ΘΕΜΑ

Στον ρυθμό Ερντογάν θα χορέψει το ΝΑΤΟ – Και τα ελληνοτουρκικά στη σύνοδο

Στον ρυθμό Ερντογάν θα χορέψει το ΝΑΤΟ – Και τα ελληνοτουρκικά στη σύνοδο

Εικόνα αποτυχίας παρουσιάζουν –προς το παρόν τουλάχιστον– οι μεσολαβητικές προσπάθειες των ΗΠΑ και ευρωπαϊκών χωρών για την εκτόνωση της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας εν όψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στη Μαδρίτη, στις 29 και 30 Ιουνίου. Αν και οι διαρροές από την κυβέρνηση έκαναν λόγο για κινήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, οι οποίες έπεισαν τον διεθνή παράγοντα να παρέμβει αποτελεσματικά προς την Τουρκία, δεν υπάρχει κανένα πραγματικό στοιχείο που να επιβεβαιώνει οποιαδήποτε προοπτική κάμψης της τουρκικής αδιαλλαξίας, με την σύνοδο να αναμένεται να “χορέψει” στον ρυθμό Ερντογάν.

Πεπειραμένος διπλωμάτης σχολιάζει σχετικά ότι, ειδικά μετά την παταγωδώς αποτυχημένη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 13 Μαρτίου και την έκτοτε ένταση, θα ήταν τραγικό λάθος η βιαστική επανάληψη παρόμοιων επαφών και αβάσιμων, βραχυπρόθεσμων διευθετήσεων. Εν όψει της επικίνδυνης κλιμάκωσης είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση παροτρύνθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ –χωρίς ουσιώδη ανάμειξη του πρεσβευτή στην Αθήνα Τζορτζ Τσούνη που δεν έχει βρει ακόμα τον βηματισμό του– να εξετάσει τη σκοπιμότητα δύο κινήσεων.

  • Πρώτον, την οργάνωση συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν στη Μαδρίτη.
  • Δεύτερον, την αναβίωση του ελληνοτουρκικού στρατιωτικού διαλόγου στις Βρυξέλλες, υπό τον γενικό γραμματέα και τον πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, όπως είχε συμβεί την περίοδο Οκτωβρίου 2020-Απριλίου 2021.

Προϋπόθεση επίτευξης αμφότερων των στόχων θα ήταν η σωστή προετοιμασία από τους Νίκο Παναγιωτόπουλο και Χουλουσί Ακάρ, κατά την προηγηθείσα σύνοδο υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ. Η ελληνική πλευρά δεν δεσμεύτηκε ούτε για συνάντηση των δύο ηγετών, ούτε για την επανάληψη του στρατιωτικού διαλόγου (που δεν έχει καμία σχέση με τα μικρότερης σημασίας πλέον Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης), αλλά συμφώνησε να γίνει διερεύνηση του κλίματος. Η τρίλεπτη, “στο όρθιο”, ανταλλαγή απόψεων των δύο υπουργών Άμυνας δεν δημιούργησε καμία βάσιμη προσδοκία, αλλά οι μετέπειτα δηλώσεις Ακάρ περί ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας και εστίασης στη θετική ατζέντα προκάλεσαν αδικαιολόγητη αισιοδοξία στην Αθήνα.

Υπό ομαλές συνθήκες, οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, οι υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών και UAV πάνω από ελληνικά νησιά και οι νέες εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν (μόλις την επομένη των δηλώσεων Ακάρ) θα έπρεπε να διαλύσουν αμέσως τις ψευδαισθήσεις της κυβέρνησης. Όμως και οι επόμενες διαρροές του Μαξίμου, είτε προς εσωτερική κατανάλωση κατά την έναρξη της μακράς προεκλογικής περιόδου, είτε λόγω λανθασμένων διπλωματικών εκτιμήσεων, επέμεναν ότι η Άγκυρα θα καμφθεί μετά τη συνάντηση του ανώτερου συμβούλου του Τούρκου προέδρου Ιμπραχήμ Καλίν με τους ομολόγους του ή συμβούλους εθνικής ασφαλείας της Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας και ΗΠΑ στο Βερολίνο.

Στο τραπέζι και τα ελληνοτουρκικά

Δυστυχώς, βάσει των λίγων στοιχείων που διαθέτει η ελληνική κυβέρνηση και των περισσότερων στα οποία έχουν πρόσβαση ξένοι διπλωμάτες, η συνάντηση του Βερολίνου δεν είχε θετικό αποτέλεσμα. Οι εκπρόσωποι των τεσσάρων ισχυρών χωρών ζήτησαν όντως εκτόνωση της έντασης στο Αιγαίο και δρομολόγηση άμεσων επαφών Αθήνας-Άγκυρας, αλλά ο Ιμπραχήμ Καλίν φέρεται να μην αποδέχθηκε τις προτάσεις τους και να μην απείχε από το περιεχόμενο και τον τόνο των δημόσιων δηλώσεων Ερντογάν.

Παράλληλα, μολονότι η ατζέντα της Συνόδου της Μαδρίτης είναι σαφώς προκαθορισμένη και η πιθανή έγερση ανύπαρκτων μάλιστα θεμάτων από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα δυσαρεστήσει τους υπόλοιπους ηγέτες, θα ήταν λάθος να υποτιμώνται οι πληροφορίες για τουρκική εμμονή στο θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου. Γιατί, λαμβάνοντας υπόψη το ενδιαφέρον των μελών του ΝΑΤΟ για τις τουρκικές κινήσεις ως προς τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Συρία και τη Λιβύη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ίσως μιλήσει για όλα αυτά σε μία από τις τρεις “κλειστές” συνεδριάσεις του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου, συνδέοντάς τα με κάποιον τρόπο με την κατάσταση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Άλλωστε, τα πρόσφατα δημοσιεύματα περί απαίτησης της Άγκυρας για τη συνοδεία στο Αιγαίο –μόνον από το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό– φορτηγών πλοίων μεταφοράς σιτηρών από την Ουκρανία, είναι ενδεικτικά των προθέσεων της γειτονικής χώρας. Επίσης, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η τουρκική πλευρά να θέσει το ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης όχι σε επίπεδο ηγετών, αλλά κατά τα δείπνα εργασίας των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας.

Λαμβάνοντας δε υπόψη τη διεθνή ισχύ του επικοινωνιακού-προπαγανδιστικού μηχανισμού της Άγκυρας, ίσως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επαναλάβει και την πρακτική που ακολούθησε σε προηγούμενες συνόδους του ΝΑΤΟ: να μην αναφέρει τίποτα ή ελάχιστα κατά τη διάρκεια των εργασιών, προτιμώντας να κατηγορήσει την Ελλάδα κατά τη συνέντευξη Τύπου στο τέλος της συνόδου.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version