ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Εκστρατεία της Άγκυρας στην Κεντρική Ασία για τα μάτια ψευδοκράτους

Εκστρατεία της Άγκυρας στην Κεντρική Ασία για τα μάτια ψευδοκράτους, Κώστας Βενιζέλος

Φόρουμ για να προβληθεί, αναβαθμιστεί το κατοχικό καθεστώς, αλλά και να αναδειχθεί ο περιφερειακός ρόλος της Τουρκίας, είναι τελικά η Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Τουρκόφωνων Κρατών, που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στην Άγκυρα. Στην ομιλία του, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έκανε αναφορά στη συμμετοχή του ψευδοκράτους ως μέλος-παρατηρητή και είπε:

«Θα ήθελα επίσης να εκφράσω τη χαρά μου που ο κ. Ερσίν Τατάρ, ο πρόεδρος της ‘’Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου’’, η οποία είναι μέλος παρατηρητής του οργανισμού μας, βρίσκεται ανάμεσά μας. Με τη συμμετοχή της ‘’Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου’’, η σύνοδος της οικογένειας μας ενδυναμώθηκε περισσότερο. Ως οργάνωση, έχουμε συγκεκριμενοποιήσει την ισχυρή και αποφασιστική μας υποστήριξη προς τον τουρκικό λαό της Κύπρου. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για την αναγνώριση της ‘’ΤΔΒΚ’’ και την άρση των περιορισμών που υφίστανται οι αδελφοί μας Τούρκοι της Κύπρου».

Αλλά και ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε την παρουσία της “ΤΔΒΚ” στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών (ΟΤΚ) ως παρατηρητή. Έσπευσε δε να αναφερθεί στη λεγόμενη απομόνωση των Τουρκοκυπρίων, την οποία φορτώνει στην ελληνική πλευρά, την Κυπριακή Δημοκρατία. «Πρέπει να είναι κοινός μας σκοπός η κατοχύρωση της κυριαρχικής ισότητας, των δικαιωμάτων και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος του τουρκοκυπριακού λαού και η άρση της απομόνωσης και των περιορισμών που υφίσταται», ισχυρίστηκε ο Τσαβούσογλου (μετάφραση Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών).

Η συμμετοχή του κατοχικού καθεστώτος έγινε εφικτή με την πιεστική παρέμβαση της Άγκυρας, που έφθασε στο σημείο να αλλάξει το καταστατικό του Οργανισμού Τουρκόφωνων Κρατών, για να μπορέσει να ενταχθεί η αποσχιστική οντότητα. Είναι προφανές πως το παιχνίδι της Τουρκίας για την αναγνώριση του ψευδοκράτους ξεκινά από Οργανισμούς επιρροής της κι αυτό γίνεται συστηματικά και μεθοδικά τα τελευταία χρόνια.

Σε αυτή τη σύνοδο, παρευρίσκονταν ο Τατάρ, όπως και ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών της αποσχιστικής οντότητας, Ταχσίν Ερτογρούλογλου. Όχι τυχαία, αλλά επί σκοπού ο Τατάρ έχοντας πίσω του την “σημαία” του ψευδοκράτους, ήταν στην “οικογενειακή” φωτογραφία.
Η Λευκωσία έχει αντιδράσει έντονα, προς όλες τις χώρες, που συμμετείχαν ενώ παρεμβάσεις έγιναν και μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημειώνεται συναφώς ότι ο υπουργός Εξωτερικών, θα θέσει το θέμα στον Ούγγρο ομόλογό του σε συνάντηση που θα έχουν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Άλλωστε, έχοντας να αντιμετωπίσεις την διπλωματική επίθεση της κατοχικής δύναμης, τίποτε δεν μπορεί να αφήνεται να περνά χωρίς αντίδραση.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version