Οι τιμητικές φρουρές των Βαλκανίων

-
42

Όλοι γνωρίζουμε τους ευζώνους της προεδρικής φρουράς. Η φουστανέλα, το τσαρούχι και το φέσι είναι από τα πιο αναγνωρίσιμα σύμβολα για έναν Έλληνα. Τι γίνεται όμως στις άλλες βαλκανικές χώρες; Ποιοι είναι οι ομόλογοι των Ελλήνων ευζώνων σε αυτές;

Οι τιμητικές φρουρές στις περισσότερες χώρες των Βαλκανίων έχουν υιοθετήσει σύγχρονες στολές, συνδυάζοντας όμως και κάποια πιο εντυπωσιακά στοιχεία από το παρελθόν, όπως φανταχτερά χρώματα, σιρίτια, αμφιμασχάλια κ.τ.λ. Άλλα κράτη της περιοχής έχουν επιλέξει μια παραλλαγή της εθνικής τους ενδυμασίας, πρακτική που ακολουθεί άλλωστε και η Ελλάδα.

Τα πιο πολλά σώματα απόδοσης τιμών στα Βαλκάνια, έχουν απλές, περιγραφικές ονομασίες. Τίτλοι όπως «τιμητική», «εθνική» ή «προεδρική» φρουρά, είναι πολύ συνηθισμένοι. Εξαίρεση αποτελεί το στρατιωτικό τμήμα απόδοσης τιμών της Ρουμανίας, το οποίο ονομάζεται 30η ταξιαρχία φρουράς «Μιχαήλ ο Γενναίος», προς τιμήν ενός Ρουμάνου εθνικού ήρωα του 17ου αιώνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνταγμα προεδρικής φρουράς της Τουρκίας, έχει διαλυθεί από τον Ερντογάν, λόγω της συμμετοχής πολλών μελών του στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Προσωρινά, τα καθήκοντα του καταργημένου αυτού σώματος, εκτελεί η χωροφυλακή.

30η ταξιαρχία φρουράς «Μιχαήλ ο Γενναίος», Ρουμανία
Εθνικοί φρουροί, Βουλγαρία
Τάγμα τελετουργικής φρουράς, ΠΓΔΜ
Σέρβικη φρουρά, Σερβία
Σύνταγμα προεδρικής φρουράς, Τουρκία, στην κηδεία του Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ
Προεδρική φρουρά, Αλβανία
Βοσνιακή τιμητική φρουρά, κατά την επίσκεψη του πάπα Φραγκίσκου
Τιμητική φρουρά, Σλοβενία
Τιμητική φρουρά Μαυροβουνίου
Τάγμα τιμητικής φρουράς, Κροατία
Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.