ΑΝΑΛΥΣΗ

Στριμωγμένη γάτα θυμίζει ο Ερντογάν ενόψει εκλογών

Στριμωγμένη γάτα θυμίζει ο Ερντογάν ενόψει των εκλογών, Ζαχαρίας Μίχας

Η ένταση στα ελληνοτουρκικά καλά κρατεί. Πρωί-πρωί πληροφορηθήκαμε ότι θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) της Τουρκίας υπό τον Ερντογάν, με τις διαρροές στα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν πως θέμα είναι «οι προβοκάτσιες της Ελλάδας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο». Την ίδια στιγμή η Μεράλ Ακσενέρ… κουβάλησε τη λαϊκή στο τουρκικό Κοινοβούλιο, ενημερώνοντας για τις τραγικές αυξήσεις που έχουν σημειωθεί σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, οι οποίες ανέρχονται από 70-300+%, εξοντώνοντας τα τουρκικά νοικοκυριά στη συντριπτική τους πλειοψηφία.

Όπως παρατήρησε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης από την Κωνσταντινούπολη οι λεπτομέρειες στη φρασεολογία που επιλέγεται κάνουν τη διαφορά. Άλλο θα ήταν να διαρρεύσει η ατζέντα της συνεδρίασης του ΣΕΑ με αναφορά σε “ενέργειες” από την πλευρά της Ελλάδας και άλλο η αναφορά σε “προβοκάτσιες”. Υπάρχει σημαντική ποιοτική διαφορά.

Η χρήση της λέξης “προβοκάτσια” ταιριάζει απόλυτα με τη ρητορική περί “Γαλάζιας Πατρίδας” και το αφήγημα των τελευταίων μηνών, ότι «οι ξένοι χρησιμοποιούν την Ελλάδα για να βλάψουν την Τουρκία»! Γι’ αυτό τον λόγο την εξοπλίζουν… κι εδώ κουμπώνει η υπερπροβολή των ελληνικών εξοπλιστικών προγραμμάτων από τα τουρκικά Μίντια. Η Ελλάδα κατηγορείται ότι υπερεξοπλίζεται, ωσάν να μην υπήρξε ποτέ η εξοπλιστική φρενίτιδα στην Τουρκία την περασμένη δεκαετία, ωσάν να μην υπάρχει ναυπηγημένο ακόμα και αεροπλανοφόρο.

Το ακροατήριο του Ερντογάν

Από τη μία πλευρά, αυτά προσφέρουν μια εύπεπτη δικαιολογία για το ισλαμιστικό – εθνικιστικό ακροατήριο του Ερντογάν, που δυσφορεί για την παταγώδη αποτυχία εξασφάλισης όχι των μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35 Lightning II στα οποία είχε επενδύσει το μέλλον της η τουρκική Αεροπορία (THK), αλλά ακόμα και την πλέον προηγμένη έκδοση των F-16, την Block 70/72 (κωδικοποιείται ως “V” σε ελληνική υπηρεσία). Εξυπηρετεί εν ολίγοις το αφήγημα, ότι όλα τα προβλήματα είναι αποτέλεσμα μιας συνωμοσίας των ξένων, όπου πασιφανώς αναφέρονται στους Αμερικανούς.

Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο. Αυτή η εσωτερική ανάγκη οδήγησε τον υπουργό Εσωτερικών Σοϊλού και μόλις χθες και τον ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου, να χρεώσουν στην Ουάσιγκτον ακόμα και την τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη! Μια ρητορική η οποία όμως επιβεβαιώνει, ακόμα και για τους πιο φιλοτουρκικούς αμερικανικούς κύκλους, ότι η υποχώρηση απέναντι στα αιτήματα της Άγκυρας για επανεξοπλισμό, θα οδηγήσει σε χρήση αυτών των οπλικών συστημάτων σε βάρος των εθνικών συμφερόντων των ΗΠΑ…

Όσο παρανοϊκό κι αν ακούγεται, η εν λόγω ρητορική, αποτελεί και… προληπτική έμμεση νομιμοποίηση της επιθετικότητας απέναντι στην Ελλάδα, σε περίπτωση που αποφασιστεί αυτή να λάβει σάρκα και οστά. Αυτή θα λάβει τη μορφή κάποιας σοβαρής πρόκλησης που θα απαιτεί την αντιμετώπισή της από την Ελλάδα με τη χρήση της στρατιωτικής ισχύος. Διότι εμφανίζει μια Τουρκία που διαρκώς “προβοκάρεται” από την Ελλάδα και δείχνει σύνεση και αυτοσυγκράτηση, κάτι το οποίο δεν μπορεί παρά να έχει ημερομηνία λήξης.

Το άλυτο οικονομικό πρόβλημα

Όσο αυξάνεται η οικονομική πίεση στο εσωτερικό με τη δραματική τροπή που έχει λάβει η τουρκική οικονομία για τους πολίτες, η οποία υπονομεύει τις προοπτικές επανεκλογής του Ερντογάν, τόσο θα αυξάνεται ο πειρασμός για έναν στρατιωτικό τυχοδιωκτισμό σε βάρος της Ελλάδας. Το “it’s the economy stupid” έχει κρίνει εκλογικές αναμετρήσεις σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της υφηλίου. Αυτό δεν είναι καινούργιο.

Όμως, από την άλλη, οι εξελίξεις στο κουρδικό μέτωπο όμως, τις οποίες οι ισλαμιστές της Τουρκίας επίσης χρεώνουν σε αμερικανική συνωμοσία εναντίον τους, δυσχεραίνουν έως ακυρώνουν στην πράξη τις δυνατότητες να κινηθεί στα δυτικά, δημιουργώντας αίσθηση αδιεξόδου. Κι ας σημειωθεί, η πίεση να μην προχωρήσει σε χερσαία εισβολή και να διακόψει τις αεροπορικές επιδρομές, προέρχεται τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από τη Ρωσία…

Η Τουρκία βρίσκεται σε πραγματικά δύσκολη θέση, χωρίς επιλογές απαλλαγμένες από κόστος, το οποίο στο κακό σενάριο μπορεί να αποδειχθεί και δραματικό, αφυπνίζοντας δυναμικές και θέτοντας σε κίνηση στο εσωτερικό της χώρας διαδικασίες τις οποίες ο Ερντογάν θα ήθελε με κάθε τρόπο να αποφύγει. Αυτό την οδηγεί στην εκδήλωση μεγάλης νευρικότητας, η οποία με τη σειρά της μεγιστοποιεί την απειλή για την Ελλάδα…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version