ΑΝΑΛΥΣΗ

Το Κυπριακό εξαρτάται από τα κέφια της ΝτιΚάρλo!

Το Κυπριακό εξαρτάται από τα κέφια της ΝτιΚάρλo! Κώστας Βενιζέλος

Οι κινήσεις της Λευκωσίας στην περιοχή, όπως οι επισκέψεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, αποσκοπούν στην ενίσχυση των πυλώνων συνεργασίας με τα γειτονικά κράτη και γίνονται παράλληλα με άλλες ενέργειες και πρωτοβουλίες σε άλλα πεδία. Η Κυπριακή Δημοκρατία προωθεί συστηματικά και εντατικά την πρωτοβουλία της για εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κυπριακό και ενόψει τούτου, όπως είναι γνωστό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συμμετάσχει αυτή την εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο περιθώριο των εργασιών, του οποίου θα έχει επαφές για να επεξηγήσει την πρότασή του.

Πρόκειται για ένα δύσκολο μεν εγχείρημα, ωστόσο, είναι πρόδηλο πως η απόφαση της κυπριακής πλευράς είναι ότι η πρόταση θα προωθηθεί μέχρι τέλους. Η Λευκωσία επενδύει σε αυτή την προσπάθεια της στην υποστήριξη, που μπορεί να τύχει η πρωτοβουλία της από το Παρίσι και το Βερολίνο. Η Γαλλία με την πρόσκληση που έχει απευθύνει ο Πρόεδρος Μακρόν προς τον κ. Χριστοδουλίδη να επισκεφθεί το Παρίσι, θεωρήθηκε από τη Λευκωσία ως πολύ ενθαρρυντική ένδειξη. Κυρίως γιατί γνωρίζουν στη γαλλική πλευρά πως προτεραιότητα Χριστοδουλίδη σε αυτή τη φάση είναι να πετύχει την εμπλοκή της ΕΕ.

Πέραν από τη Γαλλία, για τη Λευκωσία στόχος παραμένει να πεισθεί και ο άλλος ισχυρός εταίρος μας στην Ένωση, η Γερμανία και να στηρίξει την πρωτοβουλία. Ο Πρόεδρος αναμένεται ότι θα έχει μια πρώτη συζήτηση για το θέμα με τον καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, στο περιθώριο της επικείμενης συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Υπενθυμίζεται συναφώς ότι η εμπλοκή της ΕΕ συνδέεται και με το διορισμό μιας πολιτικής προσωπικότητας και επί τούτου η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ονόματα υπόψη της, πλην όμως δεν εξαρτάται η επιλογή μόνο από την ίδια. Εξαρτάται από τους εταίρους μας στην Ένωση, αλλά και από τη στάση της Άγκυρας έναντι της πρωτοβουλίας γενικά και της επιλογής του ειδικού απεσταλμένου ειδικά. Την ίδια ώρα, υπάρχουν ανοικτά κανάλια επικοινωνίας με την Ουάσινγκτον και αναμένονται σύντομα ανακοινώσεις αναφορικά με τη συνεργασία των δυο χωρών. Στο πεδίο αυτό εργάζεται η Λευκωσία αλλά και η ομογένεια.

Είναι σαφές, πάντως, ότι σε αυτή τη φάση, όπως επιβεβαιώνεται και από την επίσκεψη της αναπληρώτριας Γενικής Γραμματέως του ΟΗΕ, Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο, στην Κύπρο, δεν υπάρχουν προοπτικές για να σπάσει το αδιέξοδο. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν θα γίνουν βήματα. Όλα θα εξαρτηθούν από την ενημέρωση ΝτιΚάρλο προς τον Γενικό Γραμματέα και πως ο τελευταίος θα αποφασίσει να κινηθεί. Θα εξαρτηθεί και από το ενδεχόμενο να υπάρξουν αιφνιδιαστικές κινήσεις από την Άγκυρα, σε μια προσπάθεια να “σπάσει” τις πρωτοβουλίες της Λευκωσίας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version