ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ποιες συμφωνίες υπέγραψε στη Λιβύη ο Τσαβούσογλου – Τί λέει η Αθήνα

Ποιες συμφωνίες υπέγραψε στη Λιβύη ο Τσαβούσογλου - Τί λέει η Αθήνα ,

Άνοιγμα για συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Πράγα έκανε η Αθήνα με δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, εάν το ζητήσει η τουρκική πλευρά. Την ίδια ώρα όμως η Άγκυρα φαίνεται πως κινείται προς περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης και σήμερα υψηλόβαθμη τουρκική αντιπροσωπεία πραγματοποιεί επίσκεψη στη Λιβύη, «κατόπιν εντολής του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν», για την υπογραφή νέων συμφωνιών στον τομέα της ενέργειας. 

Η αντιπροσωπεία περιλαμβάνει τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Φατίχ Ντονμέζ, τον υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, τον υπουργό Εμπορίου Μεχμέτ Μους, τον διευθυντή Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν και τον εκπρόσωπο του Προέδρου Ιμπραχίμ Καλία. Πριν από λίγο ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε με Tweet υπογραφή δύο συμφωνιών για τους υδρογονάνθρακες.

 

Λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει γνωστές, όμως σύμφωνα με χθεσινές διαρροές της Άγκυρας αναμένονταν να υπογραφεί συμφωνία ενεργοποίησης του παράνομου τουρκο-λιβυκού μνημονίου για έρευνες της τουρκικής κρατικής εταιρείας ΤΡΑΟ για εντοπισμό κοιτασμάτων και τη διενέργεια γεωτρήσεων. Από την πλευρά της κυβέρνησης της Λιβύης δεν έχει γίνει καμία επίσημη ανακοίνωση για την ατζέντα της επίσκεψης του τουρκικού κυβερνητικού κλιμακίου υπό τον Τσαβούσογλου.

Tί λέει η Αθήνα

Διπλωματικές πηγές στην  Αθήνα επισημαίνουν ότι το ζήτημα της φερόμενης ως κυοφορούμενης συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης για την εκμετάλλευση των λιβυκών ενεργειακών πηγών από την Άγκυρα, παρακολουθείται στενά. Κατά τις ίδιες πηγές, θα υπάρξει επίσημη τοποθέτηση εφόσον υπάρξει συμφωνία και πληροφόρηση όσον αφορά το περιεχόμενο της. Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι ο σεβασμός της συμφωνίας Ελλάδας – Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ του 2020 είναι απολύτως ζωτικής σημασίας. Όπως σημειώνουν, δεν θα επιτραπεί η παραβίαση της και η πυροδότηση ακόμη μίας εστίας έντασης στην Μεσόγειο. Σε κάθε περίπτωση, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Το υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει σε ενημέρωση συμμάχων και εταίρων για το ζήτημα, κατά τις ίδιες πηγές.

Συνάντηση με τον πρέσβη της Γαλλίας, Πατρίκ Μεζονάβ, πραγματοποίησε νωρίτερα σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σχετικά με εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο και Λιβύη, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter.

Συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν;

Εν τω μεταξύ, αναφορικά με το ενδεχόμενο κατ’ ιδίαν συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της πρώτης συνάντησης της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην οποία συμμετέχει και η Τουρκία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου πέταξε το μπαλάκι στην τουρκική πλευρά λέγοντας: «Εάν ο Τούρκος πρόεδρος που έχει δυναμιτίσει το κλίμα με τις δηλώσεις του το τελευταίο διάστημα ζητήσει συνάντηση, η ελληνική πλευρά θα αξιολογήσει την κατάσταση και θα ανταποκριθεί θετικά». Όσο για την ατζέντα της συνάντησης ο κ. Οικονόμου είπε ότι «είναι πολύ πρόωρο» και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να υπάρξει πρόθεση της Τουρκίας και από εκεί και μετά είναι γνωστές οι κόκκινες γραμμές της ελληνικής πλευράς και η απάντηση στις εξοργιστικές αιτιάσεις της άλλης πλευράς. Όσο για το αν ο κ. Μητσοτάκης θα θέσει στην Σύνοδο τις «εξοργιστικές θέσεις της Άγκυρας» ο κ. Οικονόμου απάντησε ότι «πάντα ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημερώνει τους εταίρους και συμμάχους».

Παρότι η ελληνική πλευρά δηλώνει ανοικτή σε συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο στο πλαίσιο της πολιτικής του διαλόγου και της θέσης ότι θα πρέπει να είναι ανοικτοί πάντα οι δίαυλοι επικοινωνίας, εντούτοις στην παρούσα συγκυρία εκτιμά ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν θα ζητήσει συνάντηση.

Είναι ενδεικτικό της έντασης που επικρατεί το γεγονός ότι χθες μετέβη στην Κωνσταντινούπολη ο σύμβουλος Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, για συνομιλίες με τον σύμβουλο του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν. Από την άλλη σχετική συζήτηση περί ενδεχόμενης συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν, έγινε σύμφωνα με πληροφορίες στην συνάντηση που είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός προχθές στη Σόφια με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάν Αλίγεφ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version