ΑΠΟΨΗ

Γιατί έπρεπε να παραμείνει αρχηγός ο Φλώρος

Γιατί έπρεπε να παραμείνει αρχηγός ο Φλώρος

Γιατί παραμένει επί ένα έτος ως αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμύνης, ο στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος; Ως ικανός, επιτελικός αξιωματικός – αν και commando (*) – επιβάλλεται να παραμείνει Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και μετά τις δεύτερες βουλευτικές εκλογές, το φθινόπωρο, ούτως ώστε ο Ερντογάν να ξέρει τι τον περιμένει εάν “έλθη ένα βράδυ” Παραμένει, επειδή το επιβάλλει, λέει, ο νόμος της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων: 2+1, ο επί διετίαν αρχηγός μπορεί να διατηρηθεί “το πολύ για ένα ακόμη έτος”.

Άλλου είδους ταραχή αυτή. Μετά τη θεολογία των συνταγματολόγων, έχουμε τον “Μωσαϊκό Νόμο” της ανάδειξης ηγεσίας του Ελληνικού Στρατού. Στο Ισραήλ, γνωστό για τις στρατιωτικές επιτυχίες του (Πόλεμος των Έξι ημερών και Γιόμ-Κιπούρ κλπ) αρχηγός γίνεται ο καλύτερος, μέχρις ότου παραιτηθεί είτε ευρεθεί νεότερος, εξ’ ίσου καλός. Και πάντως εκεί δεν τον αφουγκράζεται η Μοσάντ. Αν δεν τον εμπιστεύεται ο πρωθυπουργός, τον αλλάζει – δεν κρυφακούει!

Εν πάση περιπτώσει, η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη παρατάσεως της θητείας του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ ήταν σωστή. Θα ήταν λάθος να επιλεγεί στην θέση κάποιος άλλος, εν όψει κλιμακώσεως του βιτριολικού εκφοβισμού (bulling) του ελληνικού λαού από τους πασάδες του Ερντογάν. Εξάλλου, σε δύο χρόνια από τώρα δυνατόν να έχει ολοκληρωθεί το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδος .Τότε οι Τούρκοι θα έχουν ξεμείνει από ανταλλακτικά των F-16 και θα αισθανόμεθα ως έθνος πιο “ασφαλείς” αν είναι δυνατόν με τους απέναντι.

Τί θα πάθει όποιος έλθει νύχτα… 

Αλήθεια, γιατί καθυστερεί η ανάθεση της ναυπηγήσεως 3+1 κορβετών; Αν τις χρειάζεται το Πολεμικό Ναυτικό, καλό είναι να ανατεθούν στους Γάλλους που τους ξέρουμε και μας ξέρουν, και μετά την κατασκευή της πρώτης κορβέτας, οι υπόλοιπες να κατασκευασθούν στα Ελληνικά Ναυπηγεία. Αν όχι, οι πυραυλάκατοι με “Σκάλπ” προσφέρονται για το αβύθιστο Αιγαίον και οι τρεις γαλλικές φρεγάτες, μαζί με την αναβάθμιση των παλαιών ολλανδικών, επαρκούν για την Νοτιοανατολική Μεσόγειο, μέχρις ότου ο κρατικός προϋπολογισμός ευδοκιμήσει – όπως αναμένεται λόγω… πληθωρισμού (20%). Έτσι δεν θα ξαναπέσουμε στα σαγόνια της “Τρόϊκα” που τρώγει τα Ελληνόπουλα.

Μία επίκαιρη παρέκβαση: Οι Καταριανοί δεν πήραν την ευρωπαϊκή “βίζα”, δωροδοκώντας το “Καφενείο της Ευρώπης” (Κύρος Κύρου, 1970) αλλά το Μαρόκο κατέλαβε την Δυτική Σαχάρα από το Πολισάριο: Διότι έπρεπε να προστατευθούν οι Ισπανικές Αζόρες, αλλά από το Καλαί μέχρις το Καστελλόριζο και την Κύπρο, η Τουρκία αλωνίζει. Γιατί; (κλείνει η παρένθεση).

Επανερχόμεθα: Όπως είπε ο στρατηγός Φλώρος όποιος έλθει νύκτωρ πρέπει να ξέρει ότι θα βρει μπροστά τους Πανέλληνες. Όπως ο Δαρείος τον Μιλτιάδη, ο Ξέρξης τον Θεμιστοκλή, ο Καπουδάν (ο σφαγέας της Χίου) τον Κανάρη, ο τουρκικός στόλος του Χορσίτ τον Σαχτούρη στον Καφηρέα, ο Ιμπαήμ-πασάς τον Μιαούλη και τους Υδραίους μπουρλοτιέρηδες στον κόλπο του Γέροντα και τα γερμανικά καταδρομικά “Μεσουδιέ” και “Μετζιντιέ” βρήκαν μπροστά τους τον ναύαρχος Παύλο Κουντουριώτη που έκλεισε στα Στενά του Ελλησπόντου στην ναυμαχία της Λήμνου, στις αρχές του 1913 και έτσι απελευθερώθησαν τα νησιά του Αιγαίου από τον οθωμανικό ζυγό.


(*) Οι καταδρομείς δεν χωράνε σέ ένα γραφείο, ενώ οι επιτελείς λογίζονται πρωτίστως την Επιμελητεία του πολέμου (logistics) για να τον κερδίσουν.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version