ΑΝΑΛΥΣΗ

Που οφείλονται οι “ψευτοτσαμπουκάδες” Ερντογάν (upd)

Η δυτική υποκρισία αποθρασύνει την κατοχική Τουρκία, Κώστας Βενιζέλος

Ολοένα και πιο δύσκολο γίνεται για τον Ερντογάν το να κρύψει τον εκνευρισμό του για τις πρόσφατες αμυντικές συμφωνίες της Ελλάδας με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, για την δρομολόγηση μέτρων από την ΕΕ και κυρίως για την διπλωματική απομόνωση της Τουρκίας που είναι αποτέλεσμα των δικών του ενεργειών. Σε αυτό συμβάλλει το γεγονός ότι έχασε την ιδιότυπη ανοχή του Τραμπ, ο οποίος του είχε αφήσει χώρο στη Συρία και τη Λιβύη, αλλά και η συνειδητοποίηση ότι χάνει πλέον και την ανοιχτή στήριξη που είχε από την Μέρκελ.

Έτσι, την ώρα που στις Βρυξέλλες οι ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ συζητούν μεταξύ άλλων και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό το πρίσμα των τουρκικών προκλήσεων και της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας, η Άγκυρα επιδίδεται σε έναν νέο γύρο επιθετικότητας, κατηγορώντας την Ελλάδα και την Κύπρο ως υπεύθυνες για την ένταση. Μάλιστα απειλεί ευθέως την Κυπριακή Δημοκρατία με δράσεις επί του πεδίου, σε περίπτωση νέας γεώτρησης στην κυπριακή ΑΟΖ, την οποία η Άγκυρα θεωρεί τουρκική.

Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, η οποία έρχεται ως συνέχεια των προκλητικών δηλώσεων του Τσαβούσογλου, ο οποίος, μιλώντας στο TRT World, προειδοποίησε με χρήση «σκληρής δύναμης» για την υπεράσπιση των τουρκικών «νόμιμων δικαιωμάτων» κα της τουρκικής «κυριαρχίας» στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Αθήνα απάντησε στην Άγκυρα σύμφωνα ελληνικές διπλωματικές πηγές, ότι «είναι τουλάχιστον οξύμωρο ότι μία χώρα, η οποία απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο εφόσον η χώρα μας εφαρμόσει τα νόμιμα δικαιώματά της, παραβιάζει σχεδόν καθημερινά την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, καθώς και της Κυπριακής Δημοκρατίας, και εκτοξεύει απαράδεκτες προκλητικές δηλώσεις και απειλές, παράλληλα μας κατηγορεί ότι αποσταθεροποιούμε την Ανατολική Μεσόγειο».

Επισημαίνουν, ότι «η χώρα μας θα συνεχίσει να δρα με αποκλειστικό γνώμονα την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων και την προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, έχοντας ως πυξίδα το σεβασμό του διεθνούς δικαίου και ιδιαίτερα του διεθνούς δικαίου της θάλασσας. Απορρίπτουμε στο σύνολό τους τις αβάσιμες τουρκικές αιτιάσεις».

Αυτές οι νέες τουρκικές προκλήσεις αποτελούν κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, η οποία έχει τις αιτίες της στην διπλωματική απομόνωση του Ερντογάν, τις στρατηγικές κινήσεις της Αθήνας, στην δρομολόγηση λήψης μέτρων από την ΕΕ και στην εσωτερική αμφισβήτηση του Τούρκου προέδρου και των επιλογών του από την τουρκική αντιπολίτευση.

Πληρώνει τις επιλογές του 

Καταλυτικός είναι βεβαίως ο ρόλος που παίζει η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας, η οποία διέρχεται βαθιά και παρατεταμένη κρίση, με τον πληθωρισμό να τρέχει, για τον μήνα Σεπτέμβριο, με 19,58%, το υψηλότερο επίπεδο εδώ και χρόνια. Σήμερα η λίρα κατέγραψε νέα βουτιά και υποχώρησε στο χαμηλό επίπεδο-ρεκόρ των 9,47 λιρών ανά δολάριο, μετά τη νέα μείωση των επιτοκίων στο 16% από 18%. Πρόκειται για την τρίτη μείωση επιτοκίων τους τελευταίους μήνες, η οποία έρχεται μόλις μία εβδομάδα μετά την απόλυση, από τον Ερντογάν, τριών από τα επτά μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας.

Ο Ερντογάν αμφισβητείται όμως από την αντιπολίτευση για το σύνολο των πολιτικών επιλογών του και ιδιαίτερα για την εξωτερική πολιτική και την εμπλοκή της Τουρκίας σε μια σειρά ένοπλων συρράξεων στην ευρύτερη περιοχή. Εμπλοκή, η οποία είχε τεράστια κόστη για την τουρκική οικονομία και μηδαμινά για την ώρα οφέλη για την Τουρκία, με εξαίρεση την περίπτωση του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Η κριτική της αντιπολίτευσης, με όλα τα κόμματα να προχωρούν πλέον σε συγκροτημένες δράσεις για τη δημιουργία ενός αντι-Ερντογάν μετώπου, αφορά την κατάσταση της δημοκρατίας, του Κράτους Δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ελευθεριών, αλλά και τις γεωστρατηγικές επιλογές του Τούρκου προέδρου, με επίκεντρο την επιδείνωση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, η ακροδεξιά ηγέτης Μεράλ Ακσενέρ άσκησε και πάλι σκληρή κριτική στον Τούρκο πρόεδρο, κατηγορώντας τον ότι οδήγησε τη χώρα σε οικονομική εξαθλίωση και την τουρκική εξωτερική πολιτική σε αποτυχία. Επικρίνοντας ιδιαίτερα την ακριβή αγορά των ρωσικών S400, η Ακσενέρ κατηγόρησε τον Ερντογάν ότι, εξαιτίας των επιλογών του η Τουρκία «έχει μείνει με τους διακοσμητικούς πυραύλους και τις αφίσες των F-35» και ότι ο ίδιος έγινε «νοικάρης του Πούτιν».

Τι δεν μπορεί να χωνέψει ο Ερντογάν

Το κακό για τον Τούρκο πρόεδρο είναι ότι η κριτική αυτή του ασκήθηκε μετά τις διαβεβαιώσεις που έδωσε η κυβέρνησή του, ότι η Τουρκία θα πάρει πίσω τα χρήματα που έχει δώσει για τα αμερικανικά F35. Οι Αμερικανοί πάντως δεν έχουν απαντήσει ακόμη στην πρότασή του αυτά τα ποσά να χρησιμοποιηθούν για την αγορά νέων και την αναβάθμιση παλαιών F16 της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Την ίδια ώρα, Ελλάδα και ΗΠΑ έχουν προχωρ΄σει σε επέκταση της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας, στο πλαίσιο της οποίας άρχισε ήδη άρχισε η “αμερικανική απόβαση” με το “θηρίο” του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, το USNS Yumma, να ξεφορτώνει την Τετάρτη στη Αλεξανδρούπολη  στρατιωτική δύναμη ρεκόρ η οποία θα προωθηθεί στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη, ακυρώνοντας τα Στενά του Βοσπόρου.

Ένταση υπάρχει όμως και στις σχέσεις της Άγκυρας με την ΕΕ, με την Κομισιόν να έχει δεχθεί εισηγήσεις από επιτροπές για τη λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας. Πέρα από τα προκλήσεις εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου η Τουρκία επικρίνεται από την ΕΕ και για τον σεβασμό των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η νέα κρίση αφορά την κράτηση του επιχειρηματία Καβαλά, την απελευθέρωση του οποίου ζήτησαν 10 πρεσβευτές, οι περισσότεροι χωρών μελών της ΕΕ, και πλέον απειλούνται από τον Ερντογάν με απέλαση από την Τουρκία.

Ο μεγάλος εκνευρισμός του Ερντογάν πηγάζει όμως κυρίως από την παράλληλη γεωπολιτική αναβάθμιση της Ελλάδας, μέσα από τις στρατηγικές αμυντικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, τις πολιτικές πρωτοβουλίες σε επίπεδο ΕΕ, και τις συμφωνίες συνεργασίας με χώρες της Ανατολικής Μεσογείου. Η πρόσφατη συμφωνία με την Αίγυπτο για την ηλεκτρική διασύνδεση, όπως και η επιστροφή της Ελλάδας στη Λιβύη (από τις εξελίξεις στην οποία την είχε αποκλείσει η Μέρκελ) είναι κινήσεις που δεν στρέφονται κατά της Τουρκίας, περιορίζουν όμως επί του πεδίου, με ειρηνικό τρόπο, την τουρκική επιθετικότητα. Και αυτό είναι κατί που δεν μπορεί να χωνέψει εύκολα ο Ερντογάν.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version