Αμπού Σίμπελ: κολοσσοί στη μέση της ερήμου-----

-
84

Το Αμπού Σίμπελ είναι ένας από τους γνωστότερους και πιο εντυπωσιακούς αρχαιολογικούς χώρους της Αιγύπτου. Εκεί βρίσκονται δύο τεράστιοι ναοί λαξευμένοι σε βράχο από ψαμμίτη. Τα κολοσσιαία αγάλματα που πλαισιώνουν τις εισόδους τους, προκαλούν θαυμασμό αλλά και δέος στους επισκέπτες που τα βλέπουν από κοντά.

Οι ναοί χτίστηκαν από τον φαραώ Ραμσή τον Β΄, για να τιμήσει την νίκη του κατά των Χετταίων στην μάχη του Καντές. Ταυτόχρονα όμως ήθελε να κάνει και μια επίδειξη ισχύος στο έθνος των Νουβίων, που κατοικούσαν κοντά στο Αμπού Σίμπελ και ήταν εχθροί της Αιγύπτου. Η κατασκευή των ναών ξεκίνησε το 1244 π.Χ και ολοκληρώθηκε 20 χρόνια αργότερα.

Εκατέρωθεν της εισόδου του ενός ναού, του επονομαζόμενου Μεγάλου, υπάρχουν τέσσερα αγάλματα, 20 μέτρων. Καθένα από αυτά αναπαριστά τον Ραμσή Β΄, καθισμένο με τα βασιλικά του σύμβολα. Λίγο βορειότερα υπάρχει και ο Μικρό Ναός του Αμπού Σίμπελ. Την είσοδό του κοσμούν έξι αγάλματα του Ραμσή Β΄ και της συζύγου του, Νεφερτάρι, ύψους 10 μέτρων.

Το Αμπού Σίμπελ απειλήθηκε να βυθιστεί στα νερά της τεχνητής λίμνη, η οποία σχηματίστηκε από την κατασκευή του μεγάλου φράγματος του Ασουάν, που βρίσκεται σχετικά κοντά. Έτσι, το 1964-66, μια διεθνής ομάδα από επιστήμονες και μηχανικούς τεμάχισε κυριολεκτικά και τους δύο ναούς και τους εποικοδόμησε ψηλότερα, πάνω από την επιφάνεια του νερού.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.