ΑΠΟΨΗ

Τελείως διαφορετική η Συμφωνία με τη Γαλλία από τη Συμφωνία με τις ΗΠΑ

Τελείως διαφορετική η Συμφωνία με τη Γαλλία από τη Συμφωνία με τις ΗΠΑ, Γιώργος Τσιτσιλιάνος

Κρίνεται θετική η υπογραφή της Εταιρικής Στρατηγικής Αμυντικής Αμοιβαίας Συμφωνίας, με ρήτρα στρατιωτικής συνδρομής μεταξύ της Ελλάδας και της Γαλλίας, καθώς και η απόφαση της προμήθειας των τριών γαλλικών φρεγατών τύπου Belh@rra, με το ενδεχόμενο ακόμη μιας μελλοντικά. Με το κριτήριο της λογικής, το γεγονός αυτό το φωνάζαμε ισχυρά εδώ και πολύ καιρό και διερωτώμεθα ως προς την πολιτική τακτική της κυβέρνησης, που δεν ολοκλήρωνε την εν λόγω συμφωνία και την προμήθεια των φρεγατών το ταχύτερο, για να κερδίσουν πολύτιμο επιχειρησιακό χρόνο οι Ένοπλες Δυνάμεις.

Επιπλέον, η συμφωνία ανοίγει το δρόμο για την δημιουργία ευρωπαϊκών ενόπλων δυνάμεων, που είναι ο αντικειμενικός μας σκοπός, δεδομένου ότι η χώρα δεν διαθέτει την οικονομική δυνατότητα να προβεί σε μία κούρσα εξοπλισμών σε βάρος άλλων κρίσιμων κοινωνικών αγαθών, όπως η παιδεία και η υγεία. Η επιλογή της προμήθειας των τριών γαλλικών φρεγατών τύπου Belh@rra, πληρεί λίαν ικανοποιητικά τις επιχειρησιακές απαιτήσεις του Πολεμικού Ναυτικού.

Η δε συμβατότητα των οπλικών συστημάτων της με τα αεροσκάφη Rafale, θα ενισχύσουν αποτελεσματικά την άμυνα της χώρας. Φαίνεται ότι η συμφωνία AUKUS μεταξύ των ΗΠΑ της Μεγάλης Βρετανίας και της Αυστραλίας, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη αμυντική αμοιβαία συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, άλλαξαν τα δεδομένα, λύθηκαν οι υπάρχουσες αγκυλώσεις θετικά για μας και η κυβέρνηση ακολούθησε το δρόμο της λογικής, να λειτουργήσει επιτέλους εθνικά!

Τα εθνικά μας συμφέροντα εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη ναυτική ποιοτική υπεροχή μας στη θάλασσα. Η πολυετής εγκατάλειψη της ανανέωσης του στόλου του Πολεμικού Ναυτικού από την εκάστοτε κυβέρνηση ήταν μία διαρκής απορία, που δικαιολογείται σε ένα ελάχιστο βαθμό, λόγω της οικονομικής στενότητας των μνημονίων, που μας επέβαλαν κακώς ο Σόιμπλε και η παρέα του.

Ωστόσο, όπως αντιλαμβάνεστε, η αναγγελία της προμήθειας των γαλλικών πολεμικών φρεγατών δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημά μας για τα επόμενα κρίσιμα τουλάχιστον πέντε χρόνια, όπου θα υπάρξουν μεγάλες γεωστρατηγικές μεταβολές στη περιοχή μας και η χώρα μας χρειάζεται ισχυρό επιχειρησιακά Πολεμικό Ναυτικό.

Ζητήματα προς επίλυση

Η εταιρική συμφωνία με τη Γαλλία, που επαναλαμβάνω είναι θετική, δίνει λύσεις στα προβλήματά μας με την Τουρκία στο σύνολο της επικράτειάς μας (στεριά, θάλασσα, αέρα). Ωστόσο υπάρχουν κάποια κενά σε θαλάσσιες περιοχές που εμείς ισχυριζόμαστε ότι είναι κυριαρχικό μας δικαίωμα, όμως δεν τα έχουμε κατοχυρώσει με την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια (να δούμε πότε θα ασκήσουμε το δικαίωμα που αμφισβητείται έντονα από την γείτονα και είναι τα θαλάσσια σημεία των πιθανών εμπλοκών στο επόμενο χρονικό διάστημα).

Εκτιμώ ότι όλες οι λεπτομέρειες των κενών σημείων της συμφωνίας, θα επιλυθούν από τις συναντήσεις και τις διαβουλεύσεις μεταξύ των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών. Άλλωστε μία αμυντική συμφωνία δεν είναι δυνατόν να περιλαμβάνει όλες τις λεπτομέρειες των σημείων που ενδεχομένως θα υπάρξουν μελλοντικές εμπλοκές.

Ωστόσο, η παραμονή και μόνο των γαλλικών πλοίων στις επίμαχες θαλάσσιες περιοχές μπορούν να προσφέρουν επιχειρησιακά πλεονεκτήματα στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας είτε με ηλεκτρονική παρακολούθηση είτε με ηλεκτρονικές παρεμβολές. Άλλα σημεία προβληματισμού είναι:

  • Δεν γνωρίζουμε προς το παρόν, το συγκεκριμένο συνολικό κόστος της προμήθειας, με τους ανάλογους οικονομικούς όρους.
  • Ποια θα είναι η συνολική γαλλική παροχή τεχνογνωσίας για την βιομηχανική επενδυτική ανάπτυξη των ναυπηγείων μας, ώστε αυτά να καταστούν τεχνολογικά ικανά να αναλάβουν μελλοντικά την υλοποίηση παρόμοιων έργων.
  • Είναι σε εκκρεμότητα το θέμα της προμήθειας των τριών γαλλικών κορβετών τύπου Gowind που προβλέπεται στο αρχικό σχέδιο. Αυτές θα πρέπει οπωσδήποτε να κατασκευαστούν στα ναυπηγεία μας, όταν δοθεί η παραγγελία.

Σκαραμαγκάς και Ελευσίνα

Είναι γεγονός ότι στη παρούσα χρονική περίοδο τόσο ο Σκαραμαγκάς, όσο και η Ελευσίνα με τα γνωστά τους προβλήματα, δεν ήταν σε θέση να αναλάβουν στη φάση που βρίσκονται την κατασκευή των νέων φρεγατών. Ο Σκαραμαγκάς χρειάζεται νέες κατασκευαστικές υποδομές και προμήθεια νέου σύγχρονου εξοπλισμού. Στην Ελευσίνα η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και γίνεται δυσκολότερη μετά την αναγγελία της προμήθειας των γαλλικών φρεγατών, αφού άλλαξε η “συνταγή”. Ο αγαπητός κύριος Άδωνις Γεωργιάδης που έχει αναλάβει όλο το project, αν επιθυμεί, ας μας φωτίσει.

Συνεπώς, ας φροντίσει η κυβέρνηση να λύσει τα προβλήματα που υφίστανται και στα δύο ναυπηγεία, ώστε να αποκτήσουν την δυνατότητα συντήρησης των νέων φρεγατών, την κατασκευή των νέων ενδεχομένως γαλλικών κορβετών (που ήταν ο πιθανότερος λόγος της ματαίωσης της αναγγελίας της προμήθειας) και τη συντήρηση και την κατασκευή εμπορικών πλοίων, που επιβάλλεται να είναι το κύριο έργο και των δύο ναυπηγείων με στόχο την τεχνολογική ανάπτυξη της οικονομίας μας με ότι αυτό συνεπάγεται.

Επιπλέον, δεν έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες αναβάθμισης των φρεγατών ΜΕΚΟ, αν και υπάρχει η δυνατότητα στο Ναύσταθμο της Σαλαμίνας. Ενδεχομένως, ένας λόγος ήταν η ανάθεση κατασκευής των αμερικανικών φρεγατών πακέτο με τις ΜΕΚΟ στα ναυπηγεία της Ελευσίνας, όμως μετά την αναγγελία κατασκευής των φρεγατών στη Γαλλία, η δικαιολογία έλαβε τέλος.

Συμφωνία με τις ΗΠΑ

Εδώ έχουμε σε εξέλιξη ένα νέο έργο με πρωταγωνιστές τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών, που ανάλογα με την κατάληξή της θα δούμε αν η πατρίδα μας θα ωφεληθεί οικονομικά, με τις κατάλληλες πολιτικές εγγυήσεις και με σύγχρονο αμυντικό εξοπλισμό. Πολλά έχουν λεχθεί για το περιεχόμενο και την διάρκεια της συμφωνίας. Ακούστηκε από τον κ. Μητσοτάκη ότι η συμφωνία θα είναι πενταετής και όχι ενός έτους ή αορίστου διάρκειας.

Ανεξάρτητα της “συνταγής”, δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν, ότι θα υπάρχουν αμερικανικές βάσεις σχεδόν σε όλη την ελληνική επικράτεια με την υποχρέωσή μας να παραχωρήσουμε βάσεις και όπου αλλού απαιτηθεί μελλοντικά για την κάλυψη των αμερικανικών συμφερόντων στη περιοχή. Ωστόσο, το ερώτημα που προκύπτει είναι, αν η αναμενόμενη αμυντική συμφωνία, θα καλύπτει έστω κατά ελάχιστον τους κανόνες της απλής λογικής, ώστε να εξυπηρετούνται τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, εκτίμησή μου είναι ότι θα υπογράψουμε μία πενταετούς διάρκειας συμφωνία, χωρίς να έχουμε οικονομικά ανταλλάγματα από την ενοικίαση των βάσεων και την προμήθεια σύγχρονου αμυντικού εξοπλισμού, δηλαδή ό,τι ακριβώς προβλέπει η προηγούμενη σύμβαση. Βεβαίως, θα έχουμε πάρει τις προφορικές διαβεβαιώσεις από τις ΗΠΑ για θετικές υποστηρικτικές προθέσεις στα ελληνοτουρκικά, και παράλληλα θα πούμε και ένα μεγάλο “ευχαριστώ”, αφού η πατρίδα μας είναι πολύ μικρή σε όλους τους τομείς για να έχει καλύτερη αντιμετώπιση. Θα είναι δε μεγάλο λάθος αν η εν λόγω συμφωνία θα έχει αόριστη διάρκεια.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version