Η αιματηρή Μάχη του Στάλινγκραντ

-
212

Η μάχη του Στάλινγκραντ ήταν μια από τις πιο αιματηρές μάχες στην ιστορία. Η πόλη του Στάλινγκραντ είχε ζωτική στρατηγική σημασία τόσο για τους Γερμανούς όσο και για τους Σοβιετικούς. Η πόλη με το όνομα του Στάλιν ήταν επίσης ένας ακαταμάχητος στόχος για τον Χίτλερ ώστε να έχει το κύρος της κατάληψης της.

Οι μάχες χαρακτηρίζονταν από συνεχείς συρράξεις σώμα με σώμα, ενώ δεν έλειπαν οι επιθέσεις από αέρος. Η συγκεκριμένη μάχη θεωρείται ως η μεγαλύτερη και πιο αιματηρή στην ιστορία του πολέμου, με απώλειες σχεδόν 2 εκατομμυρίων.

Οι Ρώσοι την χαρακτήρισαν ως τη μεγαλύτερη μάχη του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου. Πολλοί ιστορικοί την χαρακτήρισαν ως τη μεγαλύτερη μάχη του Β' Παγκόσμιου Πόλεμου. Σταμάτησε τη ναζιστική γερμανική επέλαση στη Σοβιετική Ένωση και ήταν η αρχή της στροφής του πολέμου υπέρ των συμμάχων.

Η μάχη του Στάλινγκραντ ήταν καταστροφική για τη Ναζιστική Γερμανία, αφού οι σοβιετικές δυνάμεις σκότωσαν περίπου 265.000 άτομα από τον γερμανικό στρατό αλλά και τους συμμάχους του Άξονα. Από τους 107.000 αξιωματικούς του Άξονα, μόνο 6.000 επέζησαν από την αιχμαλωσία και επέστρεψαν στο σπίτι τους το 1955.