ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πως “τα παιδιά των Σκοπίων” δούλεψαν το υπουργείο Πολιτισμού

Πως “τα παιδιά των Σκοπίων” δούλεψαν το υπουργείο Πολιτισμού

Αρνητικές εντυπώσεις προκάλεσε ο χειρισμός από το υπουργείο Πολιτισμού του γεγονότος ότι η λεγόμενη “Μακεδονική Κίνηση Προώθησης της Μητρικής Γλώσσας” κατάφερε να εγγραφεί στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του υπουργείου Πολιτισμού και μάλιστα να λάβει, αρμοδίως, την απάντηση ότι θα μπορεί να παίρνει επιχορηγήσεις και να εντάσσεται σε ευρωπαϊκά προγράμματα. Μετά τη δημοσιοποίηση του γεγονότος πάντως, το συγκεκριμένο σωματείο διαγράφηκε από το Μητρώο.

Πρόκειται για την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ) «Μακεδονική Κίνηση Προώθησης της Μητρικής Γλώσσας “Κρστε Μισιρκοβ”», η οποία έχει ως καταστατικό στόχο τη διάδοση της “μακεδονικής γλώσσας”, την οποία μάλιστα χαρακτηρίζει «μειονοτική». Σημειώνεται ότι στις 22 Απριλίου, με ανάρτησή της στο facebook, η μη κερδοσκοπική εταιρεία ενημέρωνε για την κατάθεση της αίτησης  στο μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του υπουργείου Πολιτισμού.

Στην ανάρτησή της, η ΑΜΚΕ “Κρστε Μισιρκοβ” συνόδευε την είδηση υποβολής της αίτησής της με ένα κείμενο στο οποίο αναφερόταν ο σκοπός της ίδρυσής της. «Σκοπός της εταιρείας είναι η προώθηση, μέσα από την έρευνα και την εκπαίδευση, των καλύτερων πρακτικών στη διαχείριση της γλωσσικής διαφορετικότητας στην Ελλάδα και την Ευρώπη» ανέφερε το συγκεκριμένο κείμενο.

Βρήκε τρύπα η …Μακεδονική Κίνηση 

Σε ότι αφορά δε τον «απώτερο στόχο» της, η εταιρία, η οποία έχει έδρα στην Αριδαία, ανέφερε ότι αυτός «είναι να γίνουν οι περιφερειακές ή μειονοτικές γλώσσες πηγές πολιτισμού, ανάπτυξης και τοπικής υπερηφάνειας, σε συνεργασία με άλλους Ευρωπαϊκούς φορείς με τους ίδιους σκοπούς και με τη διοργάνωση σχετικών εκδηλώσεων…».

Η ΑΜΚΕ “Κρστε Μισιρκοβ” υπέβαλε την αίτησή της προφανώς σε μια πλατφόρμα του Υπουργείου, η οποία είναι ανοιχτή σε όλα τα πολιτιστικά σωματεία και τους συλλόγους. Η εταιρία έλαβε όμως, αρμοδίως, απάντηση, στην οποία ενημερωνόταν από το υπουργείο για το πώς μπορεί να έχει πρόσβαση σε επιχορηγήσεις και ευρωπαϊκά προγράμματα.

Πριν τρεις ημέρες, στις 10 Μαΐου, σε απαντητική επιστολή του, το υπουργείο Πολιτισμού πληροφορούσε την ΑΜΚΕ “Κρστε Μισιρκοβ”, ότι «εφόσον επιθυμείτε να λαμβάνετε ενημερωτικά δελτία (newsletter) σχετικά με δράσεις, ευρωπαϊκά προγράμματα, προσκλήσεις επιχορηγήσεων του Σύγχρονου Πολιτισμού κ.α., παρακαλούμε να αποστείλετε e-mail…».

Σημειώνεται ότι μέχρι χθες Τετάρτη, που δημοσιοποιήθηκε το γεγονός, η “Μακεδονική Κίνηση Προώθησης της Μητρικής Γλώσσας” ήταν καταχωρημένη στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων, με αύξοντα αριθμό 1704 στη γενική κατάταξη και 211 στην κατάταξη για την Κεντρική Μακεδονία. Το διαφήμιζε μάλιστα η ίδια η εταιρία από την Τρίτη σε σελίδα της στο διαδίκτυο, επισυνάπτοντας και την απαντητική επιστολή του υπουργείου. Αργά το βράδυ της Τετάρτης, ωστόσο, η καταχώρηση της αίτησής της εξαφανίστηκε από το αντίστοιχο σημείο του Μητρώου Πολιτιστικών Φορέων του Υπουργείου.

Τι απαντά το υπουργείο Πολιτισμού 

Μετά την δημοσίευση του γεγονότος το υπουργείο Πολιτισμού εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζεται ότι η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία “Μακεδονική Κίνηση Προώθησης της Μητρικής Γλώσσας” έχει διαγραφεί από το Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του ΥΠ.ΠΟ.Α.

Αιτιολογώντας μάλιστα την ενέργεια αναφέρει ότι «διαπιστώθηκε πως ο εμφανιζόμενος ως διαχειριστής και νόμιμος εκπρόσωπος της εν λόγω ΑΜΚΕ (η εταιρία έχει αριθμό καταχώρησης 5/2018 στα βιβλία εταιρειών του Πρωτοδικείου Έδεσσας) φέρεται να έχει απασχολήσει επανειλημμένως την ελληνική δικαιοσύνη». Σημειώνει επίσης ότι αυτό το «γεγονός εγείρει σοβαρά ερωτήματα ως προς τη δυνατότητα συμπερίληψής του στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του ΥΠ.ΠΟ.Α.».

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού υπογραμμίζεται ότι «η εγγραφή στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων αποτελεί διαδικασία που υλοποιείται αποκλειστικά σε υπηρεσιακό επίπεδο, με την προσκόμιση σχετικών τυπικών δικαιολογητικών». Σημειώνεται επίσης ότι «από μόνη της, η εγγραφή δεν συνιστά αναγνώριση οποιασδήποτε ιδιότητας, ούτε παρέχει οποιοδήποτε απολύτως προνόμιο, ούτε οι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο μπορούν να χρησιμοποιήσουν την εγγραφή τους για οποιοδήποτε σκοπό, πέραν της δυνατότητας υποβολής αίτησης επιχορήγησης από το ΥΠ.ΠΟ.Α σε μελλοντικό χρόνο και μέσω ειδικής διαδικασίας αξιολόγησης κάθε φορά».

Διευκρινίζει τέλος ότι «ο εν λόγω φορέας δεν έχει υποβάλει αίτηση για επιχορήγηση, ούτε έχει λάβει επιχορήγηση από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού». Αυτό πάντως έρχεται να ενισχύσει τις εκτιμήσεις ότι ενδεχομένως η πρόθεση του να ήταν η πρόκληση εντυπώσεων.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version