ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Έτοιμος για τολμηρές λύσεις ο Μητσοτάκης – Κάλυψε πλήρως τον Χαρδαλιά

Έτοιμος για τολμηρές λύσεις ο Μητσοτάκης – Κάλυψε Χρυσοχοΐδη και Χαρδαλιά

Τρεις ημέρες μετά το τηλεοπτικό του μήνυμα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε συνέντευξη Τύπου για τις πυρκαγιές, τους κυβερνητικούς χειρισμούς και τον τρόπο που αντέδρασε ο κρατικός μηχανισμός.

«Η κλιματική κρίση είναι εδώ και μας δείχνει ότι όλα πρέπει να αλλάξουν: από τον προσανατολισμό της οικονομίας, μέχρι την ενεργειακή πολιτική και από τη λειτουργία του κράτους μέχρι και την συμπεριφορά των πολιτών», τόνισε στην εισαγωγική τοποθέτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι «τα δεδομένα απαιτούν τολμηρές λύσεις» για τις οποίες δήλωσε έτοιμος.

Ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι «πρωταρχικός μας στόχος στις φυσικές καταστροφές ήταν, είναι και θα είναι η προστασία της ζωής», απαντώντας εμέσως στην κριτική που του ασκεί η αντιπολίτευση ότι το κυβερνητικό σχέδιο περιλάμβανε μόνον εκκενώσεις. «Πετύχαμε να προστατέψουμε χιλιάδες ανθρώπους, χάσαμε όμως δάση και περιουσίες» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνοντας εξαρχής και έναν τόνο αυτοκριτικής. Παραλλήλως ανέφερε ότι είχαμε σχεδόν 100 ταυτόχρονες πυρκαγιές κάθε ημέρα και υπεραμύνθηκε για άλλη μία φορά της πολιτικής των εκκενώσεων, τονίζοντας ότι το σημαντικό είναι ότι δεν θρηνήσαμε θύματα.

Δείτε τη συνέντευξη του πρωθυπουργού:

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε όλους όσοι μετείχαν στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, αλλά και τα ΜΜΕ, «ειδικά τους ρεπόρτερ που βρέθηκαν στο πεδίο για την αντικειμενική κάλυψη των γεγονότων» και «βοήθησαν την κοινή γνώμη και εμάς να αντιληφθούμε τι συμβαίνει». Σχολιάζοντας την κατάσταση στα μέτωπα της φωτιάς, κατά τη σημερινή δέκατη ημέρα, ο πρωθυπουργός είπε ότι «είμαστε εδώ για να μιλήσουμε για όλα, πόσο θωρακισμένοι ήμασταν, αλλά και τι λάθη κάνουμε, πώς οργανώσαμε την Πολιτική Προστασία».

Τονίζοντας ότι η κλιματική κρίση είναι εδώ και μας υποδεικνύει πως όλα πρέπει να αλλάξουν πρόσθεσε ότι «η απολιγνιτοποίηση, οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ μας δίνουν πολύ ισχυρά χρηματοδοτικά εργαλεία» για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης και πρόσθεσε ότι «με το νέο κλιματικό νόμο που θα ψηφιστεί εντός των επομένων μηνών, η Ελλάδα θα καταθέσει στα διεθνή φόρα τολμηρές προτάσεις». Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά την MED9, στην οποία, όπως είπε «θα καταστεί η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής κυρίαρχο θέμα», τονίζοντας ότι φιλοδοξία του είναι «να υπογράψουμε την Διακήρυξη των Αθηνών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στη Μεσόγειο».

Η απόδοση ευθυνών 

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις τυχόν αστοχίες που θα εντοπιστούν και τις ευθύνες που θα αποδοθούν και το κατά πόσο αυτή η απόδοση θα γίνει σε πολιτικό ή υπηρεσιακό επίπεδο, ο πρωθυπουργός είπε: «Μίλησα απηχώντας και το προσωπικό μου συναίσθημα, αλλά αξιολογώντας και τον ρόλο μου ως πρωθυπουργός και ζήτησα συγνώμη από τους πολίτες. Αυθόρμητη συμπεριφορά αλλά και πολιτική πράξη ήταν η συγνώμη μου, που σηματοδοτεί την απόφαση για δράση. Είναι μία προωθητική ενέργεια, η αφετηρία για να γίνουν αυτά που πρέπει να γίνουν, ώστε να μην επαναληφθεί αυτή η εμπειρία στο μέλλον».

Πρόσθεσε επίσης ότι «κάποια μαθήματα τα έχουμε ήδη πάρει» και ότι «οι ευθύνες, στον βαθμό που μπορούν να προσωποποιηθούν, θα αποδοθούν την κατάλληλη στιγμή και σίγουρα όχι την ώρα της μάχης». «Οι ευθύνες δεν αφορούν μόνο σε πρόσωπα και δεν πρέπει να αποδίδονται εν βρασμώ ψυχής», συμπλήρωσε.

Η Επιτροπή Μπένου

Τονίζοντας ότι η καταστροφή ξεπερνά την οικονομική επίπτωση από την πυρκαγιά, ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση για την αξιοποίηση του Σταύρου Μπένου, είπε ότι ζήτησε βοήθεια «από έναν έμπειρο άνθρωπο που γνωρίζει να χτίζει ο ίδιος μέσα από συντρίμμια, προκειμένου να χτίσουμε το μέλλον της Εύβοιας». Είπε επίσης ότι οι παρεμβάσεις θα γίνουν σε δυο επίπεδα. Πρώτον οι βραχυπρόθεσμες για την ανακούφισης των πληγέντων και ακολούθως, επίσης άμεσες, παρεμβάσεις για το φυσικό περιβάλλον, ώστε οι περιοχές που επλήγησαν να προστατευθούν από καιρικά φαινόμενα.

Αναφερόμενος στο πακέτο στήριξης της Βόρειας Εύβοιας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι είναι «το ενδεδειγμένο, και όχι γενναιόδωρο», προσθέτοντας ότι «πρέπει να γίνει γρήγορα η εκταμίευση των χρημάτων και να ενοποιηθούν σε μια πλατφόρμα όλα τα Ταμεία αρωγής για να γίνει μια αίτηση από τους πολίτες για να αποζημιωθούν.

Ειδικά για την επιλογή του πρώην υπουργού κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ είπε: «Γνωρίζω τον κ. Μπένο καλά, έχω προσωπική άποψη, και την επόμενη Τετάρτη θα συναντηθώ μαζί του για να βάλουμε μπρος τη μακροπρόθεσμη δουλειά ανάταξης της οικονομίας της περιοχής με έργα υποδομής» είπε ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας ότι «θα έχουμε αντικειμενική εκτίμηση ζημιάς στον αγροτικό τομέα και θα στηρίξουμε τον τουρισμό της Βόρειας Εύβοιας. Έχουμε χρηματοδοτικά εργαλεία και τη γνώση να πετύχουμε την ανάταξη. Καταλαβαίνω απόλυτα την οργή και την απογοήτευση των κατοίκων της βόρειας Εύβοιας».

Κάλυψη σε Χαρδαλιά

Με αφορμή ερώτηση σχετικά με τις εκκενώσεις και την κριτική της αντιπολίτευσης, ότι ναι μεν σώθηκαν ζωές, αλλά χάθηκαν περιουσίες, ο πρωθυπουργός είπε ότι δυσκολεύεται να αντιληφθεί «ποιος μπορεί να ασκεί κριτική για μια πολιτική η οποία έχει ως υπέρτατο στόχο την προστασία της ανθρώπινης ζωής» και πρόσθεσε ότι θεωρεί «χυδαία τη σπέκουλα που χτίστηκε, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πάνω στην επιλογή των εκκενώσεων».

Χωρίς ευθεία αναφορά στην τραγωδία στο Μάτι, συμπλήρωσε ότι «έχουμε πολύ τραυματικές εμπειρίες στο συλλογικό υποσυνείδητο από άλλες πυρκαγιές του παρελθόντος» και εξήρε τη λειτουργία του 112, επισημαίνοντας ότι ένα τέτοιο σύστημα δεν διαθέτουν άλλες πολύ πιο οργανωμένες χώρες, όπως ίσως ούτε η Γερμανία. «Χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες και των πυροσβεστών και των εθελοντών και των ίδιων των πολιτών, σώθηκαν αμέτρητα σπίτια» είπε, υπογραμμίζοντας «ότι ο αριθμός των καμένων σπιτιών δεν είναι τόσο μεγάλος, σε σχέση με την έκταση της πυρκαγιάς».

Σε άλλη ερώτηση, για τα εναέρια μέσα, απάντησε ότι ήταν περισσότερα από κάθε άλλη φορά, τονίζοντας ότι υπήρχαν επιπλέον 20 εναέρια μέσα, από τα ρωσικά αεροσκάφη Ιλιούσιν, έως τα μικρά ελικοφόρα που απεστάλησαν από πολλές χώρες. Στην ερώτηση για το που ήταν τα εναέρια μέσα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρέπεμψε στις εξηγήσεις Χαρδαλιά, καλύπτοντας ουσιαστικά τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας.

Για τη δήλωση Χρυσοχοΐδη πάντως, ότι ήταν «και πυροσβέστης και επιτελικός» είπε ότι ο ρόλος ενός υπουργού που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή δεν είναι μόνο να συντονίζει, αλλά να βρίσκεται και κοντά στις δυνάμεις για να τις ενθαρρύνει,«όχι κατ’ ανάγκη να τις κατευθύνει γιατί αυτή είναι δουλειά των προϊσταμένων της Πυροσβεστικής».

Πρόσθεσε επίσης ότι νομίζει πως αυτό έκαναν οι κ.κ. Χρυσοχοΐδης και Χαρδαλιάς, κλείνοντας την απάντησή του με την φράση, ότι προτιμά «έναν υπουργό ο οποίος είναι παρών στο πεδίο παρά κάποιον ο οποίος είναι εξαφανισμένος». Η δήλωσή του πάντως για τον Χρυσοχοΐδη μπορεί να διαβαστεί και αλλιώς.

Το επιτελικό κράτος

Το ίδιο έπραξε και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι φταίει τελικά: ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας, τα πρόσωπα που διαχειρίστηκαν την πυρκαγιά ή το  ανεπαρκές επιτελικό κράτος; «Θεωρώ πολύ σημαντικό να δούμε με καθαρό μυαλό, τι πήγε λάθος και πώς θα γίνουμε καλύτεροι από δω και στο εξής» είπε ο πρωθυπουργός, μεταθέτοντας για αργότερα τις κρίσεις.

Γίνεται μια μεγάλη κουβέντα για το ζήτημα της πρόληψης είπε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνησή του έδωσε φέτος 51 εκατομμύρια  για πρόληψη και προγραμματίζει να δώσει  πολύ περισσότερα, ενώ στη συνέχεια ανέφερε ως παράδειγμα ότι, με πρωτοβουλία της Πολιτικής Προστασίας καθαρίστηκαν 19 οικισμοί και κοινότητες, ανάμεσά τους η  Ιπποκράτειος Πολιτεία, για την οποία τόνισε ότι σώθηκε, παρότι χάθηκαν κάποια σπίτια.

Αναφερόμενος στη φωτιά στην Βαρυμπόμπη, πρόσθεσε ότι «δυστυχώς δεν προφθάσαμε να την καθαρίσουμε». Σε ό,τι αφορά τα πρώην “Βασιλικά Κτήματα”, αφού είπε ότι τα έχει στην καρδιά του, όπως και πολλοί Αθηναίοι, σημείωσε ότι ήταν προτεραιότητα να γίνουν παρεμβάσεις για να μην έχουμε κάποια ζημιά. Εξέφρασε ωστόσο τη λύπη του, που παρ΄τις προσπάθειες ζημιά υπήρξε, αν και η αρμόδια υπουργός ανέφερε χθες το αντίθετο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα που αφορούν την οργάνωση, τις αρμοδιότητες και την στελέχωση, ειδικά των δασικών υπηρεσιών, για να τονίζει στη συνέχεια ότι πλέον υπάρχει «μία ενιαία δασική πολιτική και δύο πυλώνες: η Πολιτική Προστασία για τη διαχείριση της κρίσης και το Υπουργείο Περιβάλλοντος που θα χαράσσει τη δασική πολιτική». Παραδέχθηκε επίσης ότι πολλά πρέπει να αλλάξουν, όμως σε ό,τι αφορά την κριτική στο επιτελικό κράτος είπε ότι τολμά να πει στους επικριτές του πως «αυτό που παραλάβαμε δε ήταν σίγουρα επιτελικό και σε πολλές περιπτώσεις ούτε κράτος».

Εμπρησμοί και σενάρια

Σε ό,τι αφορά τυχόν καθυστερήσεις στην κατάθεση αιτήματος για ευρωπαϊκή βοήθεια ο πρωθυπουργός είπε ότι ξεπεράσαμε τις προσδοκίες και ότι αυτό έγινε γιατι «σηκώθηκαν πολλά τηλέφωνα», ενώ για τη φημολογία που συνδέει το Τατόι με επενδύσεις σε real estate και την Εύβοια με ανεμογεννήτριες, είπε ότι παρακολουθεί και ο ίδιος αυτήν την συζήτηση, την οποία χαρακτήρισε «παντελώς ανυπόστατη γιατί το Σύνταγμα προβλέπει την άμεση κήρυξη των καμένων εκτάσεων σε αναδασωτέες».

Επίσης, σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να υπήρξε σχέδιο εμπρησμών ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού είπε ότι αυτό θα το διερευνήσει η Δικαιοσύνη, την οποία εμπιστεύεται, πρόσθεσε ότι «είναι βέβαιο ότι δεν ήταν όλες οι πυρκαγιές τυχαίες» , αλλά δεν έχει τα στοιχεία για να πει, αν ήταν οργανωμένο σχέδιο». Τέλος, σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών είπε ότι δεν αποτελούν στρατηγική της κυβέρνησης και ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι