ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατά των τουρκολιβυκών μνημονίων

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Οι ΗΠΑ καλωσορίζουν τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Αθήνα

To Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε την αντίθεσή του στις δύο συμφωνίες της Τουρκίας με την μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης του Ντμπεϊμπά, (τα περιβόητα τουρκο-λιβυκά μνημόνια) όπως άλλωστε είχε πράξει και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που εξέτασε προ διημέρου το θέμα.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας είχε εκφράσει την αντίθεσή του στα τουρκολιβυκά μνημόνια, παραπέμποντας στο άρθρο 6 του Φόρουμ για τον Πολιτικό Διάλογο στη Λιβύη (LPDF), το οποίο δεν επιτρέπει στην υπηρεσιακή κυβέρνηση να υπογράφει τέτοιου είδους συμφωνίες.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέλαβε ότι η κυβέρνηση της Τρίπολης οφείλει, με βάση τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, να μην υπογράφει νέες συμφωνίες που διαταράσσουν τις εξωτερικές σχέσεις της χώρας ή επιφέρουν μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις για αυτή. «Σημειώνουμε ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Λιβύης υποχρεούται σύμφωνα με τις διατάξεις του οδικού χάρτη του Φόρουμ για τον Πολιτικό Διάλογο στη Λιβύη (LPDF) να μην εξετάζει νέες συμφωνίες που βλάπτουν τη σταθερότητα των εξωτερικών σχέσεων του λιβυκού κράτους ή του επιβάλλουν μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις. Θα σας παραπέμψουμε στις κυβερνήσεις της Τουρκίας και της Λιβύης για το αποτέλεσμα των πρόσφατων συνομιλιών. Καλούμε όλα τα μέρη να απέχουν από ενέργειες που ενέχουν τον κίνδυνο να αυξήσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο», τονίζει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο εκπρόσωπος αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο, εκφράζοντας τη θέση που έχουν διατυπώσει πολλοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ στον απόηχο της επιτυχημένης αμερικανικής διαμεσολάβησης που έγινε για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου.

Όπως τόνισε, «μακροχρόνια πεποίθησή μας είναι ότι η ανάπτυξη των ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή»

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version