιντεν, καθώς στέλνει το μήνυμα ότι οι προκλήσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο πρέπει να αντιμετωπιστούν, προτού ο Λευκός Οίκος στείλει την επίσημη ειδοποίηση της συμφωνίας για τα F-16 στο Κογκρέσο.

Η συγκεκριμένη αναφορά για τις υπερπτήσεις είναι αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων που διήρκησαν μήνες στο Κογκρέσο για την συμπερίληψη τροπολογίας στο κείμενο του νομοσχεδίου. Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, στο τμήμα περί μεταφοράς των F-16, το οποίο φέρει τον τίτλο «περιορισμοί στην μεταφορά αεροσκαφών F-16», υπενθυμίζεται ότι στο κείμενο της Βουλής περιλαμβανόταν η τροπολογία του Κρις Πάπας, η οποία θα απαγόρευε στον Αμερικανό πρόεδρο να πουλήσει ή να εξουσιοδοτήσει άδεια για την εξαγωγή νέων αεροσκαφών F-16 ή τεχνολογίας αναβάθμισης ή κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία, εκτός και εάν ο πρόεδρος παρείχε ορισμένες πιστοποιήσεις.

Στη συνέχεια, σημειώνεται ότι στο κείμενο της Γερουσίας δεν υπάρχει παρόμοια τροπολογία και ως εκ τούτου στο τελικό κείμενο δεν περιλαμβάνεται μια τέτοια πρόβλεψη, για αυτό και κρίθηκε αναγκαία η δήλωση στο συνοδευτικό κείμενο. Η εξέλιξη αυτή δίνει μεγαλύτερα περιθώρια ελιγμών στη διοίκηση Μπάιντεν για τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για τα F-16.

Ικανοποίηση στην Τουρκία

Όπως, προαναφέραμε, εκτενή αναφορά επί του θέματος έκαναν τα τουρκικά ΜΜΕ, όπως το πρακτορείο Anadolu, σημειώνοντας ότι δεν περιλαμβάνονται οι αρχικές τροπολογίες που είχαν κατατεθεί στη Βουλή και τη Γερουσία και ως εκ τούτου κρίνει το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού θετικό για την υπόθεση των F-16.

Οι τροπολογίες, που θα είχαν δεσμευτικό χαρακτήρα, αποτελούσαν από την αρχή ένα επιπλέον εργαλείο, καθώς ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ συνεχίζει να διατηρεί το δικαίωμα του βέτο ως πρόεδρος της επιτροπής Διεθνώς Σχέσεων της Γερουσίας και συνεπώς συνεχίζει να θεωρείται ο πολιτικός που κρατά τα κλειδιά των F-16. Μάλιστα σε πρόσφατη συνέντευξη του στην ΕΡΤ, είχε δηλώσει ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στην παραχώρηση των μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία, ισχυρισμό που επανέλαβε και σήμερα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version