ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Γιατί τινάζει στον αέρα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο Ερντογάν

Γιατί τινάζει στον αέρα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο Ερντογάν, Αλφόνσος Βιτάλης

Τινάζει στον αέρα τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας ο Ερντογάν, ανοίγοντας την πόρτα σε μία περίοδο έντασης. Μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε πως «κλείνουν οι δίαυλοι επικοινωνίας» με την Αθήνα στο ανώτατο επίπεδο και πως κάθε άλλο παρά “ήρεμα νερά” θα υπάρχουν στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο το καλοκαίρι, όταν και οι δύο χώρες έχουν ζωτική ανάγκη τα έσοδα από τον τουρισμό.

Οι αναφορές του Ερντογάν δεν καταδεικνύουν απλά τον εκνευρισμό της Άγκυρας από την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και τα όσα είπε στο Κογκρέσο. Ουσιαστικά, στην οδηγούν σε ναυάγιο τη διμερή συνεννόηση που υποτίθεται πως είχε γίνει στη συνάντησή του με τον Μητσοτάκη στην Κωνσταντινούπολη, την Κυριακή της Ορθοδοξίας.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, έχοντας αποθρασυνθεί ακόμα παραπάνω από την ανοχή της Δύσης , λόγω Ουκρανικού, δημιουργεί κλίμα για να απλώσει σε μια κρίσιμη συγκυρία το σύνολο της τουρκικής αναθεωρητικής ατζέντας κατά της Ελλάδας. Ο Ερντογάν επιτέθηκε και προσωπικά στον Μητσοτάκη: «Για εμένα δεν υπάρχει Μητσοτάκης. Δεν θα ξανασυναντηθώ ποτέ μαζί του», δήλωσε.

Ερντογάν κατά Μητσοτάκη

Σύμφωνα με το Reuters, ο Ερντογάν κατηγόρησε τον Έλληνα πρωθυπουργό, ότι στις ΗΠΑ επιχείρησε να μπλοκάρει την αγορά των F-16 από την Τουρκία. Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ο Ερντογάν είπε: «Οι ΗΠΑ είναι πιθανό να αποφασίσουν να πουλήσουν F-16 στην Τουρκία, χωρίς να χρειάζεται να συμβουλευτούν τον Έλληνα πρωθυπουργό». Το Anadolu μετέδωσε επίσης ότι ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως «η Άγκυρα δεν θα πραγματοποιήσει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με την Αθήνα λόγω των δηλώσεων του Έλληνα πρωθυπουργού κατά της Τουρκίας προς τους ηγέτες των ΗΠΑ».

Ανέφερε ακόμα πως «είχαμε συμφωνήσει να μην συμπεριλάβουμε τρίτες χώρες στη διαμάχη μας. Παρόλα αυτά, την περασμένη εβδομάδα, πραγματοποίησε μία επίσκεψη στις ΗΠΑ και μίλησε στο Κογκρέσο και τους προειδοποίησε να μην μας δώσουν F-16». Πρόσθεσε, μάλιστα: «Δεν θα συμφωνήσω ποτέ να συναντηθώ μαζί του. Θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας με αξιότιμους πολιτικούς».

Σύμφωνα με το Reuters, o πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι η Άγκυρα θα ξεκινήσει σύντομα νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά μήκος των νότιων συνόρων της για τη δημιουργία ασφαλών ζωνών βάθους 30 χιλιομέτρων για την καταπολέμηση των τρομοκρατικών απειλών σε αυτές τις περιοχές. «Ο κύριος στόχος αυτών των επιχειρήσεων θα είναι περιοχές που αποτελούν κέντρα επιθέσεων στη χώρα μας και ασφαλείς ζώνες», είπε ο Ερντογάν, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Πρόσθεσε ότι οι επιχειρήσεις θα ξεκινήσουν μόλις οι δυνάμεις του στρατού, των πληροφοριών και της ασφάλειας ολοκληρώσουν τις προετοιμασίες τους.

Νωρίτερα, στη διάρκεια τελετής για τα νέα τουρκικά υποβρύχια, που πραγματοποιήθηκε στα ναυπηγεία του Γκιολτσούκ, ο Ερντογάν εξαπέλυσε βολές κατά της Ελλάδας, της Κύπρου και της Δύσης.  Δήλωσε ότι η Τουρκία θα έχει σε υπηρεσία έξι από τα νέα της υποβρύχια μέχρι το 2027. Εκμεταλλευόμενος την περίσταση, δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές και κατά των «γειτόνων» που «προσφέρουν καταφύγιο σε τρομοκράτες», αλλά και κατά των συμμάχων που «δεν στηρίζουν την Τουρκία όσο θα έπρεπε».

Πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, σχολιάζοντας τα όσα είπε ο Ερντογάν αναφέρει: «Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίζεται σθεναρά και αποτελεσματικά τόσο τα εθνικά μας δίκαια όσο και τη διεθνή νομιμότητα. Η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι ισχυρά βασισμένη στην ιστορία, το διεθνές δίκαιο και τις συμμαχίες μας, όσο κι αν αυτό ενοχλεί κάποιους. Δεν θα μπούμε σε αντιπαράθεση δηλώσεων με την ηγεσία της Τουρκίας. Η πολιτική μας είναι πολιτική αρχών».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε ανακοίνωση του ανέφερε: «Οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου για διακοπή του διαλόγου με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας είναι απολύτως απαράδεκτες και καταδικαστέες. Αναμένουμε την αντίδραση των συμμάχων και εταίρων μας που δεν μπορεί για μια ακόμη φορά να βασίζεται σε ίσες αποστάσεις και λόγια χωρίς αντίκρισμα, αλλά σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας».

Τί απαντά ο Δένδιας

Σε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, την Τρίτη τόνισε ότι η Ελλάδα δεν θα παρασυρθεί στην παγίδα της όξυνσης. Πρόσθεσε ότι η τουρκική προκλητικότητα αποτελεί απόλυτη τεκμηρίωση των ελληνικών επιχειρημάτων, «επιβεβαιώνει αυτά που λέμε». Ερωτηθείς αν υπάρχει πεδίο ελληνοτουρκικού διαλόγου, ο υπουργός Εξωτερικών είπε χαρακτηριστικά πως «διάλογος με καθεστώς ύβρεων, έχει μια δυσχέρεια, για να το πω κομψά». Πρόσθεσε ότι εμείς έχουμε διατυπώσει την επιθυμία να υπάρχει επικοινωνία, αλλά δεν μπορεί να γίνει διάλογος, όταν έχουμε υπερπτήσεις, ανέφερε.

Για τον Eastmed, με αφορμή και το ταξίδι Τσαβούσογλου στο Ισραήλ, ο Δένδιας είπε ότι «εμείς δεν έχουμε αντίρρηση να συνομιλεί με φίλους μας η Τουρκία, δεν θέλουμε να αποκλείσουμε την Τουρκία από τίποτα, αλλά πρέπει να παίξει σύμφωνα με τους κανόνες. Ο αγωγός θα κριθεί στη βάση οικονομικών στοιχείων. Το  γεωπολιτκό επιχείρημα έχει απαντηθεί».

Κατέληξε σημειώνοντας ότι «δεν ζούμε την καλύτερη φάση στα ελληνοτουρκικά, είχαμε την προσδοκία ότι θα μπαίναμε σε φάση μη όξυνσης, αλλά οι προσδοκίες δεν επαληθεύτηκαν. Εμείς δεν θα ανεχθούμε την παραβατικότητα, θα υπερασπιζόμαστε το Διεθνές Δίκαιο και θα προβάλουμε την τουρκική παραβατικότητα για να δείξουμε στους εταίρους μας ότι η Ελλάδα απειλείται».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version