ΘΕΜΑ

Τα 70 χρόνια της 340 Μοίρας γιόρτασε η Πολεμική Αεροπορία

Τα 70 χρόνια της 340 Μοίρας γιόρτασε η Πολεμική Αεροπορία, Ιωάννης Αναστασάκης

Την Παρασκευή στις 02 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε λαμπρή τελετή για τον εορτασμό της επετείου των εβδομήντα χρόνων λειτουργίας της 340 Μοίρας στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα. Την τελετή τίμησε με την παρουσία της σύσσωμη η Ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας. Παρά τον βροχερό καιρό, πραγματοποιήθηκαν πτήσεις επίδειξης αεροσκαφών F-16, ενώ υπήρχε και στατική έκθεση υλικών και μέσων.

Στην τελετή συμμετείχαν μέλη του Συνδέσμου Αποφοίτων της Σχολής Ικάρων, καθώς και εκπρόσωπος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου, που είχε διατελέσει χειριστής της Μοίρας την περίοδο των αεροσκαφών Α-7. Επίσης συμμετείχαν παλαίμαχοι ιπτάμενοι που στο παρελθόν πετούσαν με τα πολεμικά αεροσκάφη που ήταν εξοπλισμένη η 340 Μοίρα. Ο παλαιότερος είχε αποφοιτήσει από την Σχολή Ικάρων το 1963.

Πέραν του ανθρώπινου δυναμικού που εκπροσωπούσε το παρελθόν και το παρόν της Μοίρας στα 70 χρόνια της λειτουργίας της, αποτελεί εγγύηση για το μέλλον η υπερήφανη παρουσία της νεαρότατης υποστηρίκτριας της αεροπορικής ιδέας, σε επιβεβαίωση της ρήσης: «Άμμες δε γ’ εσσόμεθα πολλώ κάρρονες…».

Για την ιστορία των Ελλήνων, πρέπει να αναφερθεί ότι στην αρχαιότητα κατά τον Λυκούργο τον Λακεδαιμόνιο, σε μεγάλες εορτές λάμβαναν μέρος τρεις χοροί: ο χορός των γερόντων, ο χορός των ανδρών και ο χορός των παίδων, όπως το κατέγραψε ο Πλούταρχος. Το λόγο άρχιζε πρώτος ο χορός των γερόντων που έψελνε: «Άμμες ποκ΄ ήμες άλκιμοι νεανίαι”, που σημαίνει «Εμείς ήμασταν κάποτε ρωμαλέοι νέοι».

Τότε ο χορός των ανδρών απαντούσε, επιδεικτικά: «Άμμες δε γ΄ ειμέν, αι δε λης πείραν λάβε» («Εμείς είμαστε τώρα, αν θέλετε δοκιμάστε»). Τέλος το λόγο λάμβανε ο χορός των παίδων που δήλωναν ως υποσχετικό όρκο: «Άμμες δε γ΄ εσσόμεθα πολλώ κάρρονες» («Εμείς όμως θα γίνουμε πολύ καλύτεροι»). Το χορικό αυτό με λόγους και αντίλογους, ο Πλούταρχος τους χαρακτηρίζει «μεγαλαυχίαν προς αρετήν πρέπουσαν ταις ηλικίαις» («υπερήφανη καύχηση αρετής κατά ηλικία»).

Τα γενέθλια της 340 Μοίρας

Οι τρεις αυτές ηλικιακές ομάδες εκπροσωπήθηκαν επάξια στην τελετή γενεθλίων της 340 Μοίρας. Είναι αξιοσημείωτο ότι τα γενέθλια 70 χρόνων της 340 Μοίρας, συμπίπτουν με τα 70 χρόνια ύπαρξης του ΝΑΤΟ και επομένως από την εποχή έναρξης εξοπλισμού της Πολεμικής Αεροπορίας με τα jet πολεμικά αεροσκάφη. Οι τύποι πολεμικών αεροσκαφών που κατά καιρούς ήταν ενταγμένα στη Μοίρα ήταν τα F-84 της 2ης γενεάς, τα A-7 της 3ης γενεάς και τα F-16 της 4ης γενεάς.

Το πρόγραμμα της τελετής περιλάμβανε και επιμνημόσυνη Δέηση των αειμνήστων Πεσόντων, που είναι 24 Ιπτάμενοι με τα πολεμικά αεροσκάφη F-84, τρεις με Α-7 και δύο με F-16. Συνολικά στο Πάνθεο των ηρώων, 29 Ιπτάμενοι της Μοίρας πεσόντες εν Υπηρεσία στα 70 χρόνια της λειτουργίας της. Σε αυτούς ταιριάζει η ρήση από τον Επιτάφιο του Περικλέους που έγραψε ο ιστορικός Θουκυδίδης ο Αλιμούσιος: «Ανδρών Επιφανών γαρ Πάσα Γη Τάφος».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version