ΑΝΑΛΥΣΗ

Οι δυο βάσεις της Τουρκίας στα Κατεχόμενα

Οι δυο βάσεις της Τουρκίας στα Κατεχόμενα

Στις δυο νέες στρατιωτικές βάσεις, που δημιουργεί η Τουρκία στην κατεχόμενη Κύπρο αναφέρθηκε ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ. Μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο “Ανατολού”, ο εγκάθετος της Άγκυρας αναφέρθηκε στην στρατιωτική αναβάθμιση της Τουρκίας στο νησί.

Ο  κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, αναφερόμενος στη σημασία του φυσικού αερίου, έκανε λόγο για το «στρατηγικό ρόλο» του ψευδοκράτους ενόψει των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή ενώ προέβη στον ισχυρισμό ότι υπάρχει λεγόμενη κυριαρχία σε αέρα και έδαφος του κατοχικού καθεστώς. Ο ηγέτης του κατοχικού καθεστώτος, Ερσίν Τατάρ ανέφερε στη συνέντευξή του  πως συνεχίζονται οι εργασίες για την κατασκευή ενός αεροδρομίου, μιας  αεροπορικής βάσης UAV στο Λευκόνοικο και για ναυτική βάση στο Μπογάζι.

Υποστήριξε δε ότι το Λευκόνοικο έχει… εκχωρηθεί στον κατοχικό στρατό, λες και τον έχουν ρωτήσει επειδή θεωρεί εαυτόν «Πρόεδρο». Σημειώνεται, πάντως, ότι στο παράνομο αεροδρόμιο του κατεχόμενου Λευκονοίκου λειτουργεί ήδη η βάση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, που πραγματοποιούν και πτήσεις. Σε ό,τι αφορά τη ναυτική βάση στο Μπογάζι δεν φαίνεται να έχει ακόμη ξεκινήσει η κατασκευή της.

Είναι ενδιαφέρον, πάντως, το γεγονός ότι ο Τατάρ αναφέρεται στη… σταθερότητα της περιοχής και στις ισορροπίες λέγοντας πως αυτά μπορούν να καταστούν εφικτά με την παρουσία της Τουρκίας. Με τη διασφάλιση, όπως υποστήριξε, των «δικαιωμάτων» της Γαλάζιας Πατρίδας. Αναφέρθηκε και στη σημασία των τουρκικών εγγυήσεων για την ασφάλεια του κατοχικού καθεστώτος ενώ έσπευσε να αναφέρει πως η στρατιωτική ενίσχυση και αναβάθμιση της κατοχικής Τουρκίας διατηρεί την «ελληνοτουρκική ισορροπία».

Ο κατοχικός ηγέτης, δεν απέφυγε να επαναλάβει το γνωστό τουρκικό… ποίημα για τους «ελληνοκυπριακούς εξοπλισμούς» ως απόρροια και της άρσης του αμερικανικού εμπάργκο στην πώληση οπλικών συστημάτων στην Κυπριακή Δημοκρατία. Ισχυρίζεται πως έχουν αποφασιστεί και νέοι εξοπλισμοί από πλευράς της Λευκωσίας, παρουσιάζοντας τούτο ως απειλή!

Τα όσα είπε ο Τατάρ είναι προπαγάνδα. Είναι ένα ανακυκλωμένο τουρκικό αφήγημα, το οποίο επαναλαμβάνεται πάντα για να δικαιολογήσει την παράνομη παρουσία της κατοχικής Τουρκίας στο νησί. Την ίδια ώρα, όμως, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι αναφορές του για τη στρατιωτική αναβάθμιση των κατοχικών δυνάμεων με την κατασκευή υποδομών, που δεν έχουν σχέση με την εδραίωση της κατοχής αλλά και με τον στρατηγικό έλεγχο της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version