Ο σκληρός μαραθώνιος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1904

-
134

Ο μαραθώνιος είναι ένα από τα πιο εμβληματικά γεγονότα στους Ολυμπιακούς Αγώνες και πραγματοποιείται την τελευταία μέρα λίγο πριν την τελετή λήξης. Οι σημερινές διοργανώσεις δεν συγκρίνονται ωστόσο με τίποτα με κάποια σαν και αυτή του 1904 που έφερε πολλούς αθλητές στο χείλος του θανάτου. Λιγότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες κατάφερε να ολοκληρώσει την κούρσα σε εκείνους τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1904 πραγματοποιήθηκαν στο Σεντ Λούις των ΗΠΑ. Περιελάμβανε μόνο το ένα τρίτο των αθλημάτων που πραγματοποιούνται σήμερα. Τα περισσότερα από αυτά δεν ήταν ανοικτά για τις γυναίκες. Επιπλέον, λόγω των ταξιδιωτικών δυσκολιών και των αυξανόμενων εντάσεων γύρω από τον Ρωσο-Ιαπωνικό πόλεμο, μόνο 62 διεθνείς αθλητές αγωνίστηκαν, σε σύγκριση με τους 11.544 που συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς του 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Κατά τη διάρκεια του μαραθωνίου, ο οποίος έγινε απόγευμα και όχι πρωί, οι αθλητές έτρεχαν κάτω από τον καυτό ήλιο χωρίς να υπάρχουν συχνές στάσεις για νερό. Αυτά τα γεγονότα σε συνδυασμό με τον χωματόδρομο στον οποίο έτρεχαν οι αθλητές, εξάντλησαν τους περισσότερους από αυτούς, αφήνοντάς τους με βαριά προβλήματα.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.