ΑΠΟΨΗ

Ο Ερντογάν, ο Tayfun και ο Ρουβίκωνας…

Ο Ερντογάν, ο Tayfun και ο Ρουβίκωνας... Χρήστος Καπούτσης

Ο σχολιασμός των πολεμικών δηλώσεων του πρόεδρου της Τουρκίας δεν θα είναι επαρκής, αν δεν συνυπολογιστούν και τα εξής: Η Τουρκία είναι σε προεκλογική περίοδο και για πρώτη φορά από το 2002, δεν θεωρείται δεδομένη η εκλογική νίκη του Ταγίπ Ερντογάν. Η ισλαμική Τουρκία δεν διεκδικεί δημοκρατικά εύσημα, δεν είναι κράτος Δικαίου, αφού η Δικαιοσύνη της δεν είναι ανεξάρτητη και δεν προστατεύονται οι ελευθερίες και τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας εκτιμά ότι μια θετική για την Τουρκία εξέλιξη στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών θα συσπείρωνε το εθνικιστικό ακροατήριο των αναποφάσιστων οπαδών του. Και μάλιστα αφήνει να εννοηθεί ότι ένα ελληνοτουρκικό επεισόδιο, ενδεχομένως να έχει και στρατιωτικό χαρακτήρα με θετικά για την Τουρκία αποτελέσματα, που αυτονοήτως θα είναι και εκλογικά αξιοποιήσιμα.

Επίσης, θα πρέπει να μπουν στο κάδρο του σχολιασμού των επιθετικών δηλώσεων του Ταγίπ Ερντογάν και οι διπλωματικές καντρίλιες του με τους ηγέτες της Δύσης και της Ρωσίας ταυτόχρονα. Αλλά και το ασταθές γεωστρατηγικό και γεωενεργειακό περιβάλλον, που λόγω του πολέμου στην Ουκρανία εξελίσσεται ιδιαιτέρως αρνητικά. Σ’ αυτό, η θέση της Τουρκίας είναι διακριτή και ο ρόλος της όχι μόνο δεν είναι αμελητέος, αλλά μάλλον είναι πρωταγωνιστικός.

Με αυτά ως δεδομένο πλαίσιο, αξιολογείται και η δήλωση Ερντογάν ότι «ο πύραυλος Tayfun θα πλήξει την Αθήνα. Αν δεν κάτσει ήσυχα η Ελλάδα και μεταφέρει αμερικανικά όπλα στα νησιά, φυσικά και θα την πλήξει». Η δήλωση αυτή του Ταγίπ Ερντογάν είναι κατά έναν τουλάχιστον λεκτικό τόνο πιο πάνω από τις συνήθεις απειλές των Τούρκων κυβερνητικών αξιωματούχων. Μιλά ευθέως για πυραυλική επίθεση εναντίον της πρωτεύουσας της Ελλάδας!

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας. Σε ομιλία του στην τουρκική Βουλή για τον προϋπολογισμό, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στην αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου και ζήτησε από την αντιπολίτευση ενότητα, τονίζοντας: «Το θέμα αυτών των νησιών του Αιγαίου είναι για την Τουρκία εθνική υπόθεση».

Νίκη, με κάθε μέσο

Είναι προφανές ότι ενόψει προεδρικών εκλογών, ο Ταγίπ Ερντογάν οι υπουργοί και τα στελέχη του κόμματός του θα μετέλθουν κάθε θεμιτό και κυρίως αθέμιτο μέσο στην εξωτερική πολιτική και στην οικονομία, θα παρέμβουν απροκάλυπτα στη Δικαιοσύνη, θα στρατιωτικοποιήσουν διμερή ή διεθνή προβλήματα (Αιγαίο, Συρία, Κύπρος), όλα για να επανεκλεγεί ο Ταγίπ Ερντογάν για μία ακόμη φορά Πρόεδρος της Τούρκικης Δημοκρατίας.

Η καταδίκη και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για δυο χρόνια του δημάρχου Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, πιθανού εκλογικού αντιπάλου του Ταγίπ Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές του 2023, συνιστά ωμή και πέραν πάσης δημοκρατικής και θεσμικής δεοντολογίας παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στην δικαστική, που είναι πλέον φερέφωνο του Ταγίπ Ερντογάν. Σχολιάζοντας την απόφαση του τουρκικού Δικαστηρίου, η πρώην υπουργός Εσωτερικών Μεράλ Ακσενέρ, αφού εξέφρασε τη στήριξή της στον Εκρέμ Ιμάμογλου, δήλωσε: «ζήτω η ελευθερία, ανάθεμα στην τυραννία».

Ασφαλώς τα όσα διαδραματίζονται στην Τουρκία επηρεάζονται από το συγκρουσιακό και απρόβλεπτο διεθνές περιβάλλον. Μέσα σε αυτό κλίμα της ασταθούς ισορροπίας, με την ΕΕ να παραπαίει για μια σειρά από λόγους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με την Ιταλίδα ομόλογό του Τζόρτζια Μελόνι. Ο Έλληνας πρωθυπουργός την ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και τόνισε ότι η επιθετική ρητορική της Άγκυρας, που απειλεί ευθέως την Ελλάδα, θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Η ελληνική απάντηση

Η Τουρκία εστιάζει τη δράση της σε τρία μέτωπα. Στην κυπριακή ΑΟΖ, στο Αιγαίο και νοτιοανατολικά της Κρήτης. Τα επόμενα βήματα της Τουρκίας σε αυτές τις περιοχές θα τις καθορίσουν οι γεωπολιτικές εξελίξεις και τα νέα δεδομένα στο διεθνές ισοζύγιο πολιτικο-στρατιωτικής ισχύος και γεωενεργειακών επιδράσεων, κυρίως λόγω Ουκρανίας.

Οι πρόσφατες τουρκικές στρατιωτικές επιθέσεις κατά κουρδικών στόχων στη Συρία και στο Βόρειο Ιράκ στέλνουν και ένα μήνυμα αποφασιστικότητας στην Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία, που επιβάλλεται να μην αγνοηθεί από Αθήνα, Λευκωσία και Βρυξέλλες. Το τουρκικό τελεσίγραφο περιέχει και μία αξιοπρόσεκτη παράμετρο. Για τις επιθέσεις ενημερώθηκαν από την Άγκυρα τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία, οι οποίες δεν έδειξαν ότι ενοχλήθηκαν ιδιαίτερα και πάντως δεν αντέδρασαν αποτρεπτικά.

Η απάντηση της Ελλάδας, στο πογκρόμ των τουρκικών παράνομων δράσεων και απειλών, είναι στο πλαίσιο της πολιτικής “στρατηγικής ψυχραιμίας”, που εφαρμόζει με συνέπεια η χώρα μας. Η ελληνική κυβέρνηση δεν πανικοβάλλεται, οι Ένοπλες Δυνάμεις επαγρυπτούν και οι διπλωματικές αρχές καταγγέλλουν διεθνώς την αναθεωρητική και επεκτατική πολιτική της Τουρκίας.

Υπό μία προϋπόθεση όμως: Ότι σε περίπτωση που η Τουρκία διαβεί τον Ρουβίκωνα και εκδηλώσει στρατιωτική δράση σε βάρος της ελληνικής εδαφικής κυριαρχίας και των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, πρέπει ως Έλληνες πολίτες να συνειδητοποιήσουμε ότι θα είμαστε μόνοι και οι Ένοπλες Δυνάμεις και ο ελληνικός λαός θα πρέπει να επωμισθούν το βάρος της ισχυρής απάντησης στην Τουρκία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version