Βιετνάμ: ο πόλεμος-σύμβολο

-
38

Λίγοι είναι εκείνοι που μένουν αδιάφοροι στο άκουσμα της λέξης Βιετνάμ. Το όνομα αυτό φέρνει συνειρμικά στον νου εικόνες πολέμου, θανάτου, καταστροφής, ανθρώπινου πόνου αλλά και ηρωισμού.

Περίπου 60.000 αμερικανοί και 1.500.000 Βιετναμέζοι – στρατιώτες και άμαχοι – έχασαν την ζωή τους κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων. Ο πόλεμος του Βιετνάμ είναι ο πιο μακροχρόνιος που διεξήγαγαν ποτέ οι Ηνωμένες Πολιτείες (πάνω από 10 χρόνια) καθώς και ο πρώτος στον οποίο ηττήθηκαν οι ένοπλες δυνάμεις τους. Το στίγμα αυτής της αποτυχίας στοιχειώνει ακόμα και σήμερα την αμερικανική κοινωνία. Το Βιετνάμ είναι πλέον αναπόσπαστο τμήμα της σύγχρονης δυτικής κουλτούρας, καθώς ο πόλεμος που διεξήχθη εκεί αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για βιβλία, τραγούδια, κινηματογραφικές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές.

Ο πόλεμος του Βιετνάμ καθόρισε το πρότυπο των περισσότερων συρράξεων της σύγχρονης εποχής, μετά το 1945. Ένοπλες επεμβάσεις μεγάλων δυνάμεων σε ασιατικές, λατινοαμερικανικές ή αφρικανικές χώρες και συγκρούσεις των εισβολέων με τοπικές αντάρτικες δυνάμεις. Οι περισσότεροι πόλεμοι που διεξάγονται αυτήν την στιγμή, ακολουθούν το ίδιο χιλιοπαιγμένο σενάριο.

 

Αμερικανοί στρατιώτες σε εχθρική πόλη υπό την προστασία άρματος
Μαχητές Βιετκόνγκ διασχίζουν βάλτο
Προσευχή πριν τη μάχη
Αμερικανοί στρατιώτες στην πρώτη γραμμή του πυρός

 

Μετά τη μάχη
Ανάκριση Βιετναμέζας χωρικής
Βιετκόνγκ εφορμούν σε κατεστραμμένο αμερικανικό τεθωρακισμένο
Μεταφορά Αμερικανών τραυματιών

 

Νεκροί Βιετναμέζοι μαχητές
Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.