Μαθητικές παρελάσεις από μια άλλη εποχή

-
165

Οι μαθητικές παρελάσεις έχουν μακρά ιστορία στην Ελλάδα. Οι ρίζες τους φτάνουν αρκετά πίσω, αφού τον προηγούμενο αιώνα οι φοιτητές παρήλαυναν σε καταστάσεις εθνικής κινητοποίησης. Οι παρελάσεις με τη συμμετοχή μαθητών πραγματοποιούνται ανά διαστήματα από τα τέλη του 19ου αιώνα ως μέρος των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου. Από τότε, μόνο τάγματα προσκόπων και μαθητών στρατιωτικών σχολών αναφέρονται να πλαισιώνουν τις στρατιωτικές παρελάσεις.

Για πρώτη φορά όμως η μαθητική παρέλαση διοργανώνεται και επίσημα αργότερα, το 1936. Ο χαρακτήρας της ήταν συμπληρωματικός δίπλα στη στρατιωτική παρέλαση. Τον Μάρτιο της χρονιάς αυτής παρέλασαν τα σχολεία επικεφαλής της πομπής, μπροστά στον Μεταξά και τον Βασιλιά. Λίγους μήνες αργότερα, το καθεστώς της 4ης Αυγούστου θα ασχοληθεί ιδιαίτερα με την ανάπτυξη της στρατιωτικής συνείδησης της νεολαίας και θα χρησιμοποιήσει γιορτές και παρελάσεις ως όργανα για την επίτευξη των σκοπών της. Μέχρι και σήμερα, οι μαθητικές παρελάσεις διοργανώνονται σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο του εορτασμού των εθνικών εορτών. Η διαχρονικότητα των μαθητικών παρελάσεων αποτυπώνεται ανάγλυφα από τις παρακάτω νοσταλγικές φωτογραφίες από παλαιότερες δεκαετίες.

Πηγή φωτογραφιών: amfiklia.gr, iliaoikonomia.gr, tovaltino.blogspot.com, mantraki.blogspot.com

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.