Quantcast
Μπορεί η ελεύθερη Κύπρος να αμυνθεί σε τουρκική επίθεση; – Μέρος 2 - slpress.gr
Μπορεί η ελεύθερη Κύπρος να αμυνθεί σε τουρκική επίθεση; – Μέρος 2, Ευθύμιος Τσιλιόπουλος

Ο αμυνόμενος έχει πάντα σχετικό πλεονέκτημα, ενώ ο επιτιθέμενος πρέπει να συγκεντρώσει υπεροπλία σε συγκεκριμένα σημεία, ώστε να κάμψει εκεί την άμυνα και να “ξεχυθεί” στα μετόπισθεν. Η μικρή έκταση του θεάτρου επιχειρήσεων καθιστά αυτά τα σημεία προβλέψιμα. Στόχος της Εθνικής Φρουράς είναι να “στομώσει” την τουρκική αιχμή και να καθηλώσει τους Τούρκους σε στατικές θέσεις, ώστε να αρχίσει η φθορά τους.

Για τον σκοπό αυτό πρέπει να γίνει εκτεταμένη χρήση των εφεδρειών από την Εθνική Φρουρά, ιδίως σε δομημένες περιοχές, οι οποίες προσφέρουν κάλυψη και απόκρυψη, αλλά και προστασία από όπλα καμπύλης τροχιάς. Ταυτόχρονα, πρέπει να αποφύγει την καταστροφή των δικών της μέσων από την τουρκική αεροπορία και το πυροβολικό. Τα τεθωρακισμένα και τα πυροβόλα πρέπει αρχικά να αποκρυβούν ή να λάβουν ισχυρή αντιαεροπορική άμυνα, ώστε να μπορούν να αντεπιτεθούν.

Τα τελευταία χρόνια η Εθνική Φρουρά έχει ενισχυθεί με αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα μέσου και μικρού βεληνεκούς (Buk M1/M2, TorM1, Mistral, Atlas) που προσφέρουν μερική προστασία από την τουρκική αεροπορία, ενώ τα αντιαεροπορικά πυροβόλα (Skyguard, GDF-005, M-55) μπορούν να εμπλέξουν τα όποια drones βρεθούν στο βεληνεκές τους.

Με καλά μελετημένη χρήση αντιαρματικών πυραύλων από προμελετημένες κύριες και εναλλακτικές θέσεις μπορεί να πλήξει τα προελαύνοντα επί ανοικτού πεδίου τουρκικά άρματα και τεθωρακισμένα. Το κυπριακό πυροβολικό θα πρέπει, λόγω περιορισμένων μέσων, να περιοριστεί αρχικά σε πυρά κατά πυροβολικού ώστε να αρχίσει να φθείρει τα μέσα που παρέχουν πυρά υποστήριξης στον προελαύνοντα αντίπαλο. Ταυτόχρονα τα πυραυλικά συστήματα Exocet θα πρέπει να πλήξουν όσα τουρκικά σκάφη μπορούν, αν και το τουρκικό ναυτικό θα προτιμήσει να πλέει εκτός βεληνεκούς

Ενεργητική άμυνα

Σκοπός είναι να καθηλωθεί η τουρκική προέλαση στις πρώτες 24 ώρες, έστω και με τμηματικές απώλειες στην πεδιάδα της Μεσαορίας. Αν αυτό επιτευχθεί θα οδηγήσει σε πτώση του ηθικού του αντιπάλου και θα δώσει την ευκαιρία για αντεπιθέσεις με σκοπό την εκδίωξη του εχθρού και ανακατάληψη εδάφους. Οι αντεπιθέσεις θα πρέπει να γίνουν σε όλη τη κλίμακα επιχειρήσεων και να αρχίσουν τη νύχτα, όταν ο εχθρός, ευρισκόμενος σε μη γνώριμο έδαφος, θα είναι πλέον ασυντόνιστος.

Αυτό σημαίνει ότι η κάθε μονάδα πρέπει να αναλάβει συγκεκριμένες προς τούτο δράσεις (δυναμική αναγνώριση, επιδρομές, κλπ) και οι μονάδες της στρατηγικής εφεδρείας να πλήξουν σημεία, τα οποία θα απειλήσουν την εχθρική διάταξη σε μέρη που δεν αναμένεται. Στόχος να προκαλέσουν ρήγμα στα μετόπισθεν του επιτιθέμενου, αναγκάζοντάς τον να αναδιπλωθεί.

Γιατί η εισβολή του "Τσεσμέ" δεν είναι απλή παρατυπία κ. Δένδια

Μια ισχυρή αντεπίθεση πρέπει να εκδηλωθεί ανατολικά της Λευκωσίας για ανακούφιση του θύλακος ανατολικά της Δεκέλειας και συνένωσης του με την υπόλοιπη ελεύθερη Κύπρο, εάν έχει αντέξει στην τουρκική επίθεση. Οι ελληνικές δυνάμεις καταδρομών πρέπει να αναλάβουν δράση στα μετόπισθεν, διεισδύοντας ανάμεσα στις τουρκικές δυνάμεις για να πλήξουν τα μέσα υποστήριξης, τις επικοινωνίες, τα αποθέματα υλικού και να εμπνεύσουν αίσθημα αβεβαιότητας και φόβου στον εχθρό. Οι μονάδες δέον να αλλάζουν θέσεις όποτε μπορούν, ώστε να αποσυντονιστεί η προσπάθεια του εχθρού. Εννοείται ότι τα ίδια θα κάνουν και οι Τούρκοι, έχοντας, μάλιστα, το απόλυτο πλεονέκτημα στον αέρα και σχετικό πλεονέκτημα στο έδαφος.

Οι ελληνικές αντεπιθέσεις δεν πρέπει να εξελιχθούν σε στατικές μάχες. Σημεία τουρκικής άμυνας πρέπει να παρακάμπτονται και να περικυκλώνονται. Σκοπός δεν πρέπει να είναι πάντα η κατοχή εδάφους, ιδίως αν αυτό δεν προσφέρεται για άμυνα μετά την κατάληψη. Η επιτυχία της άμυνας σε πρώτη φάση είναι η αποτυχία του τουρκικού σχεδίου, ώστε η επίθεση να ανακοπεί και οι τουρκικές δυνάμεις να περιπέσουν σε κατάσταση στατικής μάχης.

Τι μπορεί να γίνει από πριν

Μπορεί οι κυπριακές ελίτ να διαπνέονται από φοβικό σύνδρομο, αλλά ορισμένα πράγματα μπορεί να γίνουν από πριν. Η απόκτηση περισσοτέρων και ισχυρότερων όπλων για χρήση από το πεζικό είναι επιτακτική και θα συμβάλει τα μέγιστα στην άμυνα επί του πεδίου. Το ίδιο πρέπει να γίνει στο πεδίο της αντιαεροπορικής άμυνας, αλλά και σε πυραύλους κατά πλοίων επιφανείας.

Θωρακισμένες δομές μέριμνας πρέπει να δημιουργηθούν ή και να επεκταθούν στο Τρόοδος με τις ανάλογες συγκοινωνιακές υποδομές, ώστε να τροφοδοτούν τα αμυνόμενα στα πεδινά τμήματα. Θέσεις πρέπει να αναγνωρισθούν ή να δημιουργηθούν σε μέρη που αναμένεται να χρησιμοποιηθούν για την προέλαση του εχθρού. Τάφροι πρέπει να ετοιμαστούν σε συγκεκριμένα σημεία που μαζί με ναρκοπέδια να καναλάρουν τις εχθρικές δυνάμεις σε συγκεκριμένες ζώνες θανάτου.

Η γειτνίαση της Μεγαλονήσου με την τουρκική επικράτεια δεν καθιστά φρόνιμο μέτρο την απόκτηση ίδιων αεροπορικών και ναυτικών μέσων, τουλάχιστον αν δεν ληφθούν άλλα πολύ ριζοσπαστικά μέτρα (π.χ. υπόγειες εγκαταστάσεις, εκπαίδευση στη χρήση δρόμων για προσγειώσεις-απογειώσεις, αεροσκάφη καθέτου απογείωσης). Η αγορά του S-400 από την Τουρκία είναι ένα επιχείρημα για να ζητήσει η Κυπριακή Δημοκρατία να εγκαταστήσει στο έδαφός της τους S-300 που είναι σήμερα στην Κρήτη.

Η εμπλοκή της Ελλάδας

Η Κύπρος δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ και υπό τις παρούσες γεωπολιτικές συνθήκες οι ενστάσεις άλλων χωρών στην περιοχή θα είναι το πολύ χλιαρές, αν όχι ανύπαρκτες. Επίσης, η ύπαρξη γαλλικών βάσεων στην ελεύθερη Κύπρο λειτουργεί αποτρεπτικά για τις συγκεκριμένες περιοχές, καθώς οι Τούρκοι δεν θα ήθελαν να πλήξουν στρατιώτες τρίτων χωρών, προκαλώντας την εμπλοκή τους.

Η μαζική δολοφονία "Monster" απειλεί να ξαναρίξει τα Σκόπια στο χάος

Αφήσαμε τελευταίο τον πιο κρίσιμο παράγοντα, που είναι η εμπλοκή της Ελλάδας. Εάν η Ελλάδα αφήσει μόνη της την Κυπριακή Δημοκρατία, αυτή όσο και να πολεμήσει στο τέλος πιθανότατα θα υποκύψει, λόγω της μεγάλης διαφοράς στρατιωτικής ισχύος με την Τουρκία. Επί κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου, η Αθήνα είχε επισήμως δηλώσει ότι θα είναι αιτία γενικευμένου ελληνοτουρκικού  πολέμου μία τουρκική επίθεση εναντίον της ελεύθερης Κύπρου.

Αυτό το αμυντικού χαρακτήρα ελληνικό casus belli δεν έχει ποτέ ανακληθεί, έστω κι αν η αξιοπιστία του έχει τραυματισθεί από άλλες ενέργειες της Αθήνας. Η απειλή ενός γενικευμένου ελληνοτουρκικού πολέμου δεν θα αναγκάσει μόνο τις τουρκικές δυνάμεις να πολεμήσουν και σε άλλα μέτωπα, αλλά και θα λειτουργήσει αποτρεπτικά όσον αφορά την εκδήλωση τουρκικής επίθεσης. Άλλωστε, η αναπόφευκτη εμπλοκή της ΕΛΔΥΚ στην περίπτωση τουρκικής επίθεσης θα υποχρεώσει την Αθήνα, έστω κι αν δεν το θέλει, να εμπλακεί, εάν τα πράγματα πάρουν την απευκταία αυτή τροπή.

Η μεσογειακή συμμαχία

Επειδή, όμως, η τάση του ελλαδικού πολιτικού συστήματος από την εποχή Σημίτη και μέχρι τώρα είναι να πάρει αποστάσεις από την Κυπριακή Δημοκρατία, το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου έχει μετατραπεί σε νεκρό γράμμα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις δεν ασκούνται για να υπερασπίσουν την ελεύθερη Κύπρο σε περίπτωση που δεχθεί τουρκική επίθεση. Με άλλα λόγια, με τη στάση της η Αθήνα έχει δημιουργήσει συνθήκες για μία νέα επώδυνη ήττα στη Μεγαλόνησο.

Επειδή, λοιπόν, έτσι είναι τα πράγματα, το ρεαλιστικό ζητούμενο είναι η ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, που έχει όρια, να συνδυαστεί με την ένταξή της σε ένα σχήμα μεσογειακής συμμαχίας, με τη συμμετοχή της Γαλλίας, της Αιγύπτου, των Εμιράτων και βέβαια της Ελλάδας. Σ’ αυτή τη συμμαχία θα έχει με έμμεσο τρόπο κάποιου είδους συμμετοχή και το Ισραήλ. Η σύμπηξη μίας τέτοιας συμμαχίας πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα της ελλαδικής και κυπριακής διπλωματίας, επειδή εάν πραγματοποιηθεί όχι μόνο θα θωρακίσει την ελεύθερη Κύπρο, αλλά και θα αλλάξει τους όρους επίλυσης του Κυπριακού.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.