44 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο

-
148
44 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο

Η τουρκική εισβολή στην Κύπρο ξεκίνησε το πρωινό της 20ης Ιουλίου του 1974. Η εισβολή με την κωδική ονομασία «Αττίλας» αποτελείτο από αποβατικές και αεροπορικές επιχειρήσεις.

Σε αυτή συμμετείχαν συνολικά γύρω στους 40.000 Τούρκους, με διοικητή τον αντιστράτηγο Νουρετίν Ερσίν. Η ελληνική πλευρά ωστόσο βρέθηκε εξ απροόπτου, αντιδρώντας στην εισβολή με μεγάλη καθυστέρηση. Η Τουρκία από τη μεριά της υποστήριξε ότι δεν υπήρξε κάποια εισβολή, αλλά «ειρηνική επέμβαση», με σκοπό την επαναφορά της συνταγματικής τάξης στην Κύπρο, που είχε καταλυθεί από το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου στις 15 Ιουλίου του 1974.
Στις 4 το απόγευμα της 22ας Ιουλίου του 1974 αρχίζει να τηρείται η ανακωχή όπως συμφωνήθηκε από τις δύο πλευρές, η οποία όμως θα παραβιασθεί αρκετές φορές από τους εισβολείς. Κατά την περίοδο αυτή, οι Τούρκοι κατάφεραν να ελέγχουν το 3% του Κυπριακού εδάφους, έχοντας δημιουργήσει ένα προγεφύρωμα, που συνέδεε την Κερύνεια με τον τουρκοκυπριακό θύλακο της Λευκωσίας.

 

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.