ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πέθανε η Φώφη Γεννηματά – Θλίψη στον πολιτικό κόσμο (upd)

Πέθανε η Φώφη Γεννηματά – Θλίψη στον πολιτικό κόσμο

Η Φώφη Γεννηματά άφησε την τελευταία της πνοή σήμερα στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Η κατάστασή της ήταν από χθες κρίσιμη. Νοσηλεύονταν από τις 11 Οκτωβρίου στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, αλλά τελικά δεν τα κατάφερε. Υπήρξε υποτροπή στην υγείας της από την περασμένη Άνοιξη, αλλά φαινεται ότι εξαιτίας των πολιτικών της υποχρεώσεων δεν έδωσε την προσοχή που έπρεπε. Η είδηση του θανάτου της προκάλεσε θλίψη στον πολιτικό κόσμο.

Η κηδεία της Φώφης Γεννηματά θα τελεστεί στην Μητρόπολη Αθηνών την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου στις 14:00  και από τις 10:00 το πρωί η σορός  θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα και μετά την εξόδιο ακολουθία θα ακολουθήσει η ταφή της στο Α Νεκροταφείο. Επίσης, με απόφαση του πρωθυπουργού την ημέρα της κηδείας κηρύσσεται εθνικό πένθος. Η κα  Γεννηματά είχε μάλιστα μιλήσει για το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε. Στις 11 Οκτωβρίου η υγεία της παρουσίασε επιδείνωση και κρίθηκε απαραίτητη η μεταφορά της στον Ευαγγελισμό. Το νοσοκομείο Ευαγγελισμός ανακοίνωσε ότι :«Σήμερα 25/10/2021 και ώρα 12:04 μμ στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, απεβίωσε η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά μετά από πολυετή μάχη και παρά τις προσπάθειες των θεραπόντων ιατρών. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους της».

Θερμά συλλυπητήρια εξέφρασαν και συνεχίζουν να εκφράζουν σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος. Η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου σε δήλωσή της ανέφερε: «Αποχαιρετάμε την Φώφη Γεννηματά με βαθιά αισθήματα συγκίνησης. Μια γενναία γυναίκα που έδωσε με αξιοπρέπεια όλες τις μάχες της ζωής της, τις πιο μικρές και τις πιο μεγάλες, χωρίς να χάσει ποτέ το φωτεινό της χαμόγελο. Υπηρέτησε με συνέπεια και πολιτικό ήθος τις αρχές της και τον δημόσιο βίο. Με μια ευγένεια ψυχής που θα λείψει σε όλους μας. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά της, στους δικούς της ανθρώπους. Ο πόνος τους αυτές τις δύσκολες ώρες είναι και δικός μας».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι «με θλίψη και συντριβή πληροφορήθηκα την απώλεια της Φώφης Γεννηματά. Την αποχαιρετώ με σεβασμό. Αλλά και πλημμυρισμένος από τις σκέψεις που προκαλεί ο τόσο άδικος και πρόωρος χαμός της. Γιατί η πολιτική υπάρχει για να είναι, πριν απ’ όλα, ανθρώπινη. Η Φώφη υπήρξε ένας μαχητής της ζωής, πολεμώντας με αξιοπρέπεια τις δυσκολίες της υγείας της και τον εχθρό που χτύπησε την οικογένειά της. Και έμεινε όρθια ως το τέλος, υπηρετώντας το καθήκον της».

»Έγινε, έτσι, σύμβολο θάρρους για όλες τις γυναίκες, αλλά και τους άνδρες που δοκιμάζονται από σοβαρές ασθένειες. Κι έναν πόντο πιο ψηλά να πάτε άνθρωποι, ευχαριστώ θα σας πει ο Θεός», έγραψε ο αγαπημένος της ποιητής Οδυσσέας Ελύτης. Και η Φώφη ήταν ένας άνθρωπος που με τη δράση και το παράδειγμά της, πράγματι, ανέβηκε πολύ ψηλά. Στα θερμά συλλυπητήρια όλων των Ελληνίδων και των Ελλήνων προς τα παιδιά, τον σύζυγο και τους δικούς της ανθρώπους, προσθέτω και τα δικά μου».

O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ  Αλέξης Τσίπρας  σε αναρτησή του ανέφερε: «Με βαθιά θλίψη πληροφορήθηκα τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά. Έδωσε με πείσμα και αξιοπρέπεια τη μάχη για τη ζωή μέχρι το τέλος. Η απώλειά της αφήνει πιο φτωχή την πολιτική ζωή της χώρας. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους συντρόφους της». 

Επίσης και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε αναρτησή του ανέφερε: «Πόσο κρίμα! Μερικές φορές δεν υπάρχουν λόγια για να εκφράσεις αυτό που νοιώθεις. Το να αποχαιρετήσω την Φώφη Γεννηματά, μια νέα γυναίκα, μητέρα, σύζυγο, συμπατριώτισσα κι άξια πολιτικό, μου είναι εξαιρετικά δύσκολο. Η Φώφη έφυγε από τη ζωή όπως έζησε τη ζωή: έντιμη κι αγωνίστρια! Ο πολιτικός κόσμος είναι πιο φτωχός. Στους οικείους της εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια. Ήταν τιμή μου που γνώρισα και συνεργάστηκα με τον άνθρωπο και πολιτικό Φώφη Γεννηματά. Αιωνία της η μνήμη!»

«Αποχαιρετούμε τη Φώφη Γεννηματά με σεβασμό στη συνεπή πορεία της, στην αξιοπρεπή πολιτική της διαδρομή, στη γενναιότητα με την οποία έδωσε την πιο δύσκολη μάχη της. Στην οικογένειά της εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου» ανέφερε στο συλλυπητήριο μήνυμα του για τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά, ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής.

«Μια θαρραλέα γυναίκα, μια προοδευτική ηγέτης, έφυγε πολύ νωρίς», αναφέρει για το χαμό της Φώφης Γεννηματά η πρόεδρος της ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ιράτσκε Γκαρσία Πέρεζ. «Τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια της Φώφης Γεννηματά και στους φίλους μας στην πολιτική ομάδα του ΚΙΝΑΛ. Μια θαρραλέα γυναίκα, μια προοδευτική ηγέτης, έφυγε πολύ νωρίς. Ας αναπαυθεί εν ειρήνη» έγραψε στο twitter.

 

Βιογραφικό

Η Φώφη Γεννηματά ήταν κόρη του Γιώργου Γεννηματά που ήταν ηγετικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και η ίδια κατάφερε να διακριθεί στον πολιτικό στίβο, κερδίζοντας και την ηγεσία του κόμματος. Τραγική ειρωνεία είναι ότι ο πατέρας της Γιώργος Γεννηματάς όσο και η μητέρα της Κάκια έφυγαν από την ζωή σε μικρό χρονικό διάστημα χτυπημένοι από το καρκίνο.

Φοίτησε στα Εκπαιδευτήρια Κωστέα Γείτονα και σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών απ’ όπου αποφοίτησε το 1987, ενώ το 1986, προτού αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο, διορίστηκε υπάλληλος στην Εθνική Τράπεζα από τον οποία και συνταξιοδοτήθηκε σε ηλικία 51 ετών, μία σύνταξη την οποία δεν λάμβανε καθώς είχε την ιδιότητα του βουλευτή.

Είχε  παντρευτεί δύο φορές και είχε  τρία παιδιά. Πρώτος σύζυγος της Φώφης Γεννηματά ήταν ο Αλέξανδρος Ντέκας. Ο δεύτερος σύζυγός της ήταν  ο Ανδρέας Τσούνης τον οποίο παντρεύτηκε το 2003.  Η κα. Γεννηματά εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής (Α’ Αθήνας) με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ τον Απρίλιο του 2000 και στις 21 του ίδιου μήνα εξελέγη γραμματέας της Βουλής των Ελλήνων. Στις 3 Οκτωβρίου του 2001, επανεξελέγη γραμματέας του προεδρείου της Βουλής.

Το Μάιο του 2000, εξελέγη γραμματέας της διαρκούς κοινοβουλευτικής Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Τον Οκτώβριο του 2001, στο 6ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, εξελέγη για πρώτη φορά μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και το Νοέμβριο του ίδιου χρόνου, εξελέγη από την ΚΕ γραμματέας του Τομέα Παιδείας και Εκπαίδευσης του κόμματος. Τον ίδιο μήνα, εξελέγη γραμματέας της Διαρκούς Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version