Οι φουτουριστικές αποικίες της NASA από το 1975

-
45

Το καλοκαίρι του 1975, η NASA παρήγαγε φουτουριστικά σχέδια τριών διαφορετικών τύπων διαστημικών αποικιών: την στήλη Stanford, την σφαίρα Bernal και τον κύλινδρο O'Neill.

H στήλη Stanford
Η στήλη Stanford ήταν ο κύριος σχεδιασμός που εξετάστηκε από τη θερινή μελέτη της NASA το 1975, η οποία διεξήχθη σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Αποτελείται από έναν δακτύλιο που μοιάζει με λουκουμά και έχει διάμετρο ενός μιλίου. Το σχέδιο ήταν να περιστρέφεται μία φορά ανά λεπτό για να παρέχει τη φυσιολογική βαρύτητα της Γης στο εσωτερικό του δακτυλίου. Η συγκεκριμένη αποικία θα μπορούσε να φιλοξενήσει 10.000 άτομα.


Η σφαίρα Bernal
Το σχέδιο της σφαίρας Bernal ήταν πολύ παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποιήθηκε στη σειρά επιστημονικής φαντασίας Babylon 5, αν και το αρχικό σχέδιο ήταν πολύ μικρότερο. Η έκταση του ήταν μόλις 1 μίλι και μπορούσε να φιλοξενήσει 10.000 άτομα.

Ο κύλινδρος O'Neill
Ο κύλινδρος O'Neill, που σχεδιάστηκε από τον καθηγητή του Πρίνστον Gerard K. O'Neill, είναι σημαντικά μεγαλύτερος από τους άλλους δύο τύπους και αναφέρεται ως αποικιακή αποικία «Island 3» ή τρίτης γενιάς. Το σχέδιο αποτελείτο από ένα ζεύγος κυλίνδρων μήκους 20 μιλίων και διαμέτρου 4 μιλίων. Κάθε κύλινδρος θα είχε τρεις εκτάσεις γης που εναλλάσσονται με τρία παράθυρα και τρεις καθρέφτες που ανοίγουν και κλείνουν για να σχηματίσουν εσωτερικό κύκλο ημέρας-νύχτας. Η συνολική έκταση εντός ενός ζεύγους κυλίνδρων θα ήταν περίπου 500 τετραγωνικά μίλια και θα μπορούσε να φιλοξενήσει αρκετά εκατομμύρια ανθρώπους.