ΑΠΟΨΗ

Ελληνοτουρκικά: Την σκυτάλη από τον Τσαβούσογλου πήρε η Ντόρα

Ελληνοτουρκικά: Την σκυτάλη από τον Τσαβούσογλου πήρε η Ντόρα, Κωνσταντίνος Κόλμερ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μελβούτ Τσαβούσογλου απεκάλυψε ότι στην πρόσφατη συνάντηση στο Βερολίνο, της διπλωματικής συμβούλου του Έλληνος πρωθυπουργού Άννας-Μαρίας Μπούρα και του εκπροσώπου της τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, η Τουρκία έκαμε έξι προτάσεις  για τα ελληνοτουρκικά, προκειμένου να επαναληφθεί ο διάλογος με την Ελλάδα.

Μεταξύ αυτών, η “βήμα-βήμα” διερεύνηση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων, η συνέχιση των συνομιλιών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) στο στρατιωτικό πεδίο κι οι επαφές στο ΝΑΤΟ. Στο σημείο αυτό, η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη πήρε την σκυτάλη από τον Τσαβούσογλου και απεκάλυψε τις άλλες τρείς τουρκικές προτάσεις που περιλαμβάνουν “τη συνεκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων του Αιγαίου, τη μη επέκταση της ελληνικής ΑΟΖ και “όχι” στα 12 μίλια” (χωρικά ύδατα της Ελλάδος). «Οδηγός μας», είπε η Ελληνίδα πολιτικός, «είναι η βενιζελική Σχολή»!…

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αποδέχθηκε ευνοϊκώς την “αλλαγή τόνου” εκ μέρους των τουρκικών δηλώσεων, αλλά δήλωσε ότι η επανέναρξη του διαλόγου, «πόρρω απέχει από μία ρεαλιστική προσέγγιση των ελληνοτουρκικών σχέσεων».

«Δεν μπορούμε να συσχετίζουμε την βοήθεια της Ελλάδος προς τον δοκιμαζόμενο Τουρκικό λαό με οποιεσδήποτε γεωπολιτικές εξελίξεις» δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, δίνοντας μία πληροφορία για την συνάντηση με τον Αμερικανό υπουργό Άντονι Μπλίνκεν, στην Αθήνα. Η επίσημος ελληνική άποψη για τις σχέσεις γειτονίας με την Τουρκία είναι ότι υπάρχει «μία μόνη διαφορά, της ρυθμίσεως των θαλασσίων ζωνών». Δηλαδή των ΑΟΖ των δύο χωρών – όλες τις άλλες ρυθμίζει η Διεθνής Συνθήκη της Λωζάννης του 1923.

Την σκυτάλη από τον Τσαβούσογλου…

Βεβαίως, πάντοτε υποφώσκει το Κυπριακό που δηλητηριάζει τις σχέσεις των δύο χωρών, αλλά αυτό είναι ένα “άλλο ζήτημα” ως θα έλεγε ο Κίπλινγκ. Αυτό που υπονοεί η τουρκική ηγεσία, μετά την εξάντληση των απειλών, των ύβρεων και των παραβιάσεων των ελληνικών συνόρων στον Έβρο και Αιγαίον καθημερινώς, είναι η επάνοδος στους άκαρπους διαλόγους με την Ελλάδα, για λόγους εντυπώσεων αφού είναι βέβαιον ότι καμία ελληνική κυβέρνηση δεν αποδέχεται την “συνεκμετάλλευση” προ του καθορισμού των θαλασσίων ζωνών, την παραίτηση από τα 12 μίλια χωρικών υδάτων και την εγκατάλειψη της ελληνικής ΑΟΖ, που αφορά κι’ άλλες επίδικες σχέσεις με την Λιβύη, την Αλβανία κι άλλες χώρες.

Όσον αφορά στην “Σχολή Ελευθερίου Βενιζέλου”, η αναφορά της κυρίας Ντόρας είναι τουλάχιστον αδόκιμος, γιατί κακώς, κάκιστα, ο Βενιζέλος εγκατέλειψε την Βόρειο Ήπειρο, ενώ τα νησιά κατείχε ο ελληνικός στόλος και beatae possidentes (μακάριοι οι κατέχοντες). Η επάνοδος στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ένα μόνο σκοπό έχει: Να κερδίσει χρόνο η Τουρκία μέχρις ότου επουλώσει τις πληγές από τους καταστρεπτικούς σεισμούς και μετά να επαναλάβει τις παράνομες κατά το Διεθνές Δίκαιον αξιώσεις της εις βάρος της Ελλάδος.

Δυστυχώς και οι ξένοι, άσπονδοι “φίλοι” μας “αγοράζουν” την τουρκική επίθεση… φιλίας προς την Ελλάδα όταν οι ίδιοι δεν ανέχονται, ούτε ένα ξένο μπαλόνι να πετάει στην στρατόσφαιρα τους και το καταρρίπτουν.

Ν’ ακολουθήσουμε το υπόδειγμα τους; Όχι βέβαια. Χρειαζόμαστε μάλλον την σχολή του Ιωάννου Μεταξά που προέκρινε τον επανεξοπλισμό της Λήμνου και της Σαμοθράκης κι εκ των πραγμάτων, ανάγκασε του Τούρκους να τον δεχθούν, εξ αιτίας της Συνθήκης του Μοντρέ για το κλείσιμο των Στενών, εν καιρώ πολέμου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version