ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

Καταδίκη των τουρκικών δηλώσεων για τα νησιά από τον Μακρόν (upd)

Καταδικάζει ο Μακρόν το γκριζάρισμα των νησιών από την Τουρκία (upd), Αλφόνσος Βιτάλης

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής, καταδίκασε της δηλώσεις της Άγκυρας που αμφισβητούν την κυριαρχία της Ελλάδας σε ελληνικά νησιά. Είχαν προηγηθεί οι νέες προκλητικές δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος σύνδεσε για μία ακόμα φορά την κυριαρχία των νησιών του Ανατολικού Αιγαίο με την αποστρατικοποίηση τους.

«Μια τελευταία λέξη εδώ, για να πω ότι κατά τις εργασίες του Συμβουλίου ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε πολύ έντονα την εύλογη ανησυχία της Ελλάδας και καταδίκασε τις δηλώσεις πολλών τούρκων αξιωματούχων, οι οποίες αμφισβητούν την κυριαρχία της Ελλάδας σε πολλά νησιά της. Θέλω, προφανώς, να εκφράσω από εδώ τη στήριξη όλων των Ευρωπαίων, και ιδιαίτερα της Γαλλίας. Κανείς δεν μπορεί να θέτει σε κίνδυνο σήμερα την κυριαρχία ορισμένων κρατών – μελών και πιστεύω ότι οι δηλώσεις αυτές (οι τουρκικές) πρέπει να καταδικαστούν το ταχύτερο, κάτι το οποίο μόλις έπραξα».

Η Τουρκία έχει ιστορικό αντιπαράθεσης με την Γαλλία, καθώς ο Μακρόν αντιστρατεύονταν την τουρκική εμπλοκή στην Λιβύη και γενικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ οι σχέσεις των δύο ηγετών είχαν γίνει σχεδόν πολεμικές, όταν ο Ερντογάν τον είχε αποκαλέσει «ψυχοπαθή»! Βέβαια, το τελευταίο διάστημα η Τουρκία προσπαθεί να κλείσει το μέτωπο αντιπαράθεσης που είχε με την Γαλλία, ενώ Μακρόν και Ερντογάν έχουν συχνά τηλεφωνικές επικοινωνίες για το Ουκρανικό.

Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου

Προηγουμένως ο Τσαβούσογλου δεν επανήλθε απλώς στο ζήτημα της αποστρατικοποίησης των νησιών, αλλά έδειξε και χάρτες με τα νησιά που έχουν “στοχοποιηθεί” και στα οποία συμπεριλαμβάνονται και μεγάλα κατοικημένα νησιά τα οποία μάλιστα έχει προσδιορίσει στην επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας Φ. Σινιρίογλου.

Η νέα τουρκική πρόκληση έρχεται λίγα μόνο 24ωρα μετά την απαντητική επιστολή της Ελλάδας στον Γ.Γ του ΟΗΕ και με την οποία αποδομούνται και καταρρίπτονται όλοι οι ισχυρισμοί της Τουρκίας για την αποστρατιωτικοποίηση και το θέμα της κυριαρχίας των νησιών, με αναφορές μάλιστα και σε αποφάσεις του Διεθνούς Δακαστηρίου της Χάγης για συναφείς υποθέσεις. Παράλληλα η Τουρκία φρόντισε τα τελευταία 24ωρα να προετοιμάσει τον μηχανισμό πρόκλησης κρίσης με την έξοδο στο Αιγαίο , με παράνομες Navtex , των ερευνητικών «Γιουνούς» και αμέσως μετά του «Τσεσμέ» (το οποίο συνεχίζει να πλέει στη καρδιά του Αιγαίου, σε διεθνή ύδατα).

Ο κ. Τσαβούσογλου κατά την διάρκεια των δηλώσεων του στο πρακτορείο Anadolou  έδειξε χάρτες «γκριζάροντας» όλο το ανατολικό Αιγαίο. Ο Τσαβούσογλου ζήτησε την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, ειδάλλως προειδοποίησε ότι η Τουρκία θα ξεκινήσει συζήτηση για την κυριαρχία τους. «Υπάρχει όρος και στις δυο συνθήκες για αποστρατιωτικοποίηση. Η Ελλάδα από το 1960 τα στρατιωτικοποιεί. Τα νησιά πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθούν. Αν δεν υποχωρήσει η Ελλάδα θα ανοίξουμε προς συζήτηση το θέμα κυριαρχίας τους», τόνισε.

Ο Τούρκος υπουργός επεσήμανε ότι η Άγκυρα έχει στείλει δύο επιστολές στον ΟΗΕ, με τις οποίες καταγγέλλει την Αθήνα για παραβίαση των συνθηκών. Aνέφερε ότι η Τουρκία βάζει τέλος στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, κάτι για το οποίο στέλνει επιστολή, κάνοντας λόγο για εχθρικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς και για ασυνεπή στάση της Αθήνας στις προσπάθειες διαλόγου.

Μάλιστα, κατηγόρησε τους Έλληνες πολιτικούς ότι νιώθουν ότι δεν μπορούν να ευχαριστήσουν το κοινό τους αν δεν κάνουν επιθετικές παρατηρήσεις κατά της Τουρκίας, τουλάχιστον 5-10 φορές την ημέρα. Επίσης κατηγόρησε την Ελλάδα για επεκτατική πολιτική, υποστηρίζοντας ότι αυτό είναι το κίνητρο εξαιτίας του οποίου παραβιάζεται το καθεστώς. «Το Διεθνές Δίκαιο είναι ξεκάθαρο» συμπλήρωσε. Αναφερόμενος στο ταξίδι Μητσοτάκη στις ΗΠΑ είπε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε εναντίον μιας χώρας του ΝΑΤΟ και έκανε λόμπι στο Κογκρέσο εναντίον της Τουρκίας σημειώνοντας: «Έχουν μένος εναντίον μας».

Ανιστόρητες απόψεις δηλώνει ο Οικονόμου

Σε συνέντευξη στον ραδιοσταθμό Real FM ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου χαρακτήρισε ανιστόρητες και απαράδεκτες τις δηλώσεις Τσαβούσογλου: «Αντιμετωπίζουμε άμεσα αυτές τις απαράδεκτες δηλώσεις σε όλα τα επίπεδα, στους συμμάχους και στις διμερείς σχέσεις. Είναι ανιστόρητες αυτές οι δηλώσεις και δεν εδράζονται πουθενά. Δεν θα κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω στην κυριαρχία μας και την προστασία της. Όλα αυτά αντανακλούν τα πολλαπλά εσωτερικά προβλήματα του Ερντογάν, την νευρικότητα και τη δυσαρέσκεια που υπάρχει εξαιτίας των αλλεπάλληλων επιτυχιών του πρωθυπουργού στη διεθνή σκηνή».

Δένδιας για την πολιτική της Ελλάδας

Σε συνέντευξη στον ιστότοπο newsbomb.gr https://www.newsbomb.gr/ o υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αναφέρεται στις τουρκικές προκλήσεις και την ελληνική πολιτική έναντι της Άγκυρας, σημειώνοντας ότι αποδεικνύεται πως το casus belli δεν είναι κενό περιεχόμενου.

«Καταρχάς, θα ήθελα να υπογραμμίσω για μία ακόμη φορά ότι, όσον αφορά τις σχέσεις της χώρας μας με τη γείτονα, η Ελλάδα δεν αντιπαρατίθεται με την Τουρκία, δεν επιθυμεί να εισέλθει σε μια τέτοια διαδικασία. Η Ελλάδα δεν ετεροκαθορίζεται όσον αφορά την εξωτερική της πολιτική, έχει τις δικές της θέσεις που διέπονται από τον σεβασμό και την εφαρμογή των αρχών του Διεθνούς Δικαίου. Και αυτό νομίζω, όπως κατέδειξε και η πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, έχει πλέον εδραιωθεί ως αντίληψη στο σύνολο της Διεθνούς Κοινότητας.

»Οι θέσεις της Ελλάδας, απολύτως καθαρές, επαναλαμβάνονται κάθε φορά σε όλα τα διεθνή φόρα. Δυστυχώς, η τουρκική παραβατικότητα στην οποία αναφερθήκατε και η οποία εντάσσεται στο γενικότερο πνεύμα αναθεωρητισμού και να προσθέσω νεο-οθωμανισμού που χαρακτηρίζει την τουρκική στάση το τελευταίο διάστημα, τεκμηριώνει απόλυτα τα ελληνικά επιχειρήματα. Αποδεικνύει στην πράξη ότι το casus belli κατά της Ελλάδας δεν είναι κενό περιεχόμενου, καθώς η χώρα μας αντιμετωπίζει υπαρκτή απειλή από την Τουρκία, η οποία δεν περιορίζεται απλώς σε ρητορικό επίπεδο. Και αυτό εκθέτει ανεπανόρθωτα την ίδια την Τουρκία διεθνώς.

Απέναντι στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, η Ελλάδα αντιδρά με ψυχραιμία. Δεν υποκύπτει στον πειρασμό να απαντά με τον ίδιο τρόπο. Αντιθέτως, εμείς αποφασίζουμε πότε και με ποιον τρόπο απαντάμε στις τουρκικές προκλήσεις. Δεν παρασυρόμαστε σε μια ρητορική αντιπαράθεση, παρά τις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις, οι οποίες σε πλείστες περιπτώσεις έχουν και προσωπική διάσταση. Εμείς δεν αναφερόμαστε σε πρόσωπα».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version