ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πτήσεις νεύρων σε Βαλτική και Ιαπωνική Θάλασσα – Τι δήλωσε η Μόσχα

Ρωσικό Su-35 αναχαίτισε αμερικανικά B-52N στη Βαλτική δήλωσε η Μόσχα

Ρωσικό μαχητικό Su-35 απέτρεψε παραβίαση του εναέριου χώρου της Ρωσίας από δύο στρατηγικά βομβαρδιστικά B-52 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ που πετούσαν πάνω από τη Βαλτική Θάλασσα, ανέφερε το Κέντρο Ελέγχου Εθνικής Άμυνας στη Μόσχα. Με άλλη ανακοίνωση αναφέρει ότι ρωσικά βομβαρδιστικά έκαναν πτήσεις στην ουδέτερη ζώνη της Ιαπωνικής Θάλασσας. 

Συγκεκριμένα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ ότι «στις 20 Μαρτίου, τα ραντάρ των δυνάμεων αεράμυνας της Δυτικής Στρατιωτικής Περιφέρειας εντόπισαν αεροπορικούς στόχους που κινούνταν προς την κατεύθυνση των συνόρων της Ρωσίας πάνω από τη Βαλτική Θάλασσα. Αναγνωρίστηκαν ως δύο στρατηγικά βομβαρδιστικά B-52H της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ».

Προκειμένου να αποφευχθεί η παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου της Ρωσίας, ένα ρωσικό μαχητικό Su-35 απογειώθηκε και στη συνέχεια το πλήρωμά του ενημέρωσε τα αμερικανικά αεροσκάφη να αλλάξουν πορεία. «Μετά την απομάκρυνση ξένων στρατιωτικών αεροσκαφών, το ρωσικό μαχητικό επέστρεψε στο αεροδρόμιο της πατρίδας του», ανέφερε το Κέντρο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας και πρόσθεσε ότι δεν παραβιάστηκαν τα ρωσικά σύνορα.

Ασκήσεις του ΝΑΤΟ στη Βαλτική

Από τις ΗΠΑ δεν υπάρχει καμία δήλωση επιβεβαίωσης ή διάψευσης του περιστατικού που ανέφερε η Μόσχα. Την προηγούμενη εβδομάδα το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι βρετανικά και γερμανικά μαχητικά αεροσκάφη αναχαίτισαν ρωσικό αεροσκάφος που πετούσε κοντά στον εσθονικό εναέριο χώρο. Σύμφωνα με δήλωση της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας του Ηνωμένου Βασιλείου (RAF) ήταν η δεύτερη αναχαίτιση τις τελευταίες ημέρες καθώς το ΝΑΤΟ διεξάγει κοινές προσπάθειες εναέριας αστυνόμευσης στην περιοχή. Τα δύο Typhoon αναχαίτισαν «ένα ρωσικό στρατιωτικό επιβατικό αεροσκάφος Tu-134, γνωστό με το νατοϊκό όνομα Crusty, το οποίο συνοδευόταν από δύο μαχητικά αεροσκάφη Sukhoi Su-27 Flanker και ένα στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος AN-12 Cub», ανέφερε η RAF.

Πτήσεις και στην Ιαπωνική Θάλασσα

Η Μόσχα ανακοίνωσε επίσης ότι έγινε προγραμματισμένη πτήση δύο πολεμικών αεροσκαφών Τ-95MS της ρωσικής αεροπορίας, που πέταξαν πάνω από τα ουδέτερα ύδατα της Θάλασσας της Ιαπωνίας. Στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας τονίζεται ότι επρόκειτο για βομβαρδιστικά που έφεραν πυραύλους. Η πτήση τους διήρκεσε επτά ώρες σύμφωνα με το Reuters και όπως αναφέρει η ρωσική ανακοίνωση διεξήχθη με απόλυτη τήρηση των διεθνών κανονισμών.

Η πτήση των δύο Τουπόλεφ έρχεται την ώρα που ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ βρίσκεται στη Μόσχα για τριήμερη επίσκεψη, ενώ ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα στο Κίεβο όπου θα συναντηθεί με τον Ζελένσκι.

Στο πεδίο του Μπαχμούτ

Οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν τελευταία μέσα και γύρω από το Μπαχμούτ, αναφέρει το βρετανικό ινστιτούτο ISW στη σημερινή έκθεσή του για τις εξελίξεις στο πεδίο του ουκρανικού μετώπου. «Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα σημείωσαν πρόσθετα κέρδη στο νοτιοδυτικό και βόρειο Μπαχμούτ καθώς και βορειοδυτικά του Μπαχμούτ μεταξύ Μποχντανίβκα και Χρόμοβε από τις 20 Μαρτίου» αναφέρει το ISW. Το oυκρανικό Γενικό Επιτελείο ανέφερε στις 19 Μαρτίου ότι ρωσικά στρατεύματα επιτέθηκαν προς το Μπερντίτσι (10 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αβντιίβκα), γεγονός που δείχνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα προχώρησαν δυτικά της Κρασνοχόριβκα (9 χιλιόμετρα βόρεια της Αβντιίβκα) και κατέλαβαν τη Στεπόβε (ακριβώς δυτικά της Κρασνοχόριβκα).

Όλες αυτές οι κινήσεις σύμφωνα με το ISW παραπέμπουν στην προετοιμασία της εαρινής επίθεσης των ρωσικών δυνάμεων. Κατά το ISW οι ουκρανικές δυνάμεις μπορεί να χρειαστεί να εγκαταλείψουν το Μπαχμούτ, αν και όπως σημειώνει κάτι τέτοιο δεν φαίνεται επί του παρόντος πιθανό.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version