Η κατασκεύη της Όπερας του Σίδνεϊ διήρκησε μια δεκαετία

-
59
Η κατασκεύη της Όπερας του Σίδνεϊ διήρκησε μια δεκαετία

Για την δημιουργία της Όπερας του Σίδνεϊ, ο στόχος ήταν ένας: η δημιουργία ενός χώρου πολλαπλών χρήσεων με δύο αίθουσες. Η μια έπρεπε να είναι αρκετά μεγάλη για 3.000 άτομα και η άλλη να έχει χωρητικότητα 1.200 ατόμων. Ο πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας Joseph Cahill προκήρυξε τον διαγωνισμό σχεδίου για την όπερα το 1955. Η δημιουργία της όμως έμελλε να διαρκέσει πάνω από 10 χρόνια.

Ο διεθνής διαγωνισμός προσέλκυσε 233 συμμετοχές. Νικητής ανακοινώθηκε ο Δανός αρχιτέκτονας Jørn Utzon. Το σχέδιο του Utzon βασίστηκε στο εξπρεσιονιστικό κίνημα, μορφή αρχιτεκτονικής που άνθισε στη Γερμανία μετά το τέλος του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου. Η σημερινή διάσημη στέγη της όπερας κατασκευάστηκε από προκατασκευασμένα σκυροδέματα, τα οποία καλύπτονται από κεραμικά πλακίδια. Όμως στα σχέδιά του ο Utzon δεν είχε διευκρινίσει το ακριβές σχήμα, καθυστερώντας την κατασκευή.

Η όπερα άρχιζε να διαμορφώνεται μετά από τέσσερα χρόνια εργασίας, το 1963. Καθώς το σχέδιο προχωρούσε, οι εντάσεις αυξήθηκαν. Η νέα κυβέρνηση του 1965 που ήταν κατά της ανοικοδόμησης της όπερας, έκοψε την χρηματοδότηση. Το έργο ολοκληρώθηκε το 1974 και εγκαινιάστηκε παρουσία της Βασίλισσας Ελισάβετ.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.