ΣΧΟΛΙΟ

Τέλος τα Erdoganomics – Η Τουρκία επιστρέφει στην οικονομική ορθοδοξία

Τέλος τα Erdoganeconomics – Η Τουρκία επιστρέφει στην οικονομική ορθοδοξία, Κωνσταντίνος Κόλμερ

Δεν είναι μόνον η επαναφορά των ελληνοτουρκικών σχέσεων σε γαλήνια νερά, είναι κι η επάνοδος της Τουρκίας στην οικονομική ορθοδοξία. Αυτή την εβδομάδα συνεδριάζει το συμβούλιο της Κεντρικής Τραπέζης στην Άγκυρα για νέα αύξηση των επιτοκίων, κατόπιν της προηγηθείσης προ δύο εβδομάδων που εσήμανε το τέλος της χαλαράς νομισματικής πολιτικής της.

Υπ’ αυτή την έννοια, η Τουρκία όχι μόνον εγκαταλείπει τα “οικονομικά” του Ερντογάν, αλλά εναρμονίζεται με την πολιτική επιτοκίων πολλών άλλων χωρών, που ευρίσκονται εις τροχιάν ανόδου των επιτοκίων. Μετά από τις αυξήσεις κατά 0,5% των επιτοκίων του ευρώ, την περασμένη εβδομάδα, οι πιέσεις επί της τουρκικής οικονομίας εντάθησαν σε βαθμό που δεν μπορούν πλέον ν’ αγνοούνται από παράδοξες οικονομικές δοξασίες.

Τα “Erdoganeconomics” όχι μόνον απεδείχθηκαν αναποτελεσματικά στη χαλιναγώγηση του πληθωρισμού, αλλά προκάλεσαν φυγή κεφαλαίων και υποτίμηση της τουρκικής λίρας. Έδρασαν δηλαδή ως τροφοδότης του πληθωρισμού, παρά ως κατασβέστης που πίστευε ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο κλονισμός που προκάλεσε ο σεισμός της 6ης Φεβρουαρίου στην Νοτιοανατολική Τουρκία είχε και οικονομικές εκτός από πολιτικές μετασεισμικές δονήσεις: Η Τουρκία επανέρχεται σιγά-σιγά στην Δύση -ήδη ενέκρινε την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ- κι υιοθέτησε την ακρίβεια του χρήματος ως κλασσικού, αντιπληθωριστικού μέτρου.

Επιστροφή στην οικονομική ορθοδοξία

Ίσως μάλιστα να συνεμορφώθη στις απαιτήσεις του ΔΝΤ, εν όψει ενδεχομένης προσφυγής της για συναλλαγματική διευκόλυνση, καθώς οι ανταλλαγές ρευστότητος/επιτοκίων (SWAP) στερεύουν εξ αιτίας της παγκοσμίου τραπεζικής κρίσεως που ουδόλως παρήλθε, ως πιστεύουν τινές ασήμαντοι κεντρικοί τραπεζίτες, εθισμένοι στους ευσεβείς πόθους κι άλλους καταστρεπτικούς μύθους, όπως η σταθερότης τιμών του ευρώ κι άλλα “ηχηρά” παρόμοια.

Εν τούτοις, η τουρκική στροφή 180 μοιρών στην νομισματική πολιτική ίσως να αποδειχθεί μονιμοτέρα από τον μήνα του μέλιτος που διάγει κατ’ αυτάς το “ζεύγος” Δένδια-Τσαβούσογλου, που βάπτισε το τουρκικόν έθνος εις… ναυτικόν (!). Αφού η Ελλάς συμφωνεί με την υποψηφιότητα Τούρκου για την προεδρία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ). Ελπίζεται να μην μετανοήσουμε…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version