ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Σε λειτουργία η “Ασπίδα” στον Έβρο

Σε λειτουργία η "Ασπίδα" στον Έβρο

Τα συστήματα που έχουν τεθεί σε πλήρη λειτουργία πλέον στον Έβρο  –με κάμερες, ραντάρ, drones και αερόστατο– ελέγχουν πλέον όλο το μήκος των χερσαίων συνόρων της χώρας με την Τουρκία, ενώ καλύπτουν και τη θαλάσσια έκταση από το Δέλτα μέχρι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, “βλέποντας” παράλληλα και σε βάθος ενός χιλιομέτρου μέσα στο έδαφος της γειτονικής χώρας.

Το αυτοματοποιημένο σύστημα ονομάστηκε “Ασπίδα” και πλέον είναι απόλυτα λειτουργικό. Οι υπεύθυνοι έχουν περιθώριο μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου να εντοπίσουν όλες τις τυχόν ατέλειες και όχι μόνον να εισηγηθούν, αλλά και να έχουν υλοποιήσει μέχρι τότε τις αναγκαίες βελτιώσεις.

Η “Ασπίδα” καλύπτει τεχνικά όλο το μήκος των περίπου 200 χιλιομέτρων της ελληνοτουρκικής μεθορίου. Το θέμα της άμυνας όμως στην περιοχή αυτή, εξαρτάται και από τις αποφάσεις που λαμβάνονται στις Βρυξέλλες. Στο πλαίσιο της συζήτησης για το μεταναστευτικό, τέθηκε πάντως μεταξύ άλλων εκ νέου και η ίδρυση σχολής εκπαίδευσης στον Έβρο για την Frontex, μια που εκείνη που λειτουργούσε στη Βρετανία, λόγω του Brexit, δεν υπάρχει πλέον.

Με θετικό μάτι είδε την εγκατάσταση Ευρωπαϊκού Κέντρου Εκπαίδευσης της Frontex στο Διδυμότειχο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, θέμα που του έθεσαν οι δήμαρχοι της περιοχής. Όμως, επιφυλάχθηκε μέχρις ότου συζητήσει το θέμα με ομολόγους του στην ΕΕ, για να εξασφαλίσει στήριξη στο ελληνικό αίτημα. Η σχολή Αστυφυλάκων Διδυμοτείχου ενισχύει περισσότερο την προσπάθεια αυτή βάζοντας την στο κάδρο των σοβαρών υποψηφιοτήτων.

Η εκπαίδευση στην περιοχή θεωρείται ιδανική, καθώς θα προσφέρει στους εκπαιδευόμενους και ενδιαφέρουσα πρακτική, τόσο σε χερσαία όσο και σε θαλάσσια σύνορα, αντί να εκπαιδεύονται… στο Λονδίνο. Η χρηματοδότηση (αν εγκριθεί το πλάνο) θα γίνει με χρηματοδότηση της ΕΕ.

Τα μάτια στα σύνορα και πιο πέρα

Η εικόνα που σχηματίζεται από τα συστήματα της “Ασπίδας” φτάνει στο μεγάλο Επιχειρησιακό Κέντρο του Διδυμοτείχου, αλλά και στο Κέντρο Επιχειρήσεων στην Αθήνα, στην Κατεχάκη. Το σύστημα δεν καλύπτει μόνον κατά μήκος του ποταμού και των συνόρων, αλλά βλέπει και τυχόν διεισδύσεις, δηλαδή ομάδες ή άτομα που έχουν καταφέρει να εισέλθουν στη χώρα και κινούνται σε απόσταση μικρότερη των 5 χιλμ. από τη σύνορα.

Υπενθυμιζεται ότι όσον αφορά στο αερόστατο, είναι προσδεμένο και ναι μεν τύποις υπερίπταται, αλλά δεν ταξιδεύει και είναι μονίμως σε σταθερό σημείο. Έχει εικόνα από όσα συμβαίνουν σε εμβέλεια 10 μιλίων ή 18 χιλιομέτρων και είναι “αγκυροβολημένο” από τον Αύγουστο στην Αλεξανδρούπολη

Η επιτήρηση από το αερόστατο τύπου Ζέπελιν γίνεται με συμβατικές κάμερες, αλλά και με θερμικές κάμερες, ενώ παράλληλα χρησιμοποιείται ραντάρ και εξοπλισμός AIS (Automatic Identification System) ειδικά για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση κίνησης πλοίων. Το αερόστατο στην Αλεξανδρούπολη καλύπτει περιοχή που εκτείνεται από το δέλτα του Έβρου έως το λιμάνι της πόλης.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version