Κριμαϊκός Πόλεμος (1853-1856): η πρώτη σύρραξη που φωτογραφήθηκε

-
119

Ο Κριμαϊκός Πόλεμος (1853-1856) έφερε αντιμέτωπες από την μια μεριά την Ρωσία και από την άλλη μια συμμαχία που αποτελείτο από την Βρετανία, την Γαλλία, την Οθωμανική Αυτοκρατορία και το Βασίλειο της Σαρδηνίας. Οι περισσότερες στρατιωτικές επιχειρήσεις αυτής της σύρραξης σημειώθηκαν στην χερσόνησο της Κριμαίας και έληξαν με ήττα της Ρωσίας. Ο Κριμαϊκός πόλεμος είναι ο πρώτος που φωτογραφήθηκε και καλύφθηκε από τα ΜΜΕ της εποχής.

Όλα ξεκίνησαν όταν η Γαλλία επιδίωξε να αναγνωριστεί από την Οθωμανική Αυτοκρατορία ως προστάτιδα δύναμη των χριστιανών που κατοικούσαν στους Αγίους Τόπους, ώστε να αποκτήσει κάποιου είδους επικυριαρχία στην περιοχή. Στην κίνηση αυτή αντέδρασε η Ρωσία και αξίωσε να αναγορευτεί ο τσάρος προστάτης όλων των Ορθοδόξων που υπάγονταν στην εξουσία του σουλτάνου. Όταν ο τελευταίος απέρριψε την αξίωση αυτή, τα ρωσικά στρατεύματα επιτέθηκαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Στην συνέχεια η Γαλλία τάχθηκε υπέρ των Τούρκων ενώ την ακολούθησαν η Βρετανία και το Βασίλειο της Σαρδηνίας. Τα πραγματικά βέβαια αίτια ήταν η φιλοδοξία της Ρωσίας να βρει διέξοδο στην Μεσόγειο Θάλασσα και η πάγια επιδίωξη των δυτικών δυνάμεων να αποτρέψουν κάτι τέτοιο.

Ο Κριμαϊκός θεωρείται ο πρώτος σύγχρονος πόλεμος από πολλές απόψεις. Δεν ήταν μόνο οι φωτογραφίες και η κάλυψη από τα ΜΜΕ. Κατά την διάρκειά του χρησιμοποιήθηκαν ευρέως ο τηλέγραφος, ο σιδηρόδρομος και άλλες τεχνολογικές καινοτομίες. Επίσης ήταν ίσως ο πρώτος πόλεμος στον οποίο αντιτάχθηκε ένα μέρος της κοινής γνώμης και της εκκλησίας της Βρετανίας, αμφισβητώντας τόσο το ηθικό του έρεισμα όσο και την γεωπολιτική του σκοπιμότητα. Τέλος τέθηκε για πρώτη φορά το ζήτημα της άθλιας διαβίωσης των στρατιωτών και της μεταχείρισης των τραυματιών, όταν μέσω των πολεμικών ανταποκριτών το κοινό πληροφορήθηκε για την απίστευτα εγκληματική αδιαφορία των διοικητών απέναντι στους υφισταμένους τους.

Βρετανικό πυροβολικό οχυρωμένο σε χαράκωμα
Σκωτσέζοι στρατιώτες παίζουν με έναν μικρό σκύλο
Κοζάκοι του ρωσικού στρατού
Άποψη βρετανικού στρατοπέδου
Βρετανοί στρατιώτες σε ώρα ανάπαυλας
Ρώσοι αιχμάλωτοι φυλάσσονται από στρατιώτες των συμμάχων
Κατεστραμμένες ρωσικές οχυρώσεις
Περίθαλψη Γάλλου τραυματία των Ζουάβων (ελαφρύ πεζικό)
Τούρκος έφιππος αξιωματικός με την συνοδεία του
Βρετανοί στρατιώτες με εξάρτυση μάχης
Βρετανοί και Γάλλοι στρατιώτες, σε μια ανάπαυλα από τις μάχες