Μαθητικές παρελάσεις της 25ης Μαρτίου από το παρελθόν

-
93
Πηγή: http://dadi-amfikleia.blogspot.com

Οι μαθητικές παρελάσεις της 25ης Μαρτίου διεξάγονται με μεγαλοπρέπεια κάθε χρόνο σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, της Κύπρου αλλά τιμώνται με τον ίδιο τρόπο και από τους Έλληνες της διασποράς. Οι παρακάτω φωτογραφίες απεικονίζουν παρελάσεις από μια άλλη εποχή, που φέρνουν νοσταλγία στους παλιούς και μοιράζονται την Ιστορία με τους νεότερους.

Η πρωιμότερη αναφορά για μαθητική παρέλαση την 25η Μαρτίου εντοπίζεται το 1899. Τα επόμενα χρόνια την ιστορική παρέλαση του στρατού πλαισίωναν πρόσκοποι και μαθητές στρατιωτικών σχολών. Το 1932, τα σχολεία της Αθήνας παρέλασαν μπροστά από επισήμους στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη μαζί με τους προσκόπους, τη «φρουρά της πόλης» και τις «εθνικιστικές οργανώσεις». Από το 1936 η μαθητική παρέλαση πήρε επίσημο χαρακτήρα. Την περίοδο της δικτατορίας του Μεταξά οι παρελάσεις μαθητών και μελών της ΕΟΝ απέκτησαν μεγάλη σημασία και συνδέθηκαν με τη στρατιωτική παρέλαση. Η πρακτική των μαθητικών παρελάσεων εξακολούθησε κατά την περίοδο του Εμφυλίου και συνέχισε μέχρι τη μεταπολίτευση.

Πηγή φωτογραφιών: http://dadi-amfikleia.blogspot.com/2017/03/25.html

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.