ΘΕΜΑ

Τι θα απογίνουν οι Έλληνες της Μαριούπολης; (upd)

Κόλαση για τους ομογενείς στην Μαριούλη - Άλλοι δύο νεκροί στο Σαρτανά

Το ένα τέταρτο των κατοίκων της Μαριούπολης, είναι ελληνικής καταγωγής, γεγονός που σημαίνει στην πράξη ότι το εκεί προξενείο έχει την έγνοια για 120.000 ομογενείς πολίτες. Είναι το μοναδικό προξενείο που λειτουργεί στην περιοχή και μάλιστα έχει ενισχυθεί εκτάκτως με προσωπικό. Μέχρι χθες είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να μεταφερθούν εκτός περιοχής μόνον 2.000 άτομα, αλλά αυτό σήμερα μπορεί να αλλάξει, καθώς μέχρι σήμερα τα χαράματα δεν περίμεναν βομβαρδισμούς, ενώ αυτοί τελικά άρχισαν και υπάρχουν ήδη αναφορές για τρεις νεκρούς.

Τα χτυπήματα στη Μαριούπολη μοιάζουν σποραδικά και δεν είναι σαφές αν προέρχονται από τον τακτικό ρωσικό στρατό, από τον στρατό των αυτονομημένων ρωσόφιλων ή και αν είναι προβοκάτσιες. Όμως επειδή στον εμφύλιο του 2013 είχαν χαθεί εκεί τριάντα άμαχοι από τέτοια “σποραδικά χτυπήματα”, ο κόσμος φοβάται και αισθάνεται όχι απλώς μεταξύ δύο πυρών, αλλά και μεταξύ πολλών πυρών που μπορεί να έχουν διαφορετικά κίνητρα από τα δύο κυρίαρχα στρατόπεδα.

Κάποιες πληροφορίες, που δεν μπορέσαμε να διασταυρώσουμε, φέρουν πάντως την πόλη αποκλεισμένη, με την έννοια ότι οι Ουκρανοί θέλουν να κρατήσουν εκεί τους αμάχους ως ασπίδα, ώστε η πόλη να μην καταληφθεί από τους Ρώσους. Από θαλάσσης πάλι, η πόλη είναι αποκλεισμένη από το τους Ρώσους. Οι κάτοικοι έχουν μεγάλη αγωνία για την επάρκεια τροφίμων και φαρμάκων.  Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε κάτι, κατά τη γνώμη του καθησυχαστικό, που όμως έχει διπλή ανάγνωση και μπορεί απεναντίας να είναι ανησυχητικό: Ότι υπάρχει στις αποθήκες επάρκεια τροφίμων και καυσίμων για 15 μέρες…

Οι αυτονομημένες περιοχές όμως ή όσες καταλαμβάνονται από Ρώσους, αποκόπτονται εμπορικά λόγω των κυρώσεων από την Δύση και μπορούν να στηριχθούν μόνον στην Ρωσία και στην Λευκορωσία. Μέχρι στιγμής το κέντρο βάρους φαίνεται πως είναι στο Χάρκοβο και στο Κίεβο. Στο Κίεβο όλες οι έξοδοι από την πόλη έχουν πρωτοφανές μποτιλιάρισμα, καθώς ο κόσμος αποχωρεί μαζικά.

Όμως και στην Μαριούπολη βομβαρδίσθηκε το αεροδρόμιο και υπέστη μεγάλες ζημίες ο διάδρομός του. Ο δήμαρχος της πόλης αναφέρει ότι έχουν βομβαρδιστεί και δρόμοι μέσα στην πόλη και ότι καταστράφηκαν περίπου δέκα σπίτια. Όμως όπως φαίνεται οι επιθέσεις είναι στοχευμένες στο αεροδρόμιο και στη στρατιωτική βάση της περιοχής. Πάντως έκλεισαν όλα τα σχολεία και η σύσταση προς τους πολίτες είναι να μην μετακινούνται άνευ σοβαρού λόγου.

Φοβούνται οι Έλληνες της Μαριούπολης

Εν τω μεταξύ σπέρνουν και από διχόνοια μέχρι προβοκάτσιες οι δηλώσεις των ακροδεξιών Ουκρανών που σχημάτισαν το λεγόμενο “Τάγμα του Αζόφ”. Ένας από αυτούς δήλωσε σε ελληνικό μέσο ενημέρωσης ότι «είναι πολλοί οι Έλληνες που θέλουν να πολεμήσουν στο πλευρό μας για την πατρίδα». Το τάγμα αυτό φέρει διακριτικά των ναζί και ο ουκρανικός στρατός το ενέταξε στις δυνάμεις του ζητώντας μόνον ένα πράγμα: να μην κάνουν τα μέλη του ναζιστική προπαγάνδα. Εντούτοις η ταυτότητα του τάγματος είναι σαφής.

Πολλοί είναι εν γένει οι ελληνικής καταγωγής πολίτες στην Ανατολική Ουκρανία, ενώ κάποια χωριά είναι σχεδόν αμιγώς “ελληνικά”. Οι περισσότεροι ομογενείς θέλουν να κρατήσουν ουδέτερη στάση. Αρκετοί πάντως έχουν πάρει θέση, όπως για παράδειγμα στο χωριό όπου προ 15 ημερών Ουκρανοί στρατιώτες σκότωσαν έναν ομογενή και τραυμάτισαν άλλους δύο σε ένα επεισόδιο που υποβιβάσθηκε σε “καβγά καφενείου”.

Το συγκεκριμένο χωριό κάθε άλλο παρά ουδέτερο ήταν, γιατί αν και είχε ψηφίσει να ενταχθεί στην φιλορωσική Αυτόνομη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονμπάς, τελικά καταλήφθηκε από ουκρανικές δυνάμεις. Υπάρχουν πάντως και πολλοί ομογενείς που έχουν καθαρά φιλο-ουκρανική προσέγγιση και αντιρωσικά αισθήματα. Όσο για την σύσταση του πληθυσμού εν γένει, πέραν των δικών μας ομογενών, πολλοί είναι ρωσικής καταγωγής και όχι απλώς ρωσόφιλοι.

Η κ. Ελένη Ντόμπρα, αντιπρόεδρος Ελληνικών Συνδέσμων Μαριούπολης, δήλωσε στο in.gr «Είμαστε καλά, αλλά όχι ασφαλείς. Ο Θεός βοηθός, προσπαθούμε να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας. Η χώρα μας βομβαρδίζεται από όλες τις πλευρές». Το “πρόβλημα” της Μαριούπολης είναι ότι αφ’ ενός βρίσκεται σε λιμάνι στρατηγικής σημασίας, αφ’ ετέρου ανήκει σε βαριά βιομηχανική ζώνη σημαντική για Ουκρανούς και Ρώσους.

Έξω από τις κλειστές τράπεζες στην Μαριούπολη –όπως εξάλλου σε όλη την Ουκρανία– κάνουν ουρές πολίτες για αναλήψεις από ΑΤΜ, γιατί ανακοινώθηκε περιορισμός στις αναλήψεις μετρητών. Ουρές υπάρχουν και στα βενζινάδικα της πόλης. Ήδη πάντως το προξενείο έχει αναλάβει την μεταφορά 35 Ελλήνων υπηκόων (δηλαδή όχι ομογενών) που είχαν δραστηριοποιηθεί πρόσφατα στη Μαριούπολη και δήλωσαν ότι θέλουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Θα μεταφερθούν οδικώς στην Ελλάδα με δύο πούλμαν, από σχετικά ασφαλείς διαδρομές στην Ουκρανία και εν συνεχεία μέσω Ρουμανίας.

Eν τω μεταξύ αδιασταύρωτες πληροφορίες φέρουν να βομβαρδίσθηκε μια αγορά και ένα κτήριο 9 ορόφων στην Μαριούπολη. Αν αυτό αληθεύει, είναι πολύ πιθανόν να υπάρχουν απώλειες μεταξύ των αμάχων της πόλης.

Σύσκεψη στο ΥΠΕΞ

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συγκάλεσε νέα σύσκεψη για τους ομογενείς και τους Έλληνες υπηκόους. Η σύσκεψη της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων θα λάβει χώρα σήμερα στις 17.30. Εν συνεχεία θα γίνουν συνεννοήσεις με τον πρέσβη των ΗΠΑ, της Ουκρανίας, της Πολωνίας, της Λιθουανίας, της Εσθονίας και της Λετονίας και αύριο το πρωί θα γίνουν διαδοχικές συναντήσεις με τους πρέσβεις της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο Γενικός Γραμματέας Θεμιστοκλής Δεμίρης θα καλέσει εκ νέου και τον Ρώσο Πρέσβη.

Όσον αφορά στην απομάκρυνση των Ελλήνων υπηκόων αλλά και των ομογενών, αυτή προγραμματίζεται από την ελληνική πρεσβεία στο Κίεβο και από τα γενικά προξενεία στην Μαριούπολη και στην Οδησσό. Σύμφωνα με πληροφορίες, υφίσταται σχέδιο εκκένωσης, μη ανακοινώσιμο όμως, λόγω της ανάγκης προστασίας όσων θέλουν να αποχωρήσουν. Το σχέδιο αυτό αναπροσαρμόζεται με βάση τα δεδομένα. Αναμένεται ουσιαστικά κατάπαυση του πυρός προκειμένου να απομακρυνθούν οι άμαχοι,

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version