Άβαντας Θράκης - Το ραντεβού της ιστορίας με τη φυσική ομορφιά

Μαρτίδου Μελαχροινή
4230
Άβαντας Θράκης - Το ραντεβού της ιστορίας με τη φυσική ομορφιά, Μελαχροινή Μαρτίδου

Δεν είναι τα εντυπωσιακά κάστρα, οι εξαιρετικές αναρριχητικές διαδρομές, η καθηλωτική ομορφιά της φύσης με βουνά γλυπτά, οι καταρράκτες με μαιάνδρους, η βλάστηση, τα επίπεδα ορειβατικών διαδρομών που σου κόβουν την ανάσα, εκεί στον Άβαντα Έβρου, μόλις 10 χιλιόμετρα μετά την Αλεξανδρούπολη. Είναι οι άνθρωποι, που φωλιάζουν σε προσεγμένες μονοκατοικίες, που εκδηλώνουν αμέσως την φιλόξενη διάθεση στον επισκέπτη, που αγαπούν τον τόπο τους.

Είναι αυτοί οι άνθρωποι που μαζί με την δημοτική αρχή και τον πρόεδρο τοπικού συμβουλίου Γιώργο Χατζηγεωργίου --ένα νέο άνθρωπο της πληροφορικής-- που βάζουν ψηλά τον πήχη διεκδικώντας την προβολή και την τουριστική ανάπτυξη μέσα από δράσεις που αναβαθμίζουν την περιοχή λόγω της μοναδικότητάς της.

Και τι εννοούμε ότι η επίσκεψη στον Άβαντα είναι μια τονωτική απόδραση από πολλά που προσφέρει ευεξία, πλουτίζει τα μάτια της ψυχής με εικόνες και ομορφιά, οξυγονώνει την σκέψη, βοηθά στην ήπια ή πιο έντονη σωματική άσκηση και φυσικά προσφέρει συνθήκες να γευτεί κάποιος στα προσεγμένα ταβερνάκια ντόπια καλούδια. Από κρεατικά εξαιρετικά σουβλάκια, θρακιώτικη λαχανιά, πίτες, τυροκομικά, ζυμαρικά, τσιγεροσαρμά, βάτο με σκορδαλιά, καβουρμά, τοπικά τσίπουρα και κρασιά.

Ο οικισμός με την εντυπωσιακή εκκλησία του Αγίου Χαράλαμπου στο κέντρο αλλά και τα ξωκλήσια του, προσφέρεται για περιπάτους, σε διάφορα επίπεδα, εξασφαλίζει τον βουνίσιο αναζωογονητικό αέρα αλλά και την ξεκούραση του βλέμματος με την πρασινάδα σε φόντο στις βουνοκορφές και την ηρεμία από τα ποτάμια και ρέματα σε απόσταση ανάσας. Νοικοκυρεμένες μονοκατοικίες με αμφιθεατρική θέση και βλέμμα που χάνεται στο Θρακικό πέλαγος.

Οι άνθρωποι του οικισμού

Άνθρωποι δεκτικοί να σε ξεναγήσουν στα μέρη τους, όπως ο έμπειρος οδηγός βουνού Μιχάλης Ζεχερλής, σε φέρνουν σε επαφή με την φύση, μεταλαμπαδεύουν τις γνώσεις τους από την πείρα μιας ζωής, σε φέρνουν σε επαφή με το μονοπάτι της σπηλιάς του Άβαντα που προσφέρει φανταστική θέα μέχρι το δέλτα του Έβρου, με την κορυφή του Μυτερού σε υψόμετρο 350 μέτρων, την διαδρομή στο σπήλαιο των Αγίων Θεοδώρων που μου θύμισε τους σμιλεμένους στους βράχους ναούς την Καππαδοκία.

Ο βραχώδης ναός των Αγίων Θεοδώρων είναι ένας χαρακτηριστικός ναός που το τέμπλο του είναι κτιστό και οι τοίχοι της σπηλιάς έχουν τοιχογραφίες. Όλα έχουν γίνει σε δύο φάσεις. Μία στα τέλη του 11ου αιώνα που ονομάζεται "μοναστική" και η δεύτερη στα τέλη του 12ου και αρχές του 13ου αιώνα, τη λεγόμενη μεταβατική περίοδο. Οι τοιχογραφίες είναι σπάνια δείγματα των τεχνοτροπιών αυτών και απεικονίζουν τον Αρχάγγελο, τον ασπασμό της Παναγίας με την Ελισσάβετ, την Κοίμηση της Θεοτόκου, την Επίσκεψη και τη Μεγάλη Δέηση. Το σπήλαιο βρίσκεται πολύ κοντά στο χωριό του Άβαντα, πέντε χιλιόμετρα από το κάστρο Άβαντα-Ποτάμου.

Είναι διαδρομές που σου αποκαλύπτουν αρχαία μυστικά πολιτισμών που άνθισαν στην περιοχή αφήνοντας το αποτύπωμά τους. Συνδυασμός γνώσεων, γρίφων που παραμένουν αναπάντητοι, μαζί με μεσαιωνικά κάστρα, με βυζαντινές μαρτυρίες αλλά και μια γεωμορφολογία που προσφέρεται για πολλά. Με την στήριξη του ορειβατικού συλλόγου Κομοτηνής δημιουργήθηκαν εκεί τουλάχιστον 20 πίστες αναρριχήσεων, φιλοξενήθηκαν περιφερειακοί αγώνες ενώ οι καθηλωτικοί βράχοι προσφέρονται για αγώνες διαφόρων βαθμών δυσκολίας αυτού του σπορ.

Τον Άβαντα όμως ανακαλύπτουν και ομάδες παρατήρησης πουλιών μια κι εκεί φωλιάζουν αρπακτικά και άλλα πουλιά, φυσιολάτρες που απολαμβάνουν τις διαδρομές στα περιπατητικά μονοπάτια υπέροχα όλες τις εποχές κάνοντας την δική τους αυτοψία στην βλάστηση και τα μανιτάρια που φύονται, ερασιτέχνες φωτογράφοι που κερδίζουν εκατοντάδες κλικ με την ομορφιά και τις εκπλήξεις που ζουν ανακαλύπτοντας τις κρυμμένες ομορφιές του τοπίου.

Γνώσεις πολύτιμες για τον τόπο του που δεν τον αλλάζει με τίποτα παίρνουμε και από τον Κωνσταντίνο Σισμανίδη, τον αρχαιολόγο που ανακάλυψε στα Στάγειρα τον τάφο του Αριστοτέλη και με την συνταξιοδότησή του πλέον ζει μονίμως στο υπέροχο σπίτι του στον Άβαντα. Πρόθυμος να επικοινωνήσει με νέους ακόμη και μικρά παιδιά επισκέπτες τον απολαύσαμε στην πρόσφατη εκδήλωση ενημέρωσης μετά την περιπατητική διαδρομή του "Δρομέα Θράκης" στον όμορφο χώρο ενημέρωσης που διαθέτει στο κέντρο του οικισμού η δημοτική ενότητα Άβαντα προσφέροντας ένα ταξίδι γνώσης στην ιστορία.

Η απόδραση στα πέριξ

Μια περιπλάνηση στα πέριξ θα σας ανταμείψει έτι περισσότερο. Στην λίμνη της Αισύμης γαληνεύει η ματιά με την ηρεμία του υγρότοπου, στο μουσείο Σαρακατσάνικης παράδοσης της Λεπτοκαρυάς βλέπει κανείς τις καταβολές των κατοίκων, στο Σιδηροδρομικό σταθμό του Ποταμού, σταθμό φάντασμα πια με το τρένο που θυμίζει σκηνικό ταινίας ανατρέχει η σκέψη στο παρελθόν, ενώ στο επιβλητικό κάστρο της ίδιας περιοχής και ότι απέμεινε γεννιούνται προβληματισμοί.

Εικάζεται ότι αποτελούσε το κομβικό σημείο ελέγχου της περιοχής των φημισμένων Θρακών πολεμιστών των Κικόνων που με ορμητήριο την Μαρώνεια ήλεγχαν την Βιστωνίδα μέχρι και τις εκβολές του Έβρου. Ερωτηματικά υπάρχουν και για την άγνωστη βυζαντινή πόλη Κερεόπυργο που δεν έχει εντοπιστεί και κατά μια θεωρία εικάζεται ότι είναι ο Άβαντας. Αναφορές σε αυτή την εκδοχή με την επιστημονική προσέγγιση γίνονται στο ανάτυπο "Βυζαντινές οχυρώσεις στον Έβρο" των Κωνσταντίνου Τσουρή και Αθανάσιου Μπρίκα του κέντρου βυζαντινών Ερευνών του ΑΠΘ.

Στο δημοτικό διαμέρισα αυτό της Αλεξανδρούπολης, από τα πιο πλεονεκτικά ανήκουν η Αγνάντια, η Αισύμη, η Αμφιτρίτη, η Ατάρνη, η Αύρα, τα Δίκελλα, το Έννατο, ο Κίρκη, η Κοίμηση Θεοτόκου, η Κόμαρος, η Λεπτοκαρυά, η Μάκρη, η Μεσημβρία, η Μέστη, το Πανόραμα, η Παραλία Δίκελλα, το Πέραμα, η Πλάκα, ο Σταθμός, και η Συκορράχη. Το καθένα έχει και το δικό του ενδιαφέρον προσφέροντας εναλλαγές με όμορφες διαδρομές που σε οδηγούν σε βουνοκορφές, οροπέδια, αρχαιολογικούς χώρους σπήλαια, και παρθένες παραλίες.

Δεν θα εμπλακεί ο επισκέπτης σε ορδές τουριστικών γκρουπ με ότι αυτό συνεπάγεται, σ΄αυτή την περιοχή θα είναι μοναδικός και άνετος να ζήσει προσωπικά στιγμές με την ατόφια ομορφιά και νομοτέλεια της φύσης απολαμβάνοντας ήχους πουλιών, κελαρύσματα νερών, τον βηματισμό του στα μονοπάτια με το χαλί από φύλα και χαμηλή βλάστηση, από την παρουσία διακριτικά περαστικών ζώων που νοιώθουν οικεία κι ανενόχλητα στο χώρο τους.

Εκεί συμπράττουν, όπως μαθαίνουμε, δημιουργικά και σε εθελοντική βάση πολιτιστικός σύλλογος, φυσιολατρικοί ορειβατικοί σύλλογοι, οι κάτοικοι μαζί με το δασαρχείο, την τοπική αυτοδιοίκηση,το φορέα διαχείρισης Δέλτα Έβρου για να γίνουν οι απαραίτητες υποδομές και να αποκτήσει η περιοχή την προστιθέμενη αξία που θα την κάνει να παραμείνει ζωντανή και με δακτυλοδεικτούμενη παρουσία στην Θράκη.

Στον οικισμό του Άβαντα λειτουργεί τριθέσιο δημοτικό σχολείο και νηπιαγωγείο. Στόχος να αυξηθούν τα νέα ζευγάρια που θα την επιλέξουν για μόνιμη κατοικία, και να υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις, τα κίνητρα και οι ανέσεις για την παραμονή τους σε ένα τόσο όμορφο τόπο.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.