Μετακινώντας θεαματικά μια... αρχαία πόλη

-
230

Η πόλη Hasankeyf στην Τουρκία, είναι ένας από τους παλαιότερους κατοικημένους οικισμούς στον κόσμο, με στοιχεία για τους ανθρώπους που ζουν εκεί για 12.000 χρόνια. Σε λίγους μήνες, το μεγαλύτερο μέρος της αρχαίας πόλης θα εγκαταλειφθεί. Ο λόγος είναι ότι πλημμυρίζει λόγω μιας δεξαμενής που βρίσκεται πίσω από το φράγμα Ilisu, ένα από τα νεότερα και μεγαλύτερα υδροηλεκτρικά έργα της Τουρκίας.

Το αμφιλεγόμενο έργο θα επηρεάσει 199 οικισμούς κατά μήκος του ποταμού Τίγρη, καθώς η στάθμη του νερού φτάνει τα 60 μέτρα. Παρά τις αντιρρήσεις από διεθνείς και τοπικές ομάδες για τον εκτοπισμό χιλιάδων ατόμων και την απώλεια αρχαιολογικών χώρων, οι τουρκικές αρχές ξεκίνησαν να γεμίζουν τη δεξαμενή το περασμένο καλοκαίρι. Οι κάτοικοι του Hasankeyf έλαβαν μια "νέα" πόλη για να μετακομίσουν. Μερικά από πανάρχαια μνημεία και τα τζαμιά από την παλιά πόλη μεταφέρθηκαν επίσης στη νέα πόλη. Η τουρκική κυβέρνηση έιχε δώσει διορία στους κατοίκους να εκκενώσουν την περιοχή μέχρι χθες.

Πηγή: theatlantic.com

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.