ΑΝΑΛΥΣΗ

Η Άγκυρα ψάχνει υφαλοκρηπίδα! – Άδεια σε ιταλικό σκάφος για έρευνες

Η Άγκυρα ψάχνει υφαλοκρηπίδα! – Άδεια σε ιταλικό σκάφος για έρευνες, Κώστας Βενιζέλος

«Μια ιταλική εταιρεία υπέβαλε αίτηση στην Άγκυρα για να κάνει επιστημονική έρευνα στη δική μας υφαλοκρηπίδα. Αυτό σημαίνει αναγνώριση της δικής μας υφαλοκρηπίδας. Και εμείς φυσικά τους δώσαμε αυτή την άδεια υποκείμενη σε κάποιους όρους φυσικά». Αυτά ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας κατά την έναρξη των συζητήσεων για τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εξωτερικών στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

Η αναφορά του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών είναι γενική καθόλου συγκεκριμένη και είναι προφανές ότι δεν σημαίνει ουσιαστικά τίποτε. Ειδικά όταν μια έρευνα, από ιδιωτική προφανώς εταιρεία, σε όποια περιοχή και να γίνει, τούτο σημαίνει και αναγνώριση υφαλοκρηπίδας. Ας ελπίσουμε, βέβαια, ότι οι έρευνες δεν θα γίνουν σε θαλάσσιες περιοχές της Κύπρου ή της Ελλάδος. Περαιτέρω, ο Τσαβούσογλου στην ενημέρωση στην οποία είχε προβεί, υποστήριξε ότι η Τουρκία προστατεύει με αποφασιστικότητα τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας και των κατεχομένων, στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο (μετάφραση Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών).

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, κομπάζοντας, είπε ενώπιον των βουλευτών ότι «τα τελευταία δύο χρόνια αποτρέψαμε στο πεδίο και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, εννέα παραβιάσεις της υφαλοκρηπίδας μας από το δίδυμο Ελλάδας – Ελληνοκυπρίων, τις οποίες κοινοποιήσαμε στον ΟΗΕ». Έσπευσε δε να αναφερθεί και στο προσφιλές θέμα για αποστρατικοποίηση των νησιών. Παρέπεμψε σε δυο επιστολές που έχει στείλει στα Ηνωμένα Έθνη, τον τελευταίο χρόνο, σημειώνοντας πως «διατάραξαν την ισορροπία της Ελλάδας».

Οι επόμενες τουρκικές κινήσεις

Οι αναφορές του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, πλην της δήλωσής του για τις έρευνες του ιταλικού ερευνητικού σκάφους, δεν παρουσιάζουν οτιδήποτε καινούργιο. Τα όσα είπε για το Κυπριακό είναι επανάληψη του γνωστού αφηγήματος για λύση δυο κρατών. Για τις σχέσεις με το Ισραήλ, είπε ότι στόχος τους είναι να συνεργαστούν με το Ισραήλ «στο πλαίσιο των κοινών συμφερόντων και του σεβασμού των αμοιβαίων ευαισθησιών» σπεύδοντας να αναφερθεί στους Παλαιστίνιους.

Το επόμενο βήμα της Άγκυρας αναμένεται να γίνει με αποστολή του τέταρτου γεωτρύπανου στην περιοχή μας. Κατά πάσα πιθανότητα στην κυπριακή ΑΟΖ (νοτιοδυτικά του νησιού). Σύμφωνα, πάντως, με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, Ανατολού, το γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίτ Χαν, ολοκλήρωσε την πρώτη φάση των εργασιών του στη Μεσόγειο και επέστρεψε στο λιμάνι Τασουτζού της Μερσίνας για συντήρηση και ανεφοδιασμό. Το γεωτρύπανο απέπλευσε από το λιμάνι Τασουτζού στις 9 Αυγούστου προκειμένου να πραγματοποιήσει έρευνες στο κοίτασμα Γιορουκλέρ 1, στα ανοικτά της Μερσίνας. Τώρα αναμένεται το επόμενο ταξίδι.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version