ΔΙΕΘΝΗ

Τί είπε ο Στόλτενμπεργκ για το αίτημα της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ

Τί είπε ο Στόλτενμπεργκ για το αίτημα της Ουκρανίας να μπει στο ΝΑΤΟ (video),
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις μετά την προσάρτηση στη Ρωσία τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών, που υπέγραψε ο πρόεδρος Πούτιν. Οι ΗΠΑ και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ανακοίνωσαν ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν ποτέ αυτή την πράξη της Μόσχας. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι καταθέτει επίσημο αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ. Αμέσως μετά ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Γενς Στόλτενμπεργκ έδωσε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες. 

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η πόρτα του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτή για όλες τις χώρες της ΕΕ και πρόσθεσε ότι το αίτημα της Ουκρανίας θα εξεταστεί όπως αποφασίστηκε στη νατοϊκή σύνοδο της Ισπανίας, τον περασμένο Ιούνιο. Για την ένταξη της χώρας θα πρέπει, όπως υπενθύμισε, να συμφωνήσουν όλες οι χώρες του Οργανισμού. Ουσιαστικά παρέπεμψε στο μέλλον, εκτός και αν η ΕΕ αποφασίσει να παρακάμψει όλες τις διαδικασίες και να δεχθεί την ένταξη της Ουκρανίας στους κόλπους της, κάτι που επίσης προϋποθέτει ομοφωνία. Ο γραμματέας τόνισε ότι «το ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την προσάρτηση των τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών στη Ρωσία» και χαρακτήρισε την απόφαση Πούτιν ως «απόδειξη του αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει».

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η Ουκρανία έχει δικαίωμα να επιχειρήσει να ανακαταλάβει τα υπό ρωσική κατοχή εδάφη που η Μόσχα μονομερώς και παρανόμως προσάρτησε. «Αυτά τα εδάφη είναι ουκρανικά» και «οι νατοϊκοί σύμμαχοι δεν τα αναγνωρίζουν ως κομμάτι της Ρωσίας», όπως είπε. Ο Στόλτενμπεργκ κάλεσε τον Πούτιν να δώσει ένα τέλος στον πόλεμο τον οποίο η ρωσική πλευρά ξεκίνησε. «Εάν αφήσουμε τον Πούτιν να νικήσει στην Ουκρανία, θα είναι καταστροφικό για την Ουκρανία, θα είναι καταστροφικό και για εμάς», δήλωσε ο γραμματέας, σύμφωνα με τον οποίο οι τελευταίες κινήσεις της ρωσικής πλευράς αποτελούν «την πιο σοβαρή κλιμάκωση» από την έναρξη της εισβολής τον περασμένο Φεβρουάριο.

 

Δηλώσεις Μπάιντεν για Ουκρανία και Nord Stream

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι η προσάρτηση ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία είναι μια ένδειξη ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν αντιμετωπίζει δυσκολίες στον πόλεμο και προειδοποίησε τη Μόσχα ότι «οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν κάθε εκατοστό του εδάφους των χωρών μελών του ΝΑΤΟ». Ο Μπάιντεν τόνισε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους δεν θα επιτρέψουν να τους εκφοβίζει ο Πούτιν. «Η Αμερική και οι σύμμαχοί της είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν κάθε εκατοστό εδάφους του ΝΑΤΟ», είπε.

  Κλείνουν οι κάλπες για τις τέσσερις προσαρτήσεις στη Ρωσία - Τί ακολουθεί

Ο Μπάιντεν υποσχέθηκε επίσης ότι θα στείλει υποβρύχια στην περιοχή όπου σημειώθηκαν οι εκρήξεις στους υποθαλάσσιους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2, «για να διαπιστωθεί τι ακριβώς συνέβη». Χαρακτήρισε το συμβάν «πράξη δολιοφθοράς».

Δηλώσεις Ζελένσκι για τις προσαρτήσεις

Νωρίτερα σε συνεδρίασή του, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας συζήτησε μέτρα στο στρατιωτικό πεδίο και στο διπλωματικό επίπεδο ως απάντηση στις ανακοινώσεις Πούτιν για την προσάρτηση ουκρανικών εδαφών. «Συζητήθηκαν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν αμέσως για τη συλλογική ασφάλεια του Ευρωατλαντικού χώρου και της Ουκρανίας», σημειώνεται σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του προέδρου της Ουκρανίας Ζελένσκι. Αμέσως μετά ανακοίνωσε ότι κατέθεσε αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ.

O Ζελένσκι τόνισε πως οι περιοχές που προσαρτήθηκαν από τη Ρωσία θα επιστρέψουν στη χώρα του, σε μια πρώτη αντίδραση μετά την τελετή στο Κρεμλίνο. «Έχουμε την κατάσταση υπό έλεγχο», ανέφερε ο Ζελένσκι στο Telegram μετά τη σύσκεψη και πρόσθεσε: «Όλα θα γίνουν ξανά Ουκρανία» πρόσθεσε. Ο Ζελένκσι αναφέρθηκε και στην δήλωση Πούτιν για επάνοδο στο τραπέζι του διαλόγου, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να γίνει κανένας διάλογος ενόσω ο Πούτιν παραμένει πρόεδρος της Ρωσίας. H βιντεοσκοπημένη δήλωση Ζελένσκι:

 

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι