Η γεωγραφία κάνει διπλά αναγκαία τη διακλαδικότητα

Η γεωγραφία κάνει διπλά αναγκαία τη διακλαδικότητα, Λάμπρος Τζούμης

Ένας από τους βασικούς συντελεστές στο σύγχρονο πεδίο επιχειρήσεων για την ανάπτυξη της μέγιστης δυνατής ισχύος, είναι η δυνατότητα διακλαδικής συνεργασίας. Η επίτευξη δηλαδή της ικανότητας των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, να ενεργούν από κοινού με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτυγχάνεται η μεγαλύτερη δυνατόν αποτελεσματικότητα. Για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις η διακλαδικότητα καθίσταται ζωτικής σημασίας, λόγω του ιδιόμορφου γεωγραφικού περιβάλλοντος και του περιορισμένου χρόνου που θα κληθούν να δράσουν κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων.

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει έλλειψη στρατηγικού βάθους και διακρίνεται από μια γραμμική αμυντική διάταξη των Ενόπλων Δυνάμεων της. Έχει μια έντονα ορεινή οριογραμμή με μια ηπειρωτική μάζα και μια σχετικά στενή θαλάσσια λωρίδα με πλειάδα νησιών, νησίδων και βραχονησίδων, που είναι κατανεμημένα σε όλο το μήκος και πλάτος του Αιγαίου, με τα μεγαλύτερα και σπουδαιότερα από αυτά να βρίσκονται σε πολύ μικρή απόσταση από τις τουρκικές ακτές, ενώ απέχουν αρκετές δεκάδες μίλια από τις ακτές της ηπειρωτικής Ελλάδας. Το γεγονός αυτό διευκολύνει εχθρικές αποβατικές ενέργειες της μορφής από “ακτή σε ακτή” και επιτρέπει την υποστήριξη τους με Πυροβολικό, ταγμένο στις μικρασιατικές ακτές.

Επιπλέον διευκολύνει το ναυτικό αποκλεισμό των νησιών, τις καταδρομικές ενέργειες του εχθρού και αυξάνει σημαντικά τον τακτικό αιφνιδιασμό, ιδιαίτερα σε περίπτωση ενέργειας με αεροκίνητες δυνάμεις. Τα παραπάνω δεδομένα δημιουργούν την ανάγκη οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας να έχουν αυξημένη κινητικότητα και ευελιξία, ακρίβεια προσβολής, καθώς και άμεση απόκτηση πληροφοριών στο πεδίο της μάχης. Παράλληλα η διακλαδικότητα απαιτεί προβολή ισχύος σε παράκτιες περιοχές από ναυτικές δυνάμεις, με υποστήριξη αεροπορικών στοιχείων.

Οι αεροπορικές δυνάμεις πρέπει να εξασφαλίζουν ταχεία αντίδραση εμπλοκής, να προβάλλουν επιθετική επιχειρησιακή ικανότητα προσβολής, καθώς και επαρκή μεταφορική υποστήριξη.
Στο θέμα των απαιτήσεων της διακλαδικότητας των Ενόπλων Δυνάμεων πρέπει να ληφθούν υπόψη εκτός της εμπλοκής σε σχέση με την Τουρκία, η εξελισσόμενη φύση των συγκρούσεων, οι τεχνολογικές εξελίξεις, οι μεταναστευτικές ροές και η συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας.

Απαραίτητη η εμβάθυνση της διακλαδικότητας

Για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι αδιανόητη η ανάπτυξη ή αγορά μιας εφαρμογής ή ενός οπλικού συστήματος, αν δεν καλύπτει πρωτίστως τις ανάγκες της διακλαδικότητας.
Η διακλαδικότητα πρέπει να ξεκινά από απλά καθημερινά θέματα οργάνωσης και λειτουργίας και να επεκτείνεται σε θέματα σχεδίασης, εκπαίδευσης, συνεργασίας των Κλάδων, με την χρησιμοποίηση κοινής γλώσσας και ορολογίας καθώς και κοινών διαδικασιών.

Είναι απαραίτητη η εμβάθυνση της διακλαδικότητας και διαλειτουργικότητας σε όλες τις δομές διοίκησης και φάσεις επιχειρήσεων, με την συνέργεια των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων για την πλήρη κατάρτιση συγχρόνων διακλαδικών σχεδίων επιχειρήσεων και την ανάπτυξη πνεύματος διακλαδικότητας στους σπουδαστές των Ανωτάτων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, με καθιέρωση διακλαδικής εκπαίδευσης.

Βασική προϋπόθεση είναι η εξάλειψη του φαινομένου αντιμετώπισης των θεμάτων στις Ένοπλες Δυνάμεις με κλαδική θεώρηση. Κάποιες φορές ακόμα και στη σύνταξη ενός εγγράφου το κάθε επιτελείο χρησιμοποιεί δικό του τρόπο και ορολογία. Το ρητό «Εν τη ενώσει η ισχύς» που κοσμεί το έμβλημα της Ανωτάτης Διακλαδικής Σχολής Πολέμου, πρέπει να εφαρμόζεται στην πράξη.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx
Exit mobile version