Ποιά ονόματα πρότεινε ο Νίμιτς – Ρήγμα στα Σκόπια για την στάση Ναουμόφσκι

Το καλοκαίρι φεύγει, οι "Πρέσπες" επανέρχονται

Αμέσως μετά την απόρριψη της πρότασης Νίμιτς από τον πρέσβη Ναουμόφσκι, θέσαμε σε άρθρο μας το ερώτημα εάν η απόρριψη εκφράζει και την κυβέρνηση Ζάεφ, ή εάν πρόκειται για προσπάθεια εγκλωβισμού της από τον προσκείμενο στην πλευρά Γκρουέφσκι εκπρόσωπο των Σκοπίων στις διαπραγματεύσεις.

Η απάντηση ήρθε με την ανακοίνωση της κυβέρνησης Ζάεφ, η οποία αναφέρει: «Στον ΟΗΕ δημιουργούνται προϋποθέσεις για να προχωρήσει η διαδικασία προς τα μπροστά, η έκβαση θα εξαρτηθεί από την ετοιμότητα των δύο πλευρών για συμβιβασμό». Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι «δημιουργούνται ενεργά προϋποθέσεις για να προχωρήσει η διαδικασία προς τα μπροστά, η έκβαση της οποίας θα εξαρτηθεί από την ετοιμότητα των δύο πλευρών για συμβιβασμό, λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορέςΑφήνει καλή εντύπωση η ανανεωμένη επικοινωνία, που δημιουργεί περιθώριο για φιλική προσέγγιση και οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης».

Η ελληνική κυβέρνηση παρέμεινε σε κλίμα αισιοδοξίας για την εξεύρεση λύσης συμβατής με τα εθνικά συμφέροντα. Εξέφρασε, μάλιστα, την ικανοποίησή της για τις δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ, ο οποίος υποστήριξε ότι η Συμμαχία δεν πρόκειται να δεχθεί τη FYROM εάν δεν υπάρξει λύση στο ζήτημα της ονομασίας.

Προς το παρόν, πάντως, δεν υπάρχει ελληνική απάντηση στην πρόταση Νίμιτς. Προφανώς, η Αθήνα αφήνει να ξεκαθαρίσει η εικόνα στα Σκόπια, επιλέγοντας τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων κατά πάσα πιθανότητα στο επίπεδο των υπουργών Εξωτερικών.

Από την πλευρά της η Δημοκρατική Συμπαράταξη, δια του Ανδρέα Λοβέρδου, ζήτησε τη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, εάν έχει κατατεθεί επισήμως πρόταση εκ μέρους του μεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών.

Τα πέντε ονόματα που πρότεινε ο Νίμιτς

Εντωμεταξύ, όπως μεταδίδουν Μέσα Ενημέρωσης των Σκοπίων, τα πέντε ονόματα που πρότεινε ο Μάθιου Νίμιτς στους διαπραγματευτές Ελλάδος και ΠΓΔΜ είναι στα σλαβικά και είναι τα ακόλουθα:

Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)

Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)

Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας

Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)

Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)]

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η σύντομη γραφή των ονομάτων προτείνεται να είναι αντιστοίχως: Nova Makedonija, Severna Makedonija, Gorna Makedonija, Vardarska Makedonija και Makedonija (Skopje).

Σε ότι αφορά το θέμα της γλώσσας η δέσμη ιδεών Νίμιτς προτείνει  εναλλακτικά την γραφή «makedonski» ή μια περισσότερο περιγραφική  ονομασία, όπως «επίσημη γλώσσα της Δημοκρατίας της Νέας Μακεδονίας».  Για την υπηκοότητα προτείνεται ανάλογη ονομασία, όπως η σλαβική γραφή «makedonska» ή περιγραφικά. Δεν γίνεται πάντως καμία αναφορά στο θέμα της ταυτότητας.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι