ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ερντογάν: “Με πίεσαν, αλλά αρνήθηκα να συναντηθώ με τον Μητσοτάκη”

Ερντογάν: "Με πίεσαν, αλλά αρνήθηκα να συναντηθώ με τον Μητσοτάκη"

Με νέες του δηλώσεις ο Τούρκος πρόεδρος, επιστρέφοντας από την Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Μαδρίτη, επιτίθεται για ακόμα μία φορά στον Έλληνα πρωθυπουργό, αναφερόμενος και πάλι στην αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών. Ο Ερντογάν ανέφερε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει “καλές προθέσεις”, ενώ συμπλήρωσε ότι στις συνομιλίες που είχε με άλλους ηγέτες τους ζήτησε να αφήσουν την Ελλάδα να “συμμαζευτεί”, εάν επιθυμούν να εξομαλυνθούν οι σχέσεις των δύο χωρών.

Ο Ερντογάν επανέλαβε την επιθετική ρητορική κατά της χώρας μας, χωρίς αυτήν την φορά να κατονομάσει τον πρωθυπουργό: «Η στάση του ατόμου που βρίσκεται στην ηγεσία της Ελλάδας έχει ήδη φανερωθεί.. Απέναντι σε αυτή τη στάση, βάζουν κάποιους μεσάζοντες. Στις συναντήσεις που είχα σχεδόν όλοι οι πρόεδροι και οι πρωθυπουργοί πρόβαλαν μια προσέγγιση του τύπου “Εμείς θα κάνουμε διαμεσολάβηση , να τους φέρουμε να συναντηθούν” δεν θα έχετε συνάντηση; Έστω να είχατε μια συνάντηση μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους».

Και τους είπαμε: “Συγγνώμη, δεν έχουμε χρόνο για αυτήν τη συνάντηση, αυτή τη στιγμή”. Γιατί είναι προφανές πώς αυτή τη στιγμή στρατιωτικοποιούν τα νησιά. Από την άλλη, παραβιάζουν συνεχώς τον εναέριο χώρο μας. Αυτός που θα ευθυγραμμιστεί τώρα μαζί μας θα μας προκαλέσει παραβιάζοντας τον εναέριο χώρο μας; Και στα νησιά προσπαθεί να μας δώσει σήμα από εκεί, χτίζοντας τσιμεντένια καταφύγια και σκάβοντας λάκκους. Δεν έχει καλές προθέσεις. Δεν θα έκανε αυτά τα βήματα αν είχε καλές προθέσεις. Εφόσον τα έχει κάνει όλα αυτά, λυπάμαι, δεν μπορούμε και δεν θα πραγματοποιήσουμε τη Σύνοδο του Στρατηγικού Συμβουλίου Υψηλού Επιπέδου, μία φορά φέτος. Και θα πρέπει τώρα να περιμένει τις εξελίξεις στην Τουρκία. Αφήστε τον να συμμαζευτεί. Αν δεν συμμαζευτεί δεν είναι δυνατόν να συναντηθούμε».

Επίθεση κατά της Ελλάδος

Να σημειωθεί πως, αν και κατά την ομιλία του στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν απέφυγε να επιτεθεί στην Ελλάδα, στις χτεσινές του δηλώσεις έβαλε  και πάλι τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. «Δεν μπορείς να οπλίσεις τα νησιά αλλά η Ελλάδα το έκανε», είχε δηλώσει. Οι νέες δηλώσεις Ερντογάν είχαν και πάλι ως σημείο αναφοράς την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών.

Ο Ερντογάν, κατηγόρησε και χτες τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι αθέτησε όλα όσα είχαν συμφωνήσει στην Κωνσταντινούπολη και εξέφρασε την δυσφορία του για τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα. «Η πρόσφατη στάση της Ελλάδας δεν ταιριάζει με την δική μας αντίληψη περί πολιτικής. Πρόσφατα έκανα μια προσφορά στον Μητσοτάκη στο γεύμα που του παρέθεσα στην Κωνσταντινούπολη. Του είπα ότι δεν πρέπει να φέρνουμε τρίτα πρόσωπα στα δικά μας θέματα. Φυσικά έσπασε αυτή την συμφωνία με την εμφάνισή του στο Κογκρέσο δυο με τρεις εβδομάδες αργότερα.

Σε αυτές τις επισκέψεις ο Μητσοτάκης έκανε μια προσπάθεια για εξοπλισμούς. Υπάρχει επίσης ένα θέμα με την ίδρυση αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα. Όταν ρωτάμε γι’ αυτό μας απαντούν ότι είναι εναντίον της Ρωσίας. Αλλά οι δικοί μου δεν το “καταπίνουν”. Δεν το βλέπουμε αυτό θετικά και το είπαμε στους ηγέτες στις διμερείς μας συναντήσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν, απορρίπτοντας το διπλωματικό άνοιγμα που επιχείρησε με τις χτεσινές του δηλώσεις ο Έλληνας πρωθυπουργός που δήλωσε πρόθυμος για «διάλογο στην βάση του διεθνούς δικαίου», αναγνωρίζοντας ακόμα και «εύλογα δίκαια της Τουρκίας» στην “τρομοκρατική δράση κουρδικών οργανώσεων” στην Τουρκία.

Απειλές και για Σουηδία-Φινλανδία

Ταυτόχρονα, ο Τούρκος πρόεδρος προειδοποίησε και σήμερα πως αν η Φινλανδία, η Σουηδία και το ΝΑΤΟ δεν τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ δεν θα περάσει από την τουρκική Εθνοσυνέλευση. «Η πόρτα που ανοίξαμε μπορεί να κλείσει» ανέφερε σήμερα, ενώ χτες είχε δηλώσει πως «το υπογεγραμμένο μνημόνιο είναι μια αρχή, μια πρόσκληση. Το βασικό είναι να εκπληρωθούν οι υποσχέσεις που έχουν δοθεί. Στην επόμενη διαδικασία θα παρακολουθήσουμε σχολαστικά την εφαρμογή όσων αναφέρει το μνημόνιο και θα κάνουμε τα βήματά μας», είπε.

Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι η Σουηδία έχει ήδη συμφωνήσει για την έκδοση 73 “τρομοκρατών” στην Τουρκία. Να σημειωθεί πως ανάμεσα στα άτομα που η Τουρκία ζητά να εκδοθούν ως τρομοκράτες, είναι η κουρδικής καταγωγής Σουηδή βουλευτής Αμινέ Κακακάβε. Η Στοκχόλμη αντέδρασε χθες το βράδυ στις δηλώσεις Ερντογάν υπενθυμίζοντας ότι αποφάσεις για ζητήματα εκδόσεων λαμβάνει η δικαιοσύνη, η οποία είναι «ανεξάρτητη».

«Στη Σουηδία, η νομοθεσία εφαρμόζεται από τα ανεξάρτητα δικαστήρια», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μόργκαν Γιόχανσον σε γραπτή δήλωσή του στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Πρόσωπα που δεν έχουν σουηδική υπηκοότητα μπορεί να εκδοθούν κατόπιν αιτήματος άλλων χωρών, αλλά μόνο εάν αυτό συμμορφώνεται προς τη σουηδική νομοθεσία και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Έκδοσης», ανέφερε.

Παζάρι για τα F-16

Την ίδια στιγμή, ο Έρντογάν χαρακτήρισε «ειλικρινείς» τις προσπάθειες του Μπάιντεν για την προμήθεια και την αναβάθμιση των τουρκικών F1-6, δηλώνοντας πως «θα στείλω αντιπροσωπεία στην Αμερική χωρίς καθυστέρηση». Σε χτεσινή του δήλωση ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε τ ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία και δήλωσε βέβαιος ότι μπορεί να ληφθεί η έγκριση του Κογκρέσου που απαιτείται για την πώληση, αναφέρει χαρακτηριστικά το πρακτορείο Reuters.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη Μαδρίτη κατά την ολοκλήρωση της συνόδου του ΝΑΤΟ, o Αμερικανός πρόεδρος απέρριψε τις προτάσεις ότι η υποστήριξη της Ουάσιγκτον για την πώληση των F1-16 ήταν σε αντάλλαγμα για την άρση του μπλοκ της Τουρκίας στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. «Αυτό που είπα ήταν, είπα τον Δεκέμβριο, όπως θα θυμάστε, θα πρέπει να τους πουλήσουμε τα αεροσκάφη F-16 και να εκσυγχρονίσουμε και αυτά τα τζετ. Δεν είναι προς το συμφέρον μας να μην το κάνουμε αυτό», σχολίασε.

Η δήλωση Μπάιντεν έβαλε φωτιά στην πολιτική αντιπαράθεση στο εσωτερικό της χώρας με τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εξαπολύει σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό, μιλώντας για «διπλωματικό βατερλό» της χώρας μας στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Την ίδια στιγμή εκδηλώθηκαν και οι πρώτες δημόσιες αντιδράσεις Ελληνοαμερικανών βουλευτών στην προοπτική να παραχωρηθούν F-16 στην Τουρκία.

Πάντως, την ίδια στιγμή το Ανώτατο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο της Τουρκίας (RTÜK) απέκλεισε την πρόσβαση στην τουρκική υπηρεσία του αμερικανικού κρατικού δικτύου Voice of America και του γερμανικού δημόσιου δικτύου Deutsche Welle, διότι δεν υπέβαλαν αιτήσεις να τους χορηγηθούν άδειες μετάδοσης περιεχομένου, όπως απαιτεί ο τουρκικός εποπτικός φορέας των ηλεκτρονικών και ψηφιακών μέσων ενημέρωσης.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version